Hva er endometriose og hvordan behandler man det?
© Getty Images

En av ti kvinner lider av denne ukjente sykdommen

Endometriose er en av vår tids vanligste sykdommer, men også en av de mest ukjente.

11. november 2016 av Vilde Sagstad Imeland

Tenk deg at du femdobler menssmertene dine i styrke. Tenk deg så at menssmertene befinner seg ikke bare i magen, men overalt i kroppen. Tenk deg deretter at menssmerter er noe du har hele tiden. Klarer du å forestille deg hvordan det kjennes? I så fall har du kanskje et utgangspunkt for å nærme deg den uhelbredelige sykdommen endometriose.

Livet til Anja Stenslette (38) forandret seg for alltid da hun var 12 år. Hun fikk mensen, men ikke på den vanlige måten – hvor blod og konstituert kvinnelighet gjør det litt pinlig og litt stas på samme tid. Menstruasjonssmertene til Anja var så smertefulle at hun besvimte, kastet opp og måtte være hjemme fra skolen. Og det fortsatte måned etter måned.

– Det er mange såre minner.

For Anja var det alt annet enn lett å være tenåring. Hun husker en gang hun var med familien til bestevenninnen på sommerferie. Det var varmt og fint vær, men Anja kunne ikke bade fordi hun blødde – på andre måneden i strekk.

– Sånn var det hele oppveksten. Jeg var veldig mye syk, hadde lavt immunforsvar og hadde vondt nesten hele tiden. Foreldrene mine var helt oppgitt.

«Dette måtte jeg tåle»

Endometriose heter sykdommen som innebærer at cellene som hos friske kvinner bare finnes i livmoren, finnes flere steder i kroppen – for eksempel på eggstokken eller bukhinnen. Når man har menstruasjon reagerer dette cellevevet på samme måte som cellene i livmoren. Slimhinnene bygger seg opp – og blør. Der vanlige menstruasjonssmerter kan være smertefulle er de hos kvinner med endometriose langt sterkere, fordi det er mer blødende vev.

Når er det egentlig på tide å søke profesjonell hjelp for å takle utfordringer i livet?

At endometriose er smertefullt, krever behandling, og i mange tilfeller må opereres er noe legen til Anja kunne ha fortalt henne da hun var tenåring. Problemet var bare at både fastlegen og gynekologen hun etter hvert ble sendt videre til trodde smertene skyldtes helt vanlig menstruasjon.

– «Dette måtte jeg tåle», var beskjeden jeg fikk.

Det var først da hun ble voksen og flyttet at hun byttet lege og fikk beskjed om at smertene hennes kunne skyldes endometriose. Hennes nye lege sendte henne rett til Ullevål sykehus hvor hun fikk konstatert at hun hadde sykdommen.

Det var en lettelse å endelig få vite at hun faktisk feilte noe. År etter år med smerter, urinveisinfeksjoner og storforbruk av smertestillende fikk endelig en årsak.

Kraftige menssmerter - hva er endometriose?
© Ina Damli

Lider i det stille

Lege og forsker Tina Tellum ved Ullevål sykehus mener det at endometriose ikke er direkte farlig, og at det er en kvinnesykdom, kan ha noe å si for at det fremdeles er så ukjent.

– Når jeg spør pasienter om de har mye vondt viser det seg at flere lider i det stille. Mange kvinner har nok fått høre fra sin mor at mensen skal være smertefullt og at man bare må akseptere det, sier Tellum.

Hun understreker samtidig at de aller fleste som har endometriose lever tilnærmet normalt med sykdommen. De fleste har svært god effekt av p-piller, som forhindrer at endometriosen vokser videre.

Den siste tiden har sykdommen fått et ansikt utad i offentligheten. I et innlegg på den amerikanske nettsiden Lenny Letters beskriver forfatter og serieskaper Lena Dunham hvordan hun for noen år siden lå i fosterstilling med sterke magesmerter, ute av stand til å lede innspillingen av sin egen film, Tiny Furniture. I ettertid har tilbakemeldingene haglet på hennes offisielle Facebookside, støtteerklæringer fra folk som takker henne for at hun står frem.

– Vanskelig å leve et normalt liv

Selv om det er en relativt ukjent lidelse er endometriose på ingen måte nedprioritert i forskningen. Legemiddelindustrien jobber intenst med å utvikle nye medisiner, det arrangeres kongresser og kommer nye preparater på markedet. Men medisinene er dyre, og mange allmennpraktiserende leger har for lite erfaring med sykdommen.

– Gynekologer tar nok en pasient på alvor når hun beskriver store smerter. Men med fastleger kan det være en helt -annen sak. Mange anerkjenner ikke at menstruasjonssmerter kan representere et reelt problem, sier Tina Tellum.

Sjekk ut disse 14 smarte tipsene til et enklere liv!

I prinsippet kan endometriose forekomme overalt. Vevet kan finnes i lungene og i hjertet, det kan vokse inn i andre organer, for eksempel i tarm eller urinleder. Organene i bekkenet er derimot hyppigst involvert og kan bli påvirket av endometriosen, som skaper mye betennelse. Det gir ofte fordøyelsesproblemer, og kan forårsake sammenvoksing av organer. Betennelsen driver hele smertehjulet. Man blir øm og skjør. For mange blir det vanskelig å leve et normalt liv
– som å holde seg i jobb.

Endometriose: Behandling og symptomer.
© Getty Images

Sprøytebehandling og sterke medikamenter

Anja har alltid hatt fulltidsjobb, men har vært mye sykmeldt. Hun sliter med urinveisinfeksjoner som følge av sykdommen, og er mye sliten. I det siste har også bekkenet hennes begynt å «krangle».

I 2013 jobbet hun fullt, men på grunn av smerter falt hun en dag i gulvet, og endte opp med langvarig hjernerystelse. Det gir tretthet og mye hodepine som gjør spesielt arbeid på pc vanskelig.

– Jeg har alltid blitt kalt for smiley, og blitt sett på som en åpen person. Folk spør ofte når jeg skal begynne å jobbe fullt igjen. Men det er ikke sånn det funker.

En sentral behandling av sykdommen for Anja har vært å unngå vekst av livmorslimhinnen i kroppen. Hun har derfor i mange år fått sprøytebehandling med sterke medikamenter som har holdt kroppen hennes i en kunstig overgangsalder. Dette er sterke legemidler, og Anja har blitt benskjør som følge av den. Hverdagen hennes i dag består mye av trening og timer hos fysioterapi og manuellterapeut.

– Det er energikrevende men helt nødvendig. Dessverre er det mange som bare ser det rosenrøde på Facebook. Mange legger seg opp i at jeg ikke jobber.

Også overfor tidligere kjærester har det innimellom vært vanskelig for Anja å forklare at hun ikke kan dra på telttur eller gjøre andre aktiviteter som hun jo synes er gøyale fordi hun har dårlig immunforsvar.

Det finnes også andre, mer drastiske alternativer for de som har sterk endometriose. Fordi livmoren og menstruasjonssyklus er sentral i endometriose kan det hjelpe for enkelte å fjerne den. Anja er blant de som i fjor tok dette avgjørende valget.

– Jeg kjenner fortsatt på det at okei, nå slipper jeg blødningene, men jeg har fremdeles en sykdom, jeg sliter med å gå på do, og har dårlig immunforsvar. Alle rundt meg kommer til å tro at jeg er hundre prosent frisk, men jeg har valgt å ikke bruke energien min på å forklare at det ikke løser hele problemet. Da jeg våknet opp fra operasjonen var jeg bare glad. 

Lik Stella på Facebook!