© Anne Valeur

Et ekte ferieparadis

På Sri Lanka er det – enn så lenge – mulig å dyrke reisetrenden "surf & yoga" for en rimelig penge, og uten turister på alle kanter.

27. august 2017 av Ellen Sofie Lauritzen

Langviseren har så vidt bikket over sekstallet, sola kryper sakte opp over palmene i den lille landsbyen Gurubebila på Sri Lankas sørkyst, men Malin Palm (31) fra Sverige er allerede på vei ut i bølgene til Det indiske hav.

–Jeg har surfet så mye i det siste at jeg nesten har blitt litt surfemett, sier hun.

– Men så tok jeg én dags pause, og nå er jeg sulten igjen. Palm er selve definisjonen på en surfebabe: langt solbleket saltvannshår, gyllen hud, sterk kropp – hun oser sunnhet. Når hun ikke driver surfe-og-yoga-kafé på vestkysten av Sverige, er hun ute blant bølgene – enten på Bali eller i Australia. Men i år ville hun prøve noe nytt. Valget falt på Sri Lanka. Det er hun ikke alene om.

Den mangoformede teøya rett sør for India, har de siste par årene ligget i toppsjiktet på de fleste «places to go»-lister. Siden borgerkrigen tok slutt i 2009, har antall turister nesten tredoblet seg, og tallet ventes å stige enda mer i løpet av de neste årene. Den langstrakte, palmebefengte sørkysten er Granca for kidsa – det summer i svensk, tysk og norsk. Men «pakkereisene» heter «surf+yoga», og i stedet for vikingbarer og paraplydrinker, finner du grønne juicer, yoga og surfing. Her legger man seg klokka ni og står opp med sola. Flesteparten kommer med surfebrett eller yogamatte under armen, de vil mer enn å få bikiniskille.

Sufing og yoga er en perfekt kombinasjon

– Både surfing og yoga handler om å være i øyeblikket, sier svenske Linn Råbius (29) – som selv er både yogainstruktør og ivrig surfer – mens hun klapper på adoptivbikkja Pringles.

Sammen med kjæresten Linus og to andre kompiser, driver hun Jamu, en yoga-og-surfe-lodge rett rundt hjørnet fra stranda i Gurubebila. Eller – driver blir feil: Jamu har ennå ikke åpnet dørene for «vanlige» folk – det skjer først i oktober. Enn så lenge er en gjeng svenske kompiser – flesteparten bosatt i Oslo, alle surfere – innkvartert i bungalowene, og fortsatt hamres, snekres og oljes det.

Men yoga-shalaen er åpen.

Der, under palmebladene, ligger en liten gjeng på rygg på hver sin yogamatte, med knærne presset mot overkroppen, som små baller.

– Surfing er veldig eksplosivt, det er tungt for kroppen. Yogaen hjelper med å strekke ut surfemusklene, i tillegg styrker man muskulaturen man trenger for å holde balansen ute i bølgene, sier Råbius.

De som har sett Girls-episoden hvor Hannah Horvath halvhjertet forsøker å bestige et brett på surferetreat i Montauk, har muligens en anelse om hvor utfordrende surfing kan være. Ikke bare skal du ha nok styrke i overkroppen til å kunne padle deg forbi bølgene og ut på dypet, eller smidighet nok til å komme deg opp på brettet – for i det hele tatt å klare å holde deg der, må du ha kjernemuskulaturen i orden. Og det er altså der yoga kommer inn i bildet.

Surfing og yoga på Sri Lanka

Surfer Malin Palm står gjerne opp før morgengry for å få med seg de beste bølgene.

© Anne Valeur

– Remember your breathing, messer yogalærer Marthe Magerøy (30) mykt mens hun tripper lydløst og barføtt mellom mattene, til lyden av iherdig fuglekvitter.

Hun er tilbake i Gurubebila, stedet hun besøkte helt uten forventninger i desember sammen med noen kolleger fra studioet hennes, Hi Yoga, i Oslo. Magerøy hadde ikke trodd hun skulle forelske seg i landsbyen. Men nå har hun tatt seg fri fra studioet for å være her i en måned og undervise i yoga på shalaen hun innviet rett før jul.

– Folk her i Gurubebila har en mykere tilnærming til eksistensen, de er rolige, ydmyke, litt sjenerte. Det føles egentlig som en yoga-livsstil, sier hun.

– Jeg låser aldri døra når jeg er her.

Yoga-livsstilen virker å være til stede hos de tilreisende også: Alle som nå ligger utstrakt på mattene som menneskelige sjøstjerner i hvilestillingen shavasana, er surfere og har tilbrakt morgenen i bølgene.

