Forfatter Ingrid Hafredals beste boktips

På jakt etter noe nytt å lese? Få forfatterens beste tips til spennende nylanseringer og gamle favoritter her!

5. mai 2017 av Ida Halvorsen Kemp
Forfatter Ingrid Melfald Hafredal
© Pernille Marie Walvik

– Harehjerte er en folkelig betegnelse på å få hjertebank, kjenne sterk frykt, ha angst. Jeg tror mange er opptatt av å skille mellom det friske og det syke, særlig når det gjelder psyken, at det er en måte å beskytte seg selv på. Men frykt er noe allment, noe de fleste av oss kjenner på iblant, sier Ingrid Melfald Hafredal. 

Hun er ute med sin andre roman, boken med navnet «Harehjerte». Den handler om en gruppe mennesker som bor på en ungdomspsykiatrisk institusjon, og de ansatte som jobber med dem. Hvorfor har hun valgt å skrive om dette?

– Psykiatri interesserer meg fordi det angår alle mennesker, i større eller mindre grad. Vi lever i et åpent samfunn, men psykisk sykdom er fremdeles stigmatisert. Det er et paradoks med tanke på at de fleste av oss blir berørt av det i løpet av livet, direkte eller indirekte. Selv jobbet jeg i voksen- og ungdomspsykiatri under studiene. «Harehjerte» handler om livet på en slik institusjon, og hvordan psykisk sykdom virker inn på beboerne, dem som jobber der, de pårørende, og huset i seg selv, sier Hafredal. 

I debutromanen «Omveier» jobbet hovedpersonen på en dementavdeling.
– Det å dokumentere, vise frem ulike sider av virkeligheten, interesserer meg. Jeg tror at hver bok er en egen prosess, og at det gjelder å finne riktig stemme og form til de ulike verkene. «Omveier» er kanskje litt mer innadvendt, der er det kun én fortellerstemme. «Harehjerte» er en kollektivroman, med syv forskjellige fortellere. Det var en utfordring å skulle finne riktig stemme til hver enkelt, men det gjorde også boken spennende å skrive. 

Ingrid Hefredals favorittbøker

Mine favoritter:

Jeg elsker hele forfatterskapet til Virginia Woolf. Jeg vender stadig tilbake til henne, og blir like imponert over språket og blikket hennes hver gang, hvor sømløst hun flyter inn og ut av ulike perspektiver. Vil særlig anbefale å lese dagbøkene hennes. 

«Den lille piken som elsket fyrstikker» av Gaétan Soucy er en underlig, tragikomisk og mørk førtelling om to søsken som vokser opp avsondret fra resten av samfunnet. Forfatteren har skapt et særegent språk og univers, en historie som sitter i deg lenge. 

«Pustegynge» av Herta Müller handler om syttenårige Leopold Auberg, som i likhet med mange andre tyskere i Romania ble deportert til sovjetiske arbeidsleirer under andre verdenskrig. En dypt tragisk historie, men skildret gjennom slående språklige bilder.

Klassisk og ny litteratur du bør lese

Klassikeren du bør lese:

«Markens grøde», verket som ga Knut Hamsun Nobels litteraturpris, går aldri ut på dato. Om nybyggeren Isak som bryter krefter mot naturen, mennesket og kjærlig­heten. Storslått og nært på samme tid.

Nyheten du bør lese:

«Barkskins» er en vidtfavnende episk roman om to franskmenn som søker lykken som trehoggere i Canada på 1600-talllet, hvor vi følger etterkommerne deres frem til i dag. Et viktig og urovekkende innspill til dagens klimasituasjon, og en hyllest til trærne og skogene. 

Ny, spennende forfatter. Kristine Reffstrup

Få øynene opp for ...

Danske Kirstine Reffstrup debuterte i fjor med romanen «Jeg, Unica», utgitt både på norsk og dansk. En litterær fantasi om den tyske forfatteren og tegneren Unica Zürn og partneren hennes, billedkunstneren Hans Bellmer. En nærgående, var og poetisk roman. 

Lik Stella på Facebook!