© stellamagasinet.no

Ekspertens beste økonomitips

Se hva kvinner oftest gjør feil og få tips til å fikse din egen økonomi.

3. februar 2016 av Lene Vintervoll

Eksperten: Christine Warloe

Sivil stauts: Gift, to barn
Yrke: Forbrukerøkonom i Nordea 
Utdannelse: Sivilingeniør i industriell økonomi og teknologiledelse, NTNU Trondheim

Få flere konkrete tips i økonomens egen økodagbok her.

Hva er den største feilen kvinner gjør i forhold til økonomi?

- Å ikke interessere seg for egen økonomi. Det kommer for en dag ved samlivsbrudd, det vises i lønnsforhandlinger og det vises i oversikten over hvem som er typiske pensjonstapere. Kvinner har en tendens til å vekte økonomi og penger lavere enn menn. Men vi skal ikke glemme av kvinner har tatt en gigantsteg når det gjelder økonomisk selvstendighet og utdannelsesnivå sammenlignet med tidligere generasjoner.

Hva kan man gjøre for å øke bevisstheten rundt egen økonomi?

- Jeg vil anbefale å tenke mer selvstendighet og fremme kremmerinstinktet. Vær opptatt av å eie boligen man bor i, enten man bor alene eller sammen med partner. Tenk gjennom de økonomiske konsekvensene av de valgene man gjør, for eksempel ved valg av utdannelse eller det å jobbe deltid for å ta seg av barna. Kvinner kan også generelt  bli flinkere til å tenke sparing - gjerne til pensjon - fremfor kun forbruk her og nå.

Hvor økonomisk bevisst er du selv?

- Det hender jo at jeg lukker øynene og fristes til å kjøpe de dyre skoene eller den dyre vesken jeg også. Så derfor vil jeg kanskje si 8.

Har du alltid interessert deg for privatøkonomi?

- Jeg kommer fra en familie med begge ytterpunkt når det kommer til økonomi, både det veldig sparsommelige og det sløsende. Det har nok gjort at jeg har blitt mer bevisst rundt min egen økonomi.

Tips til jobbintervju

- Jeg begynte tidlig å ta bevisste valg i forhold til penger. Jeg ville for eksempel klare meg uten å bruke studielån, og det gjorde jeg. Jeg tok opp lån, satt det inn på en konto med høy rente, og hadde et godt utgangspunkt da jeg skulle inn på boligmarkedet som 25 åring - uten at jeg følte jeg hadde ofret mye. Jeg holdt igjen på shoppingen og var nok litt sparsommelig. Men er man sparsommelig tidlig i livet får man som regel igjen for det senere, og kan nyte mer. Det er dumt å være raus når man har minst.

Hvordan deler dere det økonomiske ansvaret hjemme hos deg?

- Vi krangler aldri om økonomi. Vi har lik økonomisk forståelse, så der er det ingen irritasjoner. Vi har en felles konto til mat, strøm, barneklær og andre felles kostnader. I tillegg har vi begge hver vår privatkonto som vi kan bruke til eget forbruk. Da legger ikke jeg meg oppi om samboeren bruker mange penger på egne hobbyer. Og jeg kan med god samvittighet kjøpe meg en ny veske.


LES OGSÅ:

Økonomens egen økodagbok

Slik får du nye voksenvenner

Sovetips: 10 råd for bedre søvn

Bli en stressmestrer

- Ta ordet og skryt av deg selv

Guros verden: Voksenpoeng

Forelska på jobb? Ikke gå i flørtefella!

Stella tester mindfulness

Lik Stella på Facebook!