– Det tar helt av med yoga overalt hvor det er surfing, sier Magerøy.

– Egentlig gir det veldig mening. Begge deler er en bevisstgjørende praksis. Mindfulness-biten er viktig både for yogier og surfere, du jobber med fokus og pust, å være til stede, i ett med omgivelsene. Det er derfor yoga- og surfemennesker går så godt overens, forteller hun.

Har du lyst til å begynne med Yoga? Slik finner du den varianten som passer best for deg!

Ville tilstander på havet

Det kan virke som om surferne og yogiene deler vokabular også – mange av de samme ordene går igjen i begge leire: balanse, elementer, sjelefred, harmoni, ydmykhet, naturen, i øyeblikket.

– Surfere opplever mye av det samme som man gjør på yogamatta når de er i den dype tilstanden som kreves for å takle de villeste tilstandene der ute på havet, sier Magerøy. 

Det har Råbius kjent på. Hun hadde ofte panikk i starten av surfekarrieren.

– I Skandinavia er vi ikke vant til så høye bølger, det er lett at skrekken setter seg i kroppen. Å lære seg hvordan havet fungerer og ikke bli redd selv om du dras under vann, er kanskje det viktigste jeg har lært, forteller hun.

Det beste med surfingen, mener hun, er å kjenne at man mestrer naturen.

– Surfing er ikke som å stå på snowboard, hvor du har snøen under deg – du må alltid søke etter bølgene, og du vet aldri hva du får. I begynnelsen kan det være veldig utfordrende. Men det øyeblikket hvor du faktisk klarer å ri på en bølge, gir en mestringsfølelse uten sidestykke. Du kjemper og kjemper – og helt plutselig tar du en bølge. Når det skjer, går jeg rundt i lykkerus i flere dager.

Ferieparadis på Sri Lanka

Linn Lundgren har vært til og fra Sri Lanka siden 2009, og åpnet ­nylig sin andre surfe-lodge på øya. 

© Anne Valeur

Siden 2011 har Råbius og kjæresten vekslet mellom jobbing i Oslo og surfing på Bali og i Mexico. At hun skulle drive sin egen surfelodge hadde hun ikke sett for seg.

– Vi har alltid fantasert om å åpne et sted som dette, et lungt surfested uten så mye fiksfakseri, men ikke akkurat nå.

Men da to surfekompiser på tampen av 2014 kom over en ledig tomt i en søvnig liten landsby på Sri Lanka, bestemte de seg for å hive seg på, til tross for at Linus var midt i sykepleierstudiet, og Linn, som jobber i en bolig for psykisk funksjonshemmede i Oslo, ikke hadde vært på Sri Lanka før.

– Egentlig var det en skikkelig gamble, men vi stolte på kompisene våre, sier hun.

Heldigvis, for da hun kom ned hit i fjor, kjente hun seg umiddelbart hjemme. Planen er å gjøre Jamu til et sted de selv ville valgt å bo på. Vekk fra backpacker-viben med hengekøyer, bananpannekaker og chillout-musikk, bort fra boutique-stilen med Hay-design, infinity pools og aircondition. Dusjen tar man under stjernene, en mild bris fra havet erstatter A/C-en, og man fikser aeropress-kaffen sin selv. Alt treverket – dører, bord, senger – er håndlagd av en lokal snekker, og selve lodgen designet de i videospillet Sims.

– Fordelen med Gurubebila er at det ikke finnes en kritthvit paradisstrand med stille, turkist vann. Det er nemlig da de kommer, de store hotellene. Jeg håper vi slipper et Hilton-hotell på stranda.

Yoga-ferie på Sri Lanka, Asia

Både surfing og yoga handler om å være i øyeblikket, og passer derfor godt sammen, mener instruktørene.

© Anne Valeur

– Du kan fortsatt finne deg din egen lille krok på stranda

I Weligama, en fem minutters tuk-tuk-tur unna er stemningen hakket mer hektisk. Tuk-tuker med surfebrett på taket suser forbi små kafeer og bananboder, bussene dundrer gjennom hovedveien som snor seg langs havet. Bortest på den svakt buede stranda har et høyblokkhotell reist seg, det ser malplassert ut, en steinblokk i jungellandskapet. Men det er foreløpig det eneste, og heldigvis er det langt borte.

Inne i butikken til den nyåpnede surfe-og-yogalodgen Ceylon Sliders er en annen svensk Linn (26) – med etternavn Lundgren – i ferd med å gjøre opp kassa. Delikate, håndsydde kimonoer henger langs veggen, økologiske kroppsprodukter og lokal te står oppstilt på hyller.

