Dette husker vi best fra året som gikk

Brangelina-brudd, brows on fleek og Skam-galskap – her er hendelsene og trendene vi husker best fra 2016!

30. desember 2016 av Guro Danielsen
Bruddet mellom Brad Pitt og Angelina Jolie
© Getty Images

A for alt i en bolle
Når det nå engang har blitt sånn at den mest fotovennlige maten vinner kappløpet til magen vår, er det ikke rart at det oppstår nye retter som følge. For hvem hadde giddet å dandere açaiguffe, nøtter, bær og chiafrø i kreative mønstre for bare å skuffe det inn i kjeften rett etterpå? Ingen! Smoothiebollen er i sannhet et produkt av sin tid. Og så har du pokebollen, da. Denne påståtte tradisjonsrike retten med rå fisk fra Hawaii. Selv holder vi en knapp på burritobollen. Og kanelbollen.

B for Brangelina
Det er ikke ofte du får nyhetsvarsel fra avisene om et hollywoodbrudd. Men det skjedde altså da Brangelina var finito. Kanskje århundrets breakup? I hvert fall så langt. Og da inkluderer vi Märtha og Aris brudd, som bleknet i forhold. Vi kan nesten garantere at du husker hvor du var da nyheten om Angelina og Brad sprakk.

C for Cecilia Brækhus
Endelig skulle dronningen av skallebank få dælje løs på hjemmebane. Regjeringen var så stolte, så stolte, over at de hadde opphevet forbudet mot proffboksing i Norge. Leger med kjennskap til skadevirkningene ble hysjet på. Det ble rigget og ordnet i Oslo Spektrum, statsministeren var der, store deler av det norske folk benket seg foran tv-en. Og så vips, var det over, før Erna rakk å legge fra seg mobiltelefonen sin.

Kygo i USA
© Getty Images

D for dansemusikk
Sjangeren EDM, med Kygo i spissen, nådde de helt store massene dette året. Ikke bare i Norge, men også resten av verden. Vi har ikke danset til elektronisk musikk på denne måten siden det ble kalt techno.

E for el-sykkel
Fra å være et fremkomstmiddel for de helt spesielt interesserte/late, har elsykler blitt allemannseie i år. I takt med at bensinpriser og bompenger økes, blir folk stadig mer villige til å tråkke sjæl. Men ikke å svette, da. Ett sted går grensen.

F for fløyel
På klær – og på møbler. Mykt mot kroppen og innbydende å tafse på.

Brows on fleek. Påtegnede øyenbryn
© Getty Images

G for gjeld
Med en nesten ikkeeksisterende rente og boligpriser som fyker til himmels, har nok ganske mange av oss lånt mer enn vi hadde planlagt i året som gikk. Foreløpig sies det at det ikke blir noen voldsom renteøkning med det første, men det gjenstår å se. Sånn går det når boligmarkedet, spesielt i Oslo, har vært så brennhett at det ikke er lett å holde hodet kaldt.

Økonomiekspertens beste sparetips.

H for humoreksplosjon
Det rustes opp på humorfronten, både her hjemme og der ute. Særlig blant kvinner! Amy Schumer tok over verden, på en måte, i året som gikk. Det ble laget en kvinneversjon av «Ghostbusters». TV2 satset ordentlig i sin humorkanal, med flere nye norske konsepter. I det hele tatt er det mye som tyder på at det er gode tider for de morsomme. Kanskje fordi verden for øvrig tilsynelatende er på vei mot stupet?

I for innmari påtegnede øyenbryn
Altså, det er riktig at store, fyldige bryn har markert seg som veldig hot i motebildet de siste årene. Og det er lov å jukse litt hvis du ikke er den bortkomne søsteren til Cara Delevigne. Men du lurer absolutt ingen med å tegne opp to tjukke larver med firkantet hode over øynene dine. Det eneste du oppnår, er at folk ikke klarer å la være å stirre på dem når du snakker til dem.

