Te er historie, mystikk og sunnhet i en liten tekopp. © Getty Images

Te - den nye drikktrenden

Te er mystikk og historikk, sunnhet og sensualitet. Det er på tide å bytte ut den obligatoriske latten med nybrygget feinschmecker-te i ny og ne!

4. juli 2011 av Anja Stang

Te og teens historie

Nordmenn og -kvinner har nærmest blitt eksperter på kaffesorter og baristakutyme det siste tiåret. Tidligere var alternativet traurig posete med eller uten melk og farin, noe som på ingen måte yter drikken rettferdighet. Kaffe er effektivitet og croissant-on-the-run; te er langsom og lyxig nytelse. Le Palais Des Thés slo et slag for gourmet-te da de åpnet sin første norske spesialbutikk med teslag fra mer enn 20 land i 2006. Avdelingen på Grünerløkka i Oslo tilbyr søndagste med enkel matservering, samt tesmaking og kveldskurs. Nysgjerrige teelskere kan for eksempel smake på Darjeeling «first flush», sesongens første høsting med den reneste og høyeste kvaliteten.

Hjemmelaget tomatsuppe

- Te gjenspeiler min interesse for god mat, reiser og oppdagelse av nye kulturer. Te har blitt en konstant i livet mitt som jeg kan gjenoppdage hver dag, erklærer konseptsjef Eia Øtker. Hun har observert store endringer i nordmenns forhold til te siden Le Palais des Thés åpnet i Oslo for fem år siden.

Hjemmelaget is

Matblogger du bør følge

- Nordmenn begynner å forstå at te er et gastronomisk produkt som faktisk kommer fra et sted i verden og ikke bare en hylle i matbutikken. Vi har flere kunder som vil bytte ut kaffen med te, og våre tekurs er fullbooket hele året, fortsetter Øtker stolt.

- Jeg forbinder te mest med nytelse, men det er ikke verst at det er sunt i tillegg! Tedrikking kan anses som et ritual man kan nyte alene eller sammen med venner og familie. Akkurat som vin, har te et mangfold av smaker og aroma, opprinnelse og historie, sier konseptsjefen.

Te er verdens eldste drikk, og har eksistert i Kina i mer enn 5000 år. Te er også et av få produkter, i selskap med vin, brød og sjokolade, med mytologisk bakgrunn. I følge en kinesisk legende drakk keiser Chen-Nung kun kokt vann. En dag, mens han hvilte under et vilt tetre, falt et par blader ned i koppen hans. Da han drakk av den, ble han fylt av en utrolig velvære, og fikk umiddelbart plantet en tebusk i hagen sin.

Oppskrift på muffins i mange varianter.

Rundt år 600 slo drikken følge med buddhismen og gjorde sitt inntog i Japan. Omlag tusen år senere nådde den Europa; først Holland, deretter Russland og så England. Opprinnelig hadde kinesiske kjøpmenn monopol på te, som allerede på begynnelsen av 1800-tallet ble ansett som et luksusprodukt, og ønsket kun å bytte den med sølv. Siden metallet var dyrt og utilgjengelig, måtte britene komme på noe annet de kunne gi Kina, og slik bryte det kinesiske monopolet. Løsningen var like kynisk som genial; opium. Spredningen av rusmiddelet førte til et rekordhøyt antall avhengige, ubalanse mellom import og eksport og et påfølgende forbud. Konflikten markerte begynnelsen på to opiumskriger som Kina tapte, og endte med at havnene ble åpnet mot Storbritannia og at Hong Kong ble britisk eie.

Faktisk gikk det britiske herredømmet så langt som til å bruke industrispionasje for å stjele te-hemmeligheten fra Kina. Den skotske botanikeren og eventyreren Robert Fortune reiste til Kina forkledd som kineser fra en fjern provins, sporet opp de beste teplantene, lyktes i å smugle over 20 000 planter og frø til foten av Himalayafjellene og dannet slik grunnlaget for den indiske og ceylonske teindustrien.

Te er nyskapende

Selv om te ofte forbindes med britene og kolonitiden, ble franske Mariage Frères grunnlagt allerede i 1854. Da var drikken for lengst etablert som aristokratenes favoritt. I følge direktør Philippe Cohen-Tanugi var tehuset det første i verden til å også lage mat basert på te.

- Vi er ikke et 1800-tallsfirma som lever av ryktet sitt. Vi er pionerer som finner opp te hver dag. Vi har skapt over 2000 oppskrifter over 20 år, inkludert mat, duftlys og røkelse, ivrer connoisseuren, og forteller at i Frankrike velger man gjerne en annen type te til frokost enn til middag, en egen til fisk eller fjærkre eller dessert.

