Forfatterens beste boktips

Forfatterdebutant Ida Frisch gir oss sine beste bokanbefalinger til de lange kveldene under leselampa.

27. mai 2018 av Ida Halvorsen Kemp
© Tiden Norsk Forlag

«Hun er snart ferdig utdannet veterinær. Han er en begavet sanger. Hun leter etter en vei inn i ham, han leter etter en vei inn i musikken. Leiligheten deres er full av noter og konserthefter, og når han synger, er det som om sangen eier ham. Til hvilke skritt kan hun gå for å få ham til å bli hennes igjen?» Slik lyder vaskeseddelen til boka «Klør» – debutromanen til forfatter Ida Frisch.

– Dette forholdet er på mange måter skjevt. Hun opplever at han har en verden og et liv hun ikke er – og aldri kan – bli en del av. 

Hvordan er maktforholdet mellom de to?
– Jeg opplever at hennes logikk i forhold til seg selv i verden er relativt skakk, og at hun dermed tillater seg andre metoder for å demonstrere eller veie opp for maktbalansen i forholdet: Hun kan krype for å være sterk, fjerne seg for å skape nærhet, osv. Hun bruker sin egen verden til å manøvrere egen stolthet og makt, men jeg vil ikke si denne oppfatningen rimer i andres øyne.

Sjalusi er altså et tema her – hvorfor?
– Teksten og temaet har oppstått og utviklet seg etter hvert, så når det ble klart for meg at dette ble en såpass tydelig tekst om sjalusi og makt, valgte jeg å dykke ned i det. Jeg er generelt opptatt av krikene og krokene i det menneskelige sinn, og synes sjalusi er en spennende følelse å ta for seg – nettopp fordi den kan generere så mye kraft og handling. 

Du har valgt å skrive i en poesilignende form?
– Jeg tror de korte setningene og den konstante bruken av komma kan speile en mani og en rastløshet i hovedpersonen, akkurat som om bevegelsen som ligger i boka var umulig for henne å unngå.

«Klør» er ute på Tiden Norsk Forlag nå.

© Forlagene

Idas favorittbøker

1. Et fantastisk innblikk i et annerledes-hode; vi følger karakteren Mattis og hans søster Hege på deres småbruk. Mattis lever i sin egen verden, og Vesaas mestrer kunsten å vise oss hovedpersonens egen logikk og opplevelse på en varm og poetisk måte. 

2. I samme åndedrag som «Min mor siger» kan jeg anbefale «Leilighetssanger» av samme forfatter. Begge hennes bøker er humoristiske og originale, og Pilgaard evner å skape gode hverdagsunivers, med troverdige, og til tider frustrerende karakterer. 

3. Inger Christensen skriver med en så stødig penn at det kan ta pusten fra deg, og hun har noen vendinger og bilder i sitt språk som kanskje nærmest kan forklares med følelsen av likninger man plutselig forstår, koder man knekker, eller nye språk man lærer seg. Jeg håper så mange som mulig tar fatt på hennes forfatterskap. 

© Forlagene

Nyheten du bør lese:

«Sigd». Dette er fortellingen om Endre, som vokser opp som odelsgut i en vestlandsbygd på 1800-talet. En fortelling om tider som er forbi, og om språk som må forandres for at kjærlighet skal forbli. Dette er en nydelig, viktig bok, og Ruth Lillegraven er en fantastisk poet. Ferdig. Sigd er en av bøkene du leser i 2018!

Klassikeren du bør lese:

«The Old Man and the Sea». Hemingway er en trollmann når det kommer til historiefortelling, jeg slutter aldri å forundre meg over denne boken, hvordan de enkle setningene og de tilsynelatende hverdagslige observasjonene er med på å sy sammen en så nær og dramatisk historie. 

Få øynene opp for denne forfatteren:

Lea Marie Løppenthin: Etter å ha lest «Mars er best», Løppenthins andre bok, satt jeg igjen med en følelse av «selvfølgelig måtte jeg lese denne, selvfølgelig måtte denne boken være sånn». Løppenthin er overbevisende, åpnende og klok i sitt presise språk. Les også ­hennes «Nervernes Adresse»! 

Lik Stella på Facebook!