Feminisme fra A til Å

Trenger vi å snakke mer om det nå? Ja, det gjør vi, og dette er grunnen.

7. mars 2014 av Redaksjonen

 

 

A for abort

I 1913 formulerte Katti Anker Møller første gang et krav om rett til abort for kvinner (som den gang ble straffet med inntil tre års fengsel), og i 1978 ble selvbestemt abort for første gang vedtatt i Stortinget. Den blåblå regjeringen åpner nå for at fastleger kan reservere seg mot å gi kvinner henvisning til abort, og vips så var abortkampen 2.0 et faktum.

B for Simone de Beauvoir  

Den franske feministen, filosofen og eksistensialisten er mest kjent for boken «Det annet kjønn» (1949). Et av hennes hovedpoeng er at man ikke fødes som kvinne, man blir det gjennom oppdragelsen som lærer oss at menn er normalen og kvinner er avviket (det annet kjønn). Boken er et kampskrift mot biologisk determinisme og er fortsatt omstridt og hyllet i dag.

C  for cupcakefeminisme  

Feminisme blir ikke søtere enn dette. Kan man bruke tiden på kakebaking og likevel kjempe for likelønn? Klabber’n! Og visste du at cupcakes i intellektuelle sirkler blir sett på som symbol for vagina og kvinnelig orgasme, og at det er derfor sjelden ser menn pynte cupcakes? De føler seg truet av cupcaken. Kvinner vil heller ha cupcake enn en mann. DEN kan du tygge på!

D for Dronning

I 1990 (!) ble den norske grunnloven endret slik at førstefødte blir tronarving og Ingrid Alexandra blir norsk dronning - noe vi ikke har hatt på cirka 700 år.

E for e-feminist.com

Dette nettstedet presenterer fakta om kvinners virkelighet verden over - spennende og rystende historier om alt fra kvinner i FARC-geriljaen til unge gravide i Mexico.

F for Fotballfrue

Liten fotballfrue kan velte eh … stort lass med sinte damer ved bare å publisere et bilde av seg selv pre- eller postfødsel.  Kritikerne mente hun fremmet et usunt kroppsideal, Fotballfrue angret senere på bildet hun la ut av seg selv i undertøyet rett etter fødselen, men sa at uansett hva hun gjør blir det feil, hun så feil ut både før, under og etter graviditeten. Kvinner må være veldig flinke piker også i bloggverdenen for å ikke bli kanonmat.

G for Guccifeminist/Guccihelle

Danmarks statsminister har fått tilnavnet Gucci-Helle på grunn av sin uklanderlige stil og dyre smak på kles- og veskefronten. Hersketeknikk sier noen. Hadde hun blitt en bedre statsminister med klær fra loppis?

H for hormonpreparat

P-pillen ble tillatt som prevensjonsmiddel i Norge fra 1967, oppfunnet i USA etter press fra likestillingsaktivister. Oppfinnelsen blir sett på som det viktigste konkrete bidraget for likestilling for kvinner i moderne tid.

I for Islamsk feminisme

Islamske feminister mener Islam som religion har blitt kvinnefiendtlig på grunn av et patriarkalsk samfunn - ikke på grunn av Koranen. De tror på å reformere Islam fra innsiden og henviser til begrepet ijtihad som betyr at man må bruke tankekraft og uavhengig fornuft når man fortolker Koranen og sharia.

J for jenteprosjekter.

Et eksempel er Jenteprosjektet Ada på NTNU for jenter som studerer informatikk, elektronikk, matte etc - fag der kvinner er i mindretall. Av arrangementer som har vært iverksatt er blant annet cupcakepynting (se cupcakefeminisme).

K for Kompetanseformidling

Kvinner vil ikke stille opp i intervjuer eller som eksperter eller som toppledere, sies det. Og de er veldig vanskelig å finne! Derfor er Facebook-siden Kompetanseformidlingen, som ble startet av Ida Lyxzén, Malin Kulseth og Silje Borgan Larsen så bra! Hver gang noen trenger en kvinne som er en bra lydtekniker, filmklipper eller mikrobiolog så kan alle søke opp eller foreslå gode kandidater her. Yey!

L for Likestillingsloven 

Kom i 1978 og skulle sikre likestilling mellom kjønnene. Det er uttrykt spesifikt at den spesielt skal fokusere på å bedre kvinners stilling i samfunnet.

M for matpakkepress

Ikke nok med at kvinner skal konkurrere på jobb, nå må de som er mødre jammen konkurrere om å lage de mest kreative og kule matpakkene også. Dette førte til hashtagen #bakfasaden der det var konkurranse om å vise fram mest rot. Forhåpentligvis kan damer kan chille litt med både matpakking og bakfasading fremover.