Slik får du fyldige og naturlige øyenbryn.

Karpe Diem
© Karpe Diem

J for Johaug
Ikke et godt år for norsk langrenn, dette her. De mest kyniske/svenske vil nok påstå at det bare var snakk om tid før den første norske dopingskandalen var et faktum. Men uff så fælt det var. For dem som er mer opptatt av hudpleie enn skisport, er det kanskje nyttig lærdom å se hvordan stoffer du smører på huden faktisk kommer inn i blodet ditt. Dét er jo ekte skummelt å tenke på. liksom.

K for Karpe Diem
Makan til maktdemonstrasjon fra Magdi og Chirag. Først slipper de en rekke singler, akkompagnert av kunstneriske mesterverk av noen musikkvideoer som skaper ringvirkninger langt utenfor den jevne topp20-kid. Så fyller de Oslo Spektrum tre ganger. Kanskje årets tydeligste eksempel på at kvalitet og hardt arbeid faktisk vinner. Det er ganske sjeldent i en tid preget av kjappe, lettvinte løsninger.

L for lemonade
Hun gjorde det igjen! Hun bare sneik seg på, som den tilbaketrukne dronningen av kul som hun er, og bare «boom!». Beyoncés album/film overrasket alle, muligens også Jay-Z, som må ha blitt litt stressa av den aggressive balltre-førselen og outing av utroskap.

O.J Simpson prøver hansken
© Getty Images

M for maskara
Eller mangel på sådan. Mens én del av befolkningen fortsatt sverger til pålimte vippeextensions, er motstykket ingen maskara i det hele tatt. Alle de fresheste svenskene gjør det, Noora gjør det (se S for Skam), og Alicia Keys. Så da vil vi også. 

Slik jukser du deg til dådyrvipper!

N for norske Hollywoodstjerner
Er det bare oss, eller var det litt lite snakk om at Torbjørn Harr faktisk klina med Hilary Duff? Eller kanskje vi bare reagerer med skuldertrekk på slikt, etter å ha sett den ene norske skuespilleren etter den andre kapre store roller på andre siden av Atlanteren. Aksel Hennie og Matt Damon? No biggie. Ingrid Bolsø Berdal i giga-HBO-satsning? Kult nok. Hallo, det er jo megafantastisk! Nå satser vi på at Ingrid kaprer Brad Pitt ... «Bringrid»!

O for O.J Simpson
Den ville historien ble hentet frem fra glemselen i år, som et ledd i «true crime»-bølgen. Hele greia er jo så sjuk at du ikke ville trodd på plottet om det var fiksjon. Men så er det altså virkelighet! Både den dramatiserte serien (med Friends-Ross som advokat-Kardashian) og den voldsomt grundige dokumentaren underholdt oss i timesvis.

Pokemon tv-serien
© Getty Images

P for pokemonjakt
Årets hobby – for liten og stor. Fikk kidsa til å bevege på seg, og underholdt politikerne på jobb. Litt synd bare, at vi nå bruker enda mer tid med nesa dypt ned i smarttelefonen.

Q for quart
Det vil si lårmuskelen. Og alle andre muskler, for den saks skyld. Jenter pumper som aldri før. Bikinifitness tar av, styrkerommet på treningssenteret flommer over av damer som laster tunge kiloer på stanga, og jakten på sprettrumpa fortsetter.

R for roboter
Nå kommer de, altså. På ordentlig. Det nedbemannes med mennesker og rustes opp med roboter. Men de er ikke bare kjipe og stjeler jobbene våre, de gjør også mye bra. Innovativ teknologi sørger blant annet for å dekke oppgaver som aldri ellers ville blitt gjort. 

