– Det var en transformasjon å bli mamma

Silje Larsen Borgan fikk superkrefter av å bli mor, og skjønte plutselig at hun kunne, og ville, stå på egne ben karrieremessig.

Karrierekvinne og mamma på samme tid. Silje Larsen Borgan.
© Renate Torseth

Silje Larsen Borgan (32)
Gründer, manager og mamma til Alfred (2)

Du har kaffelattemødre, og du har dem som starter egen bedrift mens de er i mammaperm. Silje Larsen Borgan tilhører sistnevnte kategori. Ikke, ifølge henne selv, fordi hun er et overmenneske, hun er snarere «et murmeldyr som liker å sove.» Årsaken er heller ikke at hun var arbeidsledig da hun gikk inn i permisjon, hun hadde faktisk en jobb hun likte godt, som A&R i Warner Music.

Likevel startet hun PR-byrået Little Big Sister, en umiddelbar suksess med Karpe Diem og Marit Larsen på klientlisten.

– Det var en transformasjon å bli mamma. Plutselig kjente jeg at jeg kan, og vil, stå på egne ben. Man får rett og slett litt superkrefter.

Hun knipser med de perfekte rosa neglene, som hun har begynt å få stelt på salong etter at hun fikk barn.

– Greia er at man som mor stadig har hendene i vann. Så jeg har alltid shellac nå, for jeg liker at neglene er fine.

Live Nelvik: – Det spiller virkelig ingen rolle om man ammer eller ikke.

Business etter babybobla

Utenfor kontoret, på takterrassen over kjendisenes favorittutested Angst, er stemningen familiær blant artister, kulturarbeidere og bytryner. I et øyeblikk virker det fjernt at Silje har en liten toåring hjemme.

– Jeg har vokst opp med en mor og en far som jobber mye, men det har vært mer inspirerende enn frustrerende. Så i likhet med dem har jeg endt opp med en jobb jeg brenner for. Da blir selv de slitsomme periodene overkommelige. Noen synes kanskje det virker komplisert å kombinere «showbiz» med å være mamma, men herregud – se så mange pappaer som har gjort det oppgjennom historien!

Et rush blandet med ammetåke. Hybris, rett og slett. Slik beskriver Silje hvordan hun maktet å starte en helt ny business fra babybobla. Mens hun selv satt hjemme og ammet, sendte hun sin gode venninne og nyansatte kollega Trine Jacobsen rundt på møter.

– Jeg ringte henne og sa, hør her, jeg tror kanskje jeg starter en bedrift nå. Jeg vet ikke hva det blir til, men du må begynne å jobbe for meg – helst i morgen. Heldigvis takket hun ja.

Les også: Når passer det egentlig best å få barn?

Resten er musikkhistorie: Little Big Sister hadde en pangstart med Karpe Diems grandiose comeback i 2015, og ballen har bare fortsatt å rulle siden da. Men at Silje hadde overskudd til et nytt prosjekt, betyr ikke at hun syntes livet med baby bare var lett.

– Alfred har vært en veldig aktiv krabat siden han ble født. Å trille i timevis i Frognerparken var aldri aktuelt, så jeg rygget rolig ut av barselgruppa etter et par møter. Man må tilpasse seg etter babyen man får, og jeg fant etter hvert ut at bæresele og action var greia.

Verre var det å måtte gi avkall på det beste hun vet.

– Jeg elsker å sove, så det å plutselig ikke kunne hente seg inn på søndagene var uvant. Da han endelig og plutselig sov en hel natt ble vi så bekymret at vi vurderte å dra på legevakten.

Masse søvn, eller ingen søvn

Hvordan er livet ditt nå?

– Det består stort sett av Alfred og jobb – og litt Game of Thrones på tampen av kvelden. Det går utover det sosiale å ha en jobb med litt diffuse arbeidstider, men jeg ansatte jo en av mine beste venninner – og har heldigvis mange gode venner i bransjen. Jeg har mindre tid til barndomsvennene fra Nesodden, men vi klarer heldigvis å holde sammen likevel. Jeg havner sjelden på spontane fester lenger, men én gang i måneden har Christine Dancke og jeg vårt faste DJ-konsept på Blå. Der får jeg utløp for musikknerden i meg og vært på fest samtidig.

Hun synes i grunnen ikke det er så mye å savne fra tiden før barn, bortsett fra søvn og mer tid til å lese bøker, men så hører det med til historien at hun er en av dem som har ønsket å bli mamma siden hun var 12 år. Likevel var hun sammen med Alfreds pappa Ruben i fem år før det ble barn av forholdet.

– I barselperioden syntes jeg ikke det var noe vanskelig å pleie parforholdet, det var verre da vi begynte å jobbe. Det er da man kjenner på den kabalen folk har snakket om. Jeg var gründer og manager – noe som krever en helt spesiell tilgjengelighet og omsorg. I tillegg er Ruben programleder på kveldsradio. Vi har planleggingsmøte hver søndag for å gå gjennom hvem som skal hva kommende uke. Og vaskehjelp ...

Supermodell Iselin Steiro: – Jeg fikk et spark i ræva da jeg ble gravid

Like nede i gata til Silje og familien, ved Vestkanttorget på Frogner, henger en plakat med bilde av en mor i lotusstilling med en baby i armene.

– Jeg tenker ofte på hvor misvisende det bildet kan være. Jeg vil at alle som på et eller annet tidspunkt skal få barn skal vite at det kan være alle ting, ikke bare hvitt sengetøy og vuggeviser. Det kan være sjukt vanskelig, og innimellom lett. Masse søvn, eller ingen søvn. Alle graviditeter og barseltider er forskjellige. Om babyyoga eller babykino føles som science fiction, så dropper du det. Du er uansett den beste mammaen til ditt barn. 

Silje om:

Barnenavn
Alfred betyr alvens hjelper, og har gode assosiasjoner. Vi bestemte oss på sykehuset.

Hverdagsmat
Vi elsker å spise, og heldigvis har Alfred, som oss, blitt glad i mye forskjellig. Alt fra fiskepinner til ceviche. Da Alfred var baby hadde vi matkasse, men nå fikser vi det selv.

Kjærestetid
Barnevakt er løsningen på (litt av) tidsklemma, vi er heldige som har søstre, brødre og foreldre som bidrar mye.

Sosiale medier
Jeg har hele familien inkludert min mormor og farmor på Snapchat, så det er der Alfred får være mest tilstede.

Kjønnsroller
Hos oss har alle tre like muligheter, rettigheter og utgangspunkt.

Lik Stella på Facebook!