- Te må tilføre måltidet noe. Vi serverer den deiligste norske laksen med ris fra Thailand og en saus laget av pulverisert japansk grønn te. Franskmenn er kanskje ikke tekjennere, men de kan gastronomi, og de kan vin. Vi ønsket å virkelig spesialisere oss på te av høyeste kvalitet.

De franske tesalongene har et høytidelig og litt nostalgisk preg, og uniformerte kelnere med hvite hansker lukker deg ytterligere inn i en tidsboble. Ettermiddagste hos Mariage Frères er en dyr og deilig affære, like mye grunnet det vakre serviset og boksene med eksklusiv te som er til salgs, som champagnen som forvandler «afternoon tea» til «high tea». Ta for eksempel Thé Blanc Sacré («hellig hvit te») som høstes med silkehansker og sølvsaks og selges i bittesmå porsjoner til en hypotetisk kilopris på nærmere 30 000 kroner per kilo.

- Hvit te er den mest eksklusive, den ble tilegnet den kinesiske keiseren for over tusen år siden. Du finner lett blandinger, men ren hvit te er veldig sjelden. Den er vindblåst og soltørket. Den har en subtil smak, kun et hint av frukt eller blomster, så du må være vant til te for å virkelig verdsette den. Hvit te er laget av veldig unge sølvknopper som bare høstes to dager hvert år, forteller Cohen-Tanugi.

Vel hjemme valfarter vi til en annen fransk oase. Palais des Thés utvalg av utsøkte vår-teer fra India, Nepal, Kina og Japan er i følge Eia Øtker de beste man får tak i her hjemme.

- Disse teene som kun inneholder toppskuddene fra te-busken er de mest aromatiske, rikest på antioksidanter og mineraler ettersom de har fått hvile hele vinteren og først plukkes i mars-april, utdyper konseptsjefen.

«Palassets» Earl Grey med safran er en etterspurt klassiker, mens Thé du Hammam - grønn te med jordbær, appelsinblomst og dadler- er bestselger på verdensbasis.

Et nytt te-konsept

Bak den minimalistiske fasaden og skiltet med den den enslige bokstaven «T» midt i Oslo sentrum, skjuler det seg et nytt rendyrket tekonsept.

- For meg betyr te en god start på dagen. Nye spennende smaker. En oppløftende pause, sier gründer Kjetil Frøitland Eide, og trekker frem en gul te som en type de trolig er alene om i landet.

Butikken tilbyr også tekjeks med det briljante merkenavnet Biscottea, som blant annet finnes med chai, Earl Grey og myntete.

- Det er veldig spennende å blande te og mat, og det har foreløpig blitt gjort lite her hjemme. Jeg kunne tenke meg å leke med flere smaker, og bruke te i både is, muffins og andre bakverk, røper Frøitland Eide.

Te brygges på varmt vann og tørkede blader eller knopper fra den kinesiske busken Camellia sinensis. Per definisjon er det kun blader fra denne planten som gir ekte te, og det finnes fem ulike typer avhengig av hvordan planten er bearbeidet: Hvit, grønn, svart, oolong og pu-erh; sistnevnte en fermentert (gjæret) te. Visstnok var det eventyreren Fortune som i sin tid oppdaget at grønn og sort te stammer fra samme plante. Hvit te er laget av tørkede knopper og blader, mens grønn, svart og oolong-te har gjennomgått ulike grader av oksidering. Grønn te er minimalt oksidert, mens svarte te er fulloksidert og har dermed kraftigst smak. Økologiske teer brer også stadig mer om seg i kjølvannet av vår økte miljøbevissthet og sunnhetsfokus. Mens hvit te er aller rikest på antioksidanter, er grønn en god nummer to. Allerede i 1211 proklamerte den japanske munken Eisa at grønn te var et mirakuløst helseprodukt, og nyere forskning har vist at den inneholder essensielle oljer, mineralsalter, klorofyll samt vitamin C og E. Både grønn og hvit te har blitt gjengangere i skjønnhetsindustrien takket være antioksidantenes aldringshemmende effekt.

De asiatiske ritualene knyttet til te er omfattende og dødelig seriøse. En tradisjonell japansk teseremoni tar minst fire timer og krever flere års trening. Ritualet er preget av Zen-buddhismens gester og deltakerne kneler på stråmatter som er nøye fordelt mellom vert og gjester. Ideelt sett er man iført kimono for en gjennomført estetisk opplevelse. Klassisk britisk ”afternoon tea” er også et overdådig måltid bestående av sandwicher, scones, krem og kaker, og temmelig uforenlig med tidsklemmer og en stressende hverdag. Heldigvis, for iblant må vi rett og slett bare tillate oss å nyte.

- Teen er herre over tiden. Mens folk er vant til å drikke kaffe i forbifarten, skal te trekke en viss tid. Du kan ikke forhaste deg, