Lea Meyer skal holde appell foran Stortinget lørdag 21. oktober
© Privat / NOAH

– Det er ikke kult å representere dyremishandling

Folket krever tomme bur, men det er fortsatt liv i pelsdyrnæringen. Lørdag 21. oktober holder Lea Meyer appell under NOAHs fakkeltog mot pels.

17. oktober 2017 av Isabelle Reilo RIis

– Jeg fikk tidlig øynene opp for hva pelsindustrien er, jeg gikk på barneskolen da jeg først begynte å engasjere meg. På bloggen min kom jeg over en kampanje som gikk ut på å gå en måned uten å spise kjøtt, så jeg prøvde det, og fortsatte en tid etterpå også. Det var vel starten og så utviklet det seg til at jeg ble engasjert i pelsdyrnæringen og generelt dyrs rettigheter. Jeg har alltid vært veldig glad i dyr så det var en helt naturlig utvikling for meg, sier Lea Meyer.

Modellen og it-jenta, som omtales som Norges svar på Kate Moss av Britiske Vogue, holdt sin første appell i Noahs fakkeltog mot pels for fire år siden, bare 14 år gammel. Om noen dager står hun der igjen med en rekke andre kjendiser og politikere som har et brennende engasjement for dyrenes velferd.

Men ikke alle unge forbrukere er like bevisste som henne.

Pinlig å vise seg i pels

– På vestkanten har det lenge vært tegn til at det mye klespress, hvor man gjerne skal ha dyre ting, og da har jeg sett at pels har gått igjen. Jeg ser det som regel i form av for eksempel pelsvester, pelskrager og pelsdusker. Det er veldig dumt at pels fortsatt er å se i det miljøet. Selv har jeg vokst opp i et annet miljø og har ikke følt noe på et slikt klespress, men jeg er ganske sikker på at det er mange som gjør det. Heldigvis er det åpenbart at generelt flere unge tar avstand fra det, og det begynner å bli nokså pinlig å vise seg i pels. Det er nok ikke helt samme status lengre, som det kanskje var før. Så jeg syns det går i riktig retning.

– Hva vil du si til de som ikke vet hva konsekvensene av å kjøpe pels er?

– Jeg vil si at det ikke er kult å representere dyremishandling, vær klar over at pels kommer fra et levende dyr som har levd hele livet sitt i et lite bur. Ved å gå med pels er du med på å promotere og støtte opp om dyremishandling, og det er viktig at forbrukerne er klar over det. Tenk over hvilke signaler du sender ut, sier Lea, som skal tale foran stortinget med blant annet Lise Myhre, Hanne Kristin Rhode, Kjell Nordstrøm, Tor Åge Bringsværd, Tone Almhjell, Dag Olav Hessen, lederen i partiet for dyrene i Nederland og flere politikere.

Lea Meyer skal holde appell foran Stortinget 21. oktober i NOAHs fakkeltog mot pels.
Lea Meyer skal holde appell foran Stortinget 21. oktober i NOAHs fakkeltog mot pels.


© Privat

Noahs fakkeltog er den største markeringen mot pels i Europa 

I år arrangeres det for fjortende gang, folket krever tomme bur, men det er fortsatt liv i pelsdyrnæringen. I Norge lever rundt 800 000 minker og rever forkortede liv i bur hvor de aldri får kjenne gress under potene, ta mer enn et skritt eller kjenne vann på kroppen.

– Jeg tror dessverre fortsatt at pels og pelsdetaljer blir kjøpt på grunn av uvitenhet, og at forbrukere ikke tenker over at det er produktet av et dyr som har sittet hele livet sitt i bur. Noen tror de kjøper fuskepels, men så viser det seg at produktet er dårlig merket eller feilmerket i noen tilfeller.

Det er få som kjøper pels som er klar over konsekvensene, de som handler pels bevisst tilhører en svært liten kundegruppe, forteller Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

– Til de som vitende kjøper pels og som vet konsekvensene av det, ville jeg spurt om de ville latt hunden eller katten deres sitte i bur hele livet, for så å bli til et plagg. Hvorfor forskjellsbehandler man dyr, når alle har de samme grunnleggende behovene som å bevege seg fritt, jakte, leke, løpe og være i det fri.

Noen hevder at pelsen de bruker er «sertifisert», hva menes med det?

– Pelsnæringen over hele verden har ulike former for sertifiseringer, det er i bunn og grunn PR-fremstøt for å gi inntrykk av at de er “bevisste “. Men i realiteten betyr disse sertifiseringsordningene lite eller ingenting for dyrene. «Origin Assured» betyr for eksempel bare at pelsen kommer fra et land som har en form for dyrevelferdslov - men uten noen minimumsstandard. Den norske pelsnæringens sertifiseringsordning handler mest om papirarbeid, registrering av når de forer og lignende, men det forhindrer ikke at dyrene fortsatt sitter i bur. De setter kun «fine» ord på de samme trange nettingburene, forteller Martinsen.

Finn ditt nærmeste fakkeltog her – bli med!

Siri Martinsen, veterinær og leder for NOAH - for dyrs rettigheter
Siri Martinsen, veterinær og leder for NOAH - for dyrs rettigheter © Bente Isefjær / NOAH

Både opinionsundersøkelser og det stadig økende engasjementet rundt NOAHs årlige fakkeltog mot pels viser at motstanden mot pelsdyroppdrett i den norske befolkningen er stor. Hele 7 av 10 nordmenn er nå for en avvikling av pelsdyrnæringen.