Skam-Noora. Donald Trump
© Getty Images / NRK

S for SKAM
Selvfølgelig. Serien som ga oss kred blant danskene. Som ga litt eldre folk et innblikk i hvordan livet på videregående skole egentlig er. Og som faktisk gjorde det på en måte som elevene selv kjenner seg igjen i. Leppestift. Hooking. Noora. Esak. Vi er rett og slett stolte over hvor bra dette er.

T for Trump
Apropos virkelighet som overgår fiksjonen (se O).

U for urskog hjemme
Kaktus, sukkulenter, palmer og oliventrær. Og masse, masse Monstera. Grønt skal det være på hjemmebane. Både inne og ute. 

Popstjernene som døde i 2016. David Bowie
© Getty Images

V for Vietnam
Nærmere bestemt det ikoniske bildet av det nakne barnet som ble sensurert på Facebook, og den surrealistiske diskusjonen som fulgte. Var det Erna som fikk Mark Zuckerberg til å snu? Eller var det Tom Egeland? Eller var det den intense appellen fra Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen, på video og klistret over hele forsiden?

W for When Doves Cry
Ja, det var veldig trist da David Bowie døde. Og Prince. Og George Michael. Og Leonard Cohen. Det er ingen tvil om at det var mange bautaer i musikkhistorien som gikk bort i 2016. Men gikk det ikke en ørliten inflasjon i offentlig sørging i sosiale medier? Litt rart hvordan alle plutselig hadde en megapersonlig historie de følte de måtte dele. Det var hakket før Facebook lanserte et eget filter, liksom. Eller gjorde de det?

X for BreXit
Du vet at verden er gått litt av hengslene når folk begynner å sette spørsmålstegn ved en av pilarene i demokratiet. Når man først har sagt til en nasjon at de skal få stemme over en sak, må man også akseptere resultatet. Britene fikk mulighet til å stemme over hvorvidt de ville forlate EU, og da resultatet ble klart, var det sjokk og vantro over hele linja. Ikke minst for David Cameron, som hadde initiert hele opplegget. En folkeopinion usynkronisert med makteliten er nok et tydelig tegn i tiden.

Aesop håndsåpe
© Produsenten

Y for yrkesnoia
Hva skal man egentlig bli, nå som arbeidslivet er så foranderlig (se R)? Tradisjonelt trygge karriereveier er plutselig ikke noen garanti for å ha jobb frem til pensjonisttilværelsen lenger. Vi kan jo ikke alle bli interaksjonsdesignere og app-utviklere heller.

Slik er det å jobbe i et mannsdominert yrke.

Z for zen
Det har blitt mainstream å meditere. Noe som vel egentlig bare er et symptom på at vi er desperate etter indre ro. Stadig flere drar nytte av å lære seg noen teknikker som vender fokuset innover i noen minutter - yoga eller enda mer stillesittende varianter. 

Les mer om meditasjon og hvordan du kan komme igang her.

Æ for Aesop håndsåpe
Finnes det en stylet bolig­annonse uten? Vi har hørt rykter om at salget i Norge begynner å gå litt av skaftet, og at den kresne merkevaren vurderer å kutte ned på tilbudet. Aner vi muligheter for å sko seg på svartebørssåpe?

Stranger Things serie
© Getty Images

Ø for økoforvirra
De fleste var enige om at «Folkeopplysningen» på NRK var et fornuftig program som rettet søkelyset mot kritikkverdige forhold som fortjente å bli ettergått i sømmene. Helt til lyset havnet på økologisk mat og hvorvidt det er bedre for oss og landbruket. Den negative konklusjonen satte mange sinn i kok, og gjorde oss egentlig bare mer økoforvirra enn vi allerede var.

Å for åttitallsnostalgi
Om det var Netflix-serien «Stranger Things» eller pologenserens tilbakekomst som fikserte oss på dette tiåret, er usikkert. Men det var nok av elementer som fremkalte nostalgia hos mange av oss. For ikke å snakke om all mimringen som følge av Popstjernedøden (se X).

Lik Stella på Facebook!