N for netthets

En dokumentar på TV2 viste hva sterke kvinner som ytrer seg i offentligheten blir utsatt for - fra netthets til direkte trusler og voldsangrep. Likestilling much? Skal kvinner fortsatt bare sees og ikke høres?

O for Odelsrett

Først i 1972 ble loven endret slik at kvinner hadde lik rett til å arve driften på gården til familien. Og det er bra, hvis ikke hadde det bare vært mannlige bønder i «Jakten på kjærligheten» og «Farmen», og det hadde blitt veldig kjedelig.

P for pappaperm  

Pappas del av foreldrepermisjonen kom plutselig under angrep med blåblå regjering. Så dumt, nå kan ikke far, mor og beibi dra til Syden i tre måneder sammen lenger.

Q for Queen Bey, aka Beyoncé

Fra «Independent Women» til «Run the world (Girls)» - Beyoncé har med sitt alter ego Sasha Fierce blitt et ærlig, sexy og sterkt kvinneidol for unge kvinner. Den siste platen og spesielt låten «Flawless» som kom på tampen av fjoråret kan leses som Beyoncés feministiske manifest og inkluderer et langt utdrag fra en TED-talk gitt av feminist Chimamanda Ngozi Adiche: «We teach girls to shrink themselves». RSPCT!

R for raushet

#raus ble en greie på sosiale medier i året som gikk: Kvinner skal klappe og heie hverandre frem slik at vi kan være sikre på at kvinne ikke er kvinne verst, som det heter i det gamle ordtaket. Erna fulgte opp i nyttårstalen med at folk skal gi hverandre en kompliment (begge kjønn), fordi det er hyggelig. Fin kjole, Erna. Neida. Joda.

S for stemmerett

For hundre og ett år siden fikk kvinner stemmerett i Norge etter tretti års kamp. Det feiret vi så mye i fjor at vi nesten glemte å stemme.

T for Cecilie Thoresen

Cecilie Thoresen (senere Krog) var den første kvinne som tok examen artium i Norge i 1882 og som kjempet for kvinners rett til utdannelse.

U for Underlivsfrisering

Skal det vokses bort, vokse vilt eller kanskje du er klar for litt «vajazzling»? Noen pålimte krystaller i underlivet, anyone? «Den glitret som en discokule!» utbrøt skuespiller Jennifer Love-Hewitt fornøyd etter erfaringen. Enkelte har påstått at grensen for å kalle seg feminist går ved å glitre i trusa.

V for voldtekt

Kvinner i 2014 er ikke redd for spøkelser, men voldtektsmenn. Dette er et EKTE problem som noen seriøst må finne en løsning på. En holdningsendring hos det annet kjønn (menn) nå!

W for Grete Waitz

Da Waitz løp og vant New York City maraton første gang i 1978 skapte det masse ståhei og førte på sikt til at kvinner for første gang fikk lov til å løpe maratondistansen i Olympiske leker i 1984!

X for x-rated porno

I følge media generelt og salget av «Fifty Shades of Grey» spesielt har kvinner aldri vært kåtere enn i dag. En bølge av smusslitteratur fulgte. Og nå kommer «Fifty Shades»-filmen også, så maset om kåte kvinner og at det er veldig frigjort og være ekstremt kåt kommer vi til å få høre mer om. Sorry.

Y for Yusuf

Kadra Yusuf beskrev i en kronikk Feminisme 2.0 som en ny type liberal feminisme der kvinner må heie på andre kvinner uansett, selv om de er bloggere som poster selfies av seg selv i bikini. Ellers er man en hatefull og sjalu person. Yusuf ramser opp au pair-bruk, kakebaking og kroppspress som temaer man ikke kan kritisere i den nye «feminismen».

Z for zumbafeminisme

Zumba er kvinnekoz med z og i følge entusiaster en feministisk treningsform. Fordi den inkorporerer både manne og kvinnetrinnene til de ulike danseartene og kvinnene ikke trenger menn til å lede seg. I’m dancing on my own, for å sitere Robyn.

Æ for æresdrap

Deeyah Khan imponerte mange med filmen «Banaz. A love story». Fortsatt er det sånn at kvinner i Norge ikke kan velge fritt i kjærligheten og livet av frykt for å bli drept av sin egen familie. Og hva med norske menn som dreper eks-kjæresten/kona når hun vil forlate ham? En slags æresdrap det også kanskje?

Ø for øko-feminisme

Økofeminister mener at økologi og feminisme er uatskillelige begreper og at det er det patriarkalske samfunnet med produktivitet og lønnssomhetsjaget som har skapt miljøproblemene vi baler med i dag.

Å for årets feminist

I vår bok er det Malala Yousafzai som er årets feminist med sin kamp for jenters rett til utdanning i Afghanistan med livet som innsats.

Lik Stella på Facebook!