Forfatter Lotta Elstads beste boktips

De mørke og kalde høstkveldene skal tilbringes i sofaen med disse bøkene!

20. september 2017 av Ida Halvorsen Kemp
Lotta Elstad  har skrevet boka «Jeg nekter å tenke»
© Forlaget

FORFATTERPRAT MED LOTTA ELSTAD

Etter flere kritikerroste bøker er Lotta Elstad i høst aktuell med «Jeg nekter å tenke,» som handler om Hedda, som er i en usunn relasjon, men sliter med å bryte ut. 

– Lukas grenser mot klisjeen; en attraktiv, intellektuell-arrogant og emosjonelt utilgjengelig mann, det som i den engelskspråklige samlivs-bloggosfæren går under mange navn – popper, ghoster, flake. Bruker evigheter på å svare på meldinger og alt det der. Psykologene kaller det vel et hekt. Ser man klinisk på det, er sånne forhold som rotteeksperiment: Om man aldri vet når en belønning kommer – eller når en person svarer – blir man besatt. Man klarer verken å bli tilfreds eller å gi slipp.

Boken starter med at Hedda ønsker en abort, men blir avvist?

– Hun får vite at en såkalt tredager er innført av politikerne: Hun må gå hjem og tenke over beslutningen i tre dager før hun får avbryte svangerskapet. Problemet er at hun sliter med søvnvansker og tvangstanker – og enhver som har vært rammet av dette, vet jo at man ikke nødvendigvis blir klokere av å tenke, man kan bli gal av det. Dette er kjernen i historien: Hvordan et tilsynelatende harmløst politisk vedtak kan få voldsomme konsekvenser for en enkeltkvinnes kropp og sinn.

– Ideen til boken kom da jeg som journalist i Berlin skrev om den restriktive abortloven som var under behandling i Polen. En tysk aktivist som hjalp polske kvinner med å ta abort i Tyskland, gjentok en setning for meg: «Kvinnen er alene». Først tenkte jeg at dette var en banal sannhet. Så innså jeg hvor sentral den er i abortsaken. Kvinnen er alene: Det er bare hun som vet – hva hun har lyst til, hva hun er i stand til, fysisk og psykisk, og hva hun har råd til. Å tvinge noen til å gå gjennom en ufrivillig graviditet, bør regnes som tortur.

Lotta Elstads tre favorittbøker
© Forlagene

Forfatterens favorittbøker

1. Jeg simpelthen elsker «Montecore» av Jonas Hassen Khemiri – om de fransk-arabisk-svenske brevene hovedpersonen Jonas får av sin pappas barndomskamerat Kadir. Den er både sår, morsom og stilistisk suveren.

2. Nok en svensk bok som har berørt meg, Per Olov Enquists «Livlegens besøk». En historisk roman om den schizofrene kongen Christian VIIs livlege Johann Friedrich Struensee. Den handler om hvilken fatal skjebne som venter dem som er forut for sin tid.

3. Det er en grunn til at Dag Solstad regnes blant Norges beste forfattere. Jeg merker det hver gang jeg leser ham. Favoritten er «Genanse og verdighet» – om en komisk manns kamp for verdighet i et tafatt samfunn, i ferd med å rakne.

En klassisk bok og en nykommer du bør lese
© Forlagene

Klassikeren du bør lese:

«Tilværelsens uutholdelige letthet» Av Milan Kundera.
En fantastisk politisk roman om forholdet mellom individ og samfunn, kropp og intellekt, mann og kvinne – og om hvor nedverdigende det er å bli redusert til en historisk klisjé.

Nyheten du bør lese:

«Rettsstridig forføyning»
Lena Andersson tar definitivt chick-lit-sjangeren til et nytt nivå med denne Ester Nilsson-boka, og oppfølgeren «Uten personlig ansvar.» Jeg vred meg i smerte på samme måte som når jeg ser på serien The Office – men klarte ikke å legge bøkene fra meg.

Joanna Rzadkowska er en forfatter du burde få øynene opp for.
© Forlaget

Få øynene opp for denne forfatteren:

Joanna Rzadkowska
Diktene i «Luftmensch» er speisa, smarte, morsomme – og tidvis helt uforståelige, men det gjør ikke noe. Rzadkowska er en av de virkelig intelligente nye forfatterne i Norge i dag, og jeg gleder meg til å se hva mer hun har å komme med.

Lik Stella på Facebook!