Den Norske motebransjen er på vår side

– I 2011 startet NOAH sammen med bl.a. Kjell Nordstrøm og Fam Irvoll, kampanjen «mote mot pels» som samlet over 200 moteprofiler fra mote-Norge til å ta avstand fra bruken av pels. Som en direkte konsekvens av dette initiativet kom nyheten om at Oslo Fashion Week skulle bli pelsfri, som første moteuke i verden.

Hele den norske moteindustrien er bevist på at de ikke vil assosieres med pelsindustrien. Det er ingen kjente norske designere som bruker pels I sine kolleksjoner, så vidt vi vet om. Dette er en unison holdning i motebransjen, sier Martinsen.

– Hva skal til for at pelsnæringen legges ned?

– Først og fremst må vi fortsette å vise politikerne at vi aldri glemmer dyrene, presse på til vi får gjennomslag. Derfor er det viktig at tusenvis stiller opp i NOAHs fakkeltog mot pels, som i år er 21. oktober. Det er også viktig at vi inviterer politikere til å holde appeller og til å være tilstede der for å selv føle engasjementet.

Antall farmer har jevnt og trutt gått ned, nå er det 200 farmer igjen, men de har blitt større og antall dyr har blitt flere, så alt i alt har antallet dyr på norske pelsdyrfarmer vært ca 800 000 de siste ti årene.

Politikerne må følge faglige råd om dyrevelferd, og gjøre et avviklingsvedtak. Nå er det disse 5 partiene som er for avvikling av pelsdyrnæringen; Arbeiderpartiet, Venstre, SV, Miljøpartiet og Rødt.

– Krf, Høyre, Frp og Senterpartiet stemte for pelsdyroppdrett, og sørget i år for at næringen kunne fortsette som før. Høyre byttet ut representantene i stortingsgruppen som var i mot næringen.

– Synes dere det er ok å bruke fuskepels?

– Vi i Noah stiller oss helt nøytrale til det, da dette produktet ikke plager dyr i produksjon. Det kan være et fint alternativ til de som ønsker å gå med pels, men folk kan også misforstå og tro at det er pels, hvilket sender et uheldig signal.

Også blant kjendisene er det ulike meninger om hvorvidt det er ok eller ikke. Mens Jenny Skavlan har holdt appell i NOAHs fakkeltog ikledd fuskepels fra sin egen kolleksjon, har Lise Myre uttalt til NOAH: «Jeg går ikke i fuskepels heller – hvis en av ti tusen som ser meg i det, tror det er ekte, så er det ikke verdt det». Et alternativ kan være å feste en NO FUR -button til jakken med fuskepels eller merke jakken sin med et antipels-merke hvis den har fuskepelsdetaljer. Da får man I tillegg vist frem at man ikke støtter bruken av pels.

Stadig flere land i Europa har fått en sterk opinion mot pelsdyroppdrett, som også har fått politiske konsekvenser og mange har allerede forbudt, eller er i ferd med å forby, pelsdyroppdrett.

– Hvis du skal trekke frem et land som har gjort mest for dyrene, hvilket vil du si det er?

– England var veldig tidlig ute med å fastslå at pelsdyroppdrett ikke var et akseptabelt næringsalternativ, derfra tok det noen år, men i 2003 ble alle pelsfarmer i England og Wales stengt.

– Nederland forbudte rev- og chinchillafarming, det trådde i kraft i april 2008. Nederland er et av de største mink-produserende landene, men også mink-farmig er nå vedtatt forbudt - det trer i kraft i 2024.

– I Norge har vi folkeengasjementet, bevisstheten i motebransjen og fagmiljøenes tydelige kritikk – alt er på stell, bortsett fra politikerne som tviholder på pelsbransjen.

Viktig at kjendiser og politikere engasjerer seg i kampen mot pels

– Det er politikerne som har makt og mulighet til å ta den endelige avgjørelsen om avvikling eller ei. Det er et gjennombrudd hver gang et parti velger å si nei til pelsdyroppdrett. Det er også verdt å nevne at den norske kirken er for en avvikling av pelsoppdrett, noe vi er utrolig glad for.

Kjendiser som viser at de er imot pels har muligheten til å spre budskapet og påvirke sine tilhengere, samtidig som det viser bredden i engasjementet, sier Martinsen.

«Boikott pels, still opp i Noahs fakkeltog og støtt gjerne partiene som har lyst til å avvikle pelsdyrnæringen», foreslår Lea Meyer til de som vil hjelpe til i kampen mot pelsdyrnæringen.

En av 800 000 dyr i Norge som sitter i bur hele livet sitt, for så å bli drept for at pelsen skal bli pynt på en jakke.
En av 800 000 dyr i Norge som sitter i bur hele livet sitt, for så å bli drept for at pelsen skal bli pynt på en jakke. © NOAH

Fakta om rev og mink:

Ved å lese om revers og minkers naturlige habitat og adferd vil det være lett å forstå hvor unaturlig og lidelsesfullt deres liv i fangenskap er.

I Norge har vi både viltlevende rev og mink; rev som lever store deler av sitt liv i skogen og har flere kvadratkilometer revir, og mink som ofte lever langs vann hvor de liker å svømme og jakte. Dette er de samme dyrene som brukes i norsk pelsindustri.

Mye av pelsen fra norsk pelsindustri eksporteres til utlandet. Samtidig importerer vi store kvanta med pels, der det blant annet er tatt i bruk fangstmetoder som er forbudt i Norge, og pels-accessoirer fra dyr som ikke er lovlig å drive pelsoppdrett på her, slik som hund og katt. Kilde: Pelsut.no


Her kan du lese mer:

http://www.dyrsrettigheter.no/

http://pelsut.no/

https://www.dyrevern.no

http://www.dyrebeskyttelsen.no/


Lik Stella på Facebook!