Slik tar du bra bilder med mobil
© Getty images

8 enkle tips som gjør mobilbildene dine bedre

Få instagramklare og fremkallingsverdige bilder på et blunk med disse smarte triksene!

Vi har snakket med Marthe Brox Aune (24), som tar fantastiske bilder med mobil, om hva man bør gjøre, og ikke gjøre, for å få mest mulig ut av bildene man tar med mobilen! Marthe var deltager i tv-serien «Mobilfotografene» som gikk på NRK i 2015. 

Plassering av objekter i bilde

Det er viktig å være oppmerksom på hvor hovedobjektet er plassert i bildet. 

– Det kan være fint å sentrere objektene helt, og la det være i midten for å skape en fin effekt som vil få det du tar bilde av til å komme tydelig frem. Du kan også gå for den midtsentrerte varianten. Da kan det være lurt å la objektene eller personene du tar bilde av få sentrere venstre eller høyre halvdel av bildet. La alltid bildet ha minst et eller flere objekter å fokusere på, så ikke blikket blir vandrende hvileløst uten holdepunkt, tipser Marthe. 

Fargebruk

– Bruk farger til å fremheve eller skape liv i bildene dine. Kontraster kan fremheve, slik som objekter med klare farger også kan gjøre. Dette er kanskje en generell oppfordring til omgivelsene, men ja til mer farger, sier Marthe.

Lyssetting

– Bruk lyset til å skape dybde i bildet ditt. Finn lyskilden og varier posisjonene du tar bildet fra. Prøv deg frem og lek med lamper og lys fra vindu for hjelp til lyssetting. Det naturlige dagslyset er flott til å få fine bilder, så gå gjerne ut og utnytt dagen, forteller Marthe.

Null blits eller zoom

Kvaliteten kan fort forsvinne med dårlig oppløsning og blanke overflater fra dårlig refleksjon. 

– Personlig bruker jeg aldri blits eller zoom når jeg tar bilder med mobilen, men lar eventuelle retusjeringer eller kuttinger av bildet foregå i etterkant av fotograferingen. Det finnes mange fine apper man kan fikse litt på bildene i etterkant, de kan være et kjempegodt verktøy for å gi deg det bildet du helst vil ha, sier Marthe. 

Tør å gå nærmere

Siden kvaliteten kan gå kraftig ned hvis du bruker zoom, råder Marthe at man må tørre å gå nærmere objektet. 

– Spør om lov, eller bruk litt godt humør så skal du se at de fleste syns det er helt greit at du kommer litt innpå dem. Bildene blir ekstra tydelige, lekne og du vil oppleve en spesiell nærhet som vil komme frem i bildet, bare prøv, du kommer sikkert også til å ha det litt ekstra gøy når du fanger dine blinkskudd, tipser Marthe.

Finn det lille ekstra

Selv om Marthe tipser om plasseringer, lys og fargebruk er hun veldig opptatt av at man må finne sin egen måte å ta bilder på. 

– Noen ganger, jeg vil kanskje si ofte, handler det om å finne en egen nerve i bildet. Det kan være et blikk som er særlig spesielt, eller en følelse som kommer godt til utrykk selv om ingenting annet stemmer hva gjelder plassering, bakgrunn eller lys og fargebruk. Kjenn på intuisjonen og la den forsvinne inn i bildene dine. Velg de som får deg til å se to ganger og hver gang oppleve noe nytt, noen ganger snakker bildet av seg selv. Det er for meg et godt bilde, sier Marthe.

Ta mange bilder

Øvelse gjør mester! Dette gjelder også med fotografi. Ta alltid mange bilder, og helst tre for mye. 

– Det er ofte når situasjonen har fått satt seg litt, og etter det første bildet at motivet virkelig begynner å leve. Min personlige erfaring er at de siste, la oss kalle det «restebildene», er de aller mest spennende og fine motivene. Smilet blir mer ekte, bevegelsene mer naturlige, og stemningen får liv.

Tenk bakgrunn

– En enkel måte å skape fine motiver på er å begynne med å tenke på bakgrunnen. Her er mitt beste tips å rydde den for forstyrrende elementer og gjøre den så «ren» som mulig. Da kommer den eller det du tar bilde av mye bedre frem og bildet blir mer behagelig for øyet, sier Marthe.

Lik Stella på Facebook!