Lundgren og kjæresten åpnet lodgen med tilhørende kafé i januar, men har drevet surfelodge på Sri Lanka siden 2009. De kom hit på grunn av bølgene, så klart.

–Det er helt perfekte bølger her, mellomstore og surfbare, også for nybegynnere, ikke monsterbølger som på Bali. Dessuten var det faktisk mulig å åpne opp et sted på øya, rent økonomisk sett. Men nå er det i ferd med å eksplodere her, sier hun.

På vårparten i fjor, da Ceylon ble bygget, fantes det ingen kafeer i Weligama.

– Da vi kom tilbake hit i august, hadde det plutselig åpnet to kafeer! Og alle kommer hit for å surfe og gjøre yoga, det er helt sykt.

Lundgren tror fenomenet skyldes folks økende behov for å ha ferie med et formål.

– Folk gidder ikke å bare ligge på stranda lenger, man må liksom gjøre noe. Dessuten er ikke Sri Lanka like tilgjengelig og opptråkket som andre steder i Asia, du kan fortsatt føle deg litt spesiell, fortsatt finne deg din egen lille krok på stranda. 

Sjekk ut disse 10 tipsene til andre spennende og opplevelsesrike reiser!

Gurubebila på Sri Lanka - surfing på ferie

Yogainstruktør Marthe Magerøy kobler av på stranda i Gurubebila. Hun har tatt seg fri i en måned for å undervise i yoga på Sri Lanka. 

© Anne Valeur

Eller din helt egen kokosnøttselger. «Coconut?» spør den lokale kokosnøttselgeren vår – for fjerde gang denne dagen – og løfter opp en bukett med gule kokosnøtter han nettopp har hentet ned fra toppen av en ti meter høy palme. Fram med macheten, kutt-kutt-kutt, og så står man der med en nøtt full av kokosvann i hånda som man slurper i seg på vei til stranda.

I Gurubebila går det i kokosnøtter til morgen, middag og kveld. Landsbyen består av et knippe støvete smågater omringet av lave, fargesterke hus tett i tett, noen små velholdte hager, et par mangotrær, et og annet gjestehus og en liten restaurant som serverer sju slag curry. Tuk-tuk-sjåførene henger ved kjøretøyene sine, kuene beiter på den kommunale gressplenen. Ikke store greiene, tenker man, men så åpenbarer havet seg, digert og åpent og blått. 

Lange, grasiøse palmer strekker hals mot havet. Bølgene drønner inn i perfekte buer, før de kaster seg glupske over sanden, slikker den i seg. Noen bikkjer sløver i sanden, folk ligger spredt på sarongene sine, leser bok, eller kikker ut mot havet og miniatyrmenneskene på brettene der ute. 

Surfing på Sri Lanka

Siri Østvold surfer verden rundt, og er førstegangsreisende på Sri Lanka.

© Anne Valeur

Nede på stranda står Siri Østvold (36) fra Hønefoss og skuer ut mot horisonten.

– Jeg elsker havet, sier hun.

– Men jeg er ikke helt happy med bølgene som har vært til nå, jeg vet de kan være mye bedre.

Østvold vet hva hun snakker om, hun har surfet hele norges-kysten, pluss Costa Rica, Bali, Mauritius, California, Maldivene – lista over kystlinjer hun har fråtset i er lang. Det er hennes første besøk på Sri Lanka.

– Jeg får bare ta tiden til hjelp. Ventingen er jo hele poenget med surfingen. Man må ha tålmodighet, gidde å vente.

Hun kveler en gjesp. De siste nettene har det ikke blitt mer enn fire timer på øyet.

– Her må man stå opp i fem-tida for å få med seg surfen.

Ikke rart hun er trøtt – klokka er tross alt over seks om kvelden.

Det er den tiden på døgnet – the golden hour – der sola er i ferd med å gå ned, og himmelens lyserosa, gylne skjær får alles ansikter til å gløde.

Himmelen skrur seg til, bryter opp i ulike fargesjatteringen, viser seg fra sitt mest sjarmerende og Instagram-vennlige. Skyene ligner marmor, mens havet blinker og glitrer, gyllent og fristende. Strandfolket fisker fram telefonene sine, retter dem nærmest hypnotisk mot den glødende kula som nå er på vei ned i havet.

Plutselig skjønner man hva de snakker om, yogiene og surferne, hvorfor de gliser så bredt, svimle av lykke. Det er noe med elementene. 

Lik Stella på Facebook!