Du må slutte å tro du er stygg

Tenk på alt det fine du kan ramse opp om de du er glad i. Klarer du gjøre det samme med deg selv?

29. september 2016 av Annema Refsnes
© Privat

Annema Refsnes er personlig trener og Stellas faste treningsekspert. Hun blogger også om trening og livsstil.

For noen dager side la jeg ut et par bilder på min instagram profil. Det ene bildet viser meg sittende, avslappet og i en litt uheldig foto-vinkel. Det andre bildet viser meg stående, i fint lys der jeg strammer kroppen akkurat nok til at jeg ser ut som om jeg er ok trent.

Noen har kommentert at de synes jeg er modig, andre at de synes det er herlig at jeg er så ærlig, mens andre scroller nok raskt forbi og stønner over enda et bilde om kropp. Ahrgh! Ikke sant? Til dere må jeg bare beklage. Men kropp er så viktig i jobben min, og kroppspresset er viktig å forstå for meg som er tenåringsmor.

Jeg så nylig på denne Ted Talk-en med Meaghan Ramsey «Why thinking you're ugly is bad for you». Dette er samme dama som står bak Body Confidence-kampanjen til Dove. Her hørte jeg for første gang om at unge jenter legger ut videoer på YouTube hvor de spør om de er stygge, og hver måned er det over 10.000 som googler «Er jeg stygg?»… 

Hjemme får ungdommene høre at de er verdens fineste jente eller gutt, vakker og flink, men på skolen og på sosiale medier får de høre det motsatte. I et forvirret forsøk på å prøve å komme til bunns i hvem som har rett legger de ut en offentlig video der fremmede mennesker kan gi sin vurdering. Ikke bare er dette veldig veldig trist, men det tristeste av det hele er de forferdelig kommentarene disse forvirrede ungdommene blir utsatt for. Er jeg stygg? Nei, kjære deg, du er nydelig, det er enkelte mennesker som kan være grusomt stygge med sine ubetenksomme kommentarer.

Videre forteller Ramsey om at 6 av 10 jenter i dag dropper aktiviteter på grunn av at de ikke føler de ser bra ut den dagen. Særlig at de ikke er tynne nok. Tenk at over 30% av ungdommer trekker seg fra diskusjoner i klasserommet i frykt for å tiltrekke seg oppmerksomhet over utseendet sitt. For dette handler jo om hvordan de tror de ser ut og har ingen ting med realiteten å gjøre.

Daglig sammenligning

www.ung.no kunne ungdom stemme frem hvilken plattform som fører til mest kroppspress, og over 40% mener at det kommer via sosiale medier. I dag finnes det nemlig ingen skille mellom livet online og livet offline, derfor er det vanskelig å skille mellom det autentiske og det retusjerte. Hver dag er du bare et sveip og noen trykk fra kanaler fulle av bilder du kan sammenlikne deg med. Og daglig sammenlikner vi kroppen vår, treningen vår, kjærlighetslivet vårt, barna våre, jobbene våre, antall følgere vi har og antall likes vi får. Vi sammenlikner oss til dårlig selvbilde.

Tenk på alt det fine du kan ramse opp om de du er glad i. Klarer du gjøre det samme med deg selv?

Så tilbake til bildene mine. Jeg la ut disse bildene fordi det kanskje kunne være et lite pusterom for enkelte. Jeg vil ikke være en treningsprofil som kun viser mine beste sider. Jeg vil at min profil online skal være mest mulig lik meg selv offline. Og jeg er så langt fra feilfri som du kan komme. Jeg har litt mage når jeg sitter, og jeg skvetter hver gang jeg åpner mobilkameraet og den står på selfiemodus (haha!) - men jeg synes likevel jeg er ganske bra for det.

Nok en gang oppfordrer jeg deg til å heie litt mer på deg selv, og lær barna dine og vennene dine å heie på seg selv også. Du trenger ikke legge ut et bilde av sittevalkene dine, men du skal vite at vi alle har dem.

Jeg avslutter med denne nydelige filmen.

#Heiameg #Heiadeg

Lik Stella på Facebook!