Forfatterdebutantens beste boktips

Forfatterdebutant Ellen Emmerentze Jervell gir oss sine beste bokanbefalinger.

2. august 2018 av Ida Halvorsen Kemp
Boktips fra Ellen Emmerentze Jervell
© Gyldendal Forlag

– Mor-og-barn-relasjonen er jo det mest naturlige og urmenneskelige som finnes, samtidig opplever jeg at måten vi snakker og tenker om den på, kan være begrensende. Kanskje er det aller mest spennende noe av det vi helst skulle ønske at var annerledes? spør Ellen Jervell seg.  

I hennes debutroman «Fjellfolk» skriver hun om en kvinne som ikke bare føler at barnet hun får er det beste som har skjedd henne, men som også synes det er skikkelig vanskelig å bli mor. Som opplever at hun selv og følelsene hun bærer på ikke lever opp til samfunnets og sine egne forventninger, og som noen ganger har mest lyst til å stikke av fra familien hun har vært med på å skape. Hun er ikke et dårlig menneske, men et menneskelig menneske, mener Jervell.

Boka er bygget opp av en rekke fragmenter og handler om alt fra det skitneste utelivet i Oslo til de mest solfylte dagene på Hardangervidda. Alkohol, dop og smertefull sex; bål, bading og hytter med ti timers vandreavstand. Aller mest handler den likevel om familie, om hvor vanskelig det er å få til et liv sammen, selv om man en gang trodde at alt skulle bli veldig bra.

– I «Fjellfolk» er drømmen om fjellet en kontrast til hverdagen i byen, et slags bilde på det ukompliserte livet. Fjellet er et sted man kan reise når man ikke orker å forholde seg til problemene sine lenger, et sted man kan være liten og ubetydelig og lykkelig samtidig. Alle karakterene i boka har følelser knyttet til fjellet, de elsker og hater det, men er aldri likegyldige.

«Fjellfolk» er ute på Gyldendal Forlag nå.

Boktips fra Ellen Emmerentze Jervell
© Forlagene

Ellens favorittbøker

1. Dette er kanskje noe av det beste som er skrevet om å føle seg ubrukelig. Den står nok i hylla for barnebøker, men er aller best for voksne. (Jeg antar at du ikke vil at jeg skal avsløre det, men jeg vet at du gråt da du leste «Pappaen og havet » av Tove Jansson, pappa). 

2. I trilogien «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd» av Jon Fosse blir du sugd inn i en symbiose med spelemannen Asle, en ekte stakkar, og kjæresten hans Alida. Rytmen i disse tekstene føles som en besvergelse. 

3. I boka «Midnight Milk» reflekterer fotograf Marie Sjøvold over ambivalensen ved det konstante i morsrollen, samtidig som kvinners rolle for øvrig er i konstant forandring. Fotografiene er både ubehagelig nære og drømmende fjerne. Blodårene på brystet, våkenettene, naturen som er skremmende og vakker på samme tid. 

Nyheten du bør lese:

«Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake». En av Skandinavias fremste forfattere, og vinner av Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen «Bavian» i 2008, Naja Marie Aidt, mister sønnen sin i en ulykke. Midt i sorgen skriver moren en bok som rommer nesten alt det er verdt å si om døden. 

Klassikeren du bør lese: 

«Verden av i går». Ingen har med større lidenskap og nostalgi beskrevet det Europa som en gang var, og som aldri vil komme tilbake. Østerrikeren Stefan Zweig, en av de store forfatterne på 20- og 30-tallet, får selv den mest teknologi-optimistiske til å ønske seg tilbake til Wien, Paris og Berlin anno 1900. 

Boktips fra Ellen Emmerentze Jervell
© Forlagene

Få øynene opp for denne forfatteren:

Christian Kracht: Min største favoritt er boka «Imperium» – en halvsann historie om den tyske kokosnøtt-tilbederen August Engelhart. Den sveitsiske forfatteren og journalisten har for øvrig gitt ut en rekke litterære verk, hvorav tre foreligger i norsk oversettelse, og har blitt belønnet med flere litteraturpriser.

Lik Stella på Facebook!