Forfatterens beste boktips

Forfatterdebutant Marjam Idriss deler sine beste bokanbefalinger.

1. februar 2018 av Isabelle Reilo Riis
© Chieska Fortune Smith

– Jannike rømmer hjemmefra etter at hun ikke klarer å ta vare på søsteren sin slik hun hadde håpet på. Hun flytter inn på gamlehjem og under sengen til sin senile farmor. Når Layla endelig oppnår oppholdstillatelse, får hun jobb som assistent ved et sykehjem og en dag oppdager hun Jannike bortgjemt under en av beboernes senger.

– Hva binder de to kvinnene sammen?

– Verken Jannike eller Layla vil knyttes til noen ting, de søker begge isolasjon, og det er akkurat denne viljen til uavhengighet som gjør at de kan være til hjelp for hverandre, forteller Idriss om «Jannikeevangeliet» – en bok som ifølge vaskeseddelen er en vilter og varm fortelling om kjærlighet, isolasjon, såpeoperaer og hermetiske tomater.

Debutant Idriss tenkte ut hovedpersonen Jannike mens hun hørte på musikkalbumet «Desertshore» av artisten Nico

– Jannike bedriver virkelighetsflukt, mens Layla fortaper seg i fortiden til hun forsvinner fra sin egen nåtid. Jeg tenker nok at de fleste mennesker har det potensialet til å forsvinne fra sitt eget liv. Jannike og Layla ender opp i isolerte situasjoner som jeg tror mange fantaserer om når det dagligdagse ansvaret blir for mye.

Opprinnelig tenkte Idriss seg Jannike som en mye mer voldelig person enn hun ble.

– På den tiden tenkte jeg også veldig mye på skillet mellom virkelighet og kulturelle produkter, som litteratur eller tv. Jeg konstruerte Jannike nettopp fordi jeg lurte på hva som skjer med et menneske om man gir slipp på det skillet.

«Jannikeevangeliet» er ute på Gyldendal nå. 

Forfatterens favorittbøker Marjam Idriss
© Forlagene

Marjams favorittbøker:

1. Tove Jansson har en helt ensartet evne til å skrive litteratur som er nesten helt uten konflikt. Det er en bragd når man har levd gjennom andre verdenskrig, og var skeiv i en tid da det ikke var det letteste. Romanene hennes er vakre og stille, og «Sommerboken» er den vakreste og stilleste av dem.

2. Jeg elsker litteratur med mye fokus på mat. Hiromi Kawakamis «Merkelig vær i Tokyo» er en stillferdig, merkelig roman om ensomhet, vennskap og god mat.

3. «This Bridge Called My Back» av Cherríe Moraga og Gloria Anzaldúa (red.) er en samling feministiske og antirasistiske tekster som hadde stor betydning for meg da jeg leste dem første gang for noen år siden. Vakkert og viktig om å elske seg selv, om tilhørighet og om å arbeide mot rasisme og homofobi.

© Forlagene

Nyheten du bør lese:

«Jeg nekter å t­enke» En ung kvinne går til legen for å ta abort, men ifølge en ny regel må hun tenke i tre dager. En feministisk samtidskomedie om politikk, kjærlighet og en avgrunn som er farlig nær. Her varer spenningen til siste kapittel. Mørkt og morsomt om abort og økonomisk krise. Hvem skulle trodd det gikk?

Klassikeren du bør lese: 

«Haugtussa» Gjennom 71 dikt følger leseren ungjenta Veslemøy og hennes utvikling som er framstilt med innlevelse og psykologisk innsikt. Haugtussa forbauset meg da jeg leste den. Arne Garborgs språk, og spesielt naturskildringene, kommer nok til å sitte i meg lenge.

© Forlaget

Få øynene opp for denne forfatteren: 

Erik Eikehaug: Kenneth vokser opp i en familie med klare dysfunksjonelle trekk, men også mye overlevelseskraft. Jeg-personen fascinerer fra første stund, han er ubestemmelig sta og ekstremt følsom. «Kenneth er homo» leser han en dag på muren ved Skien Kino. Skeiv oppvekstroman! Jeg er ikke ferdig med boka, men selvsagt blir dette bra. 

Lik Stella på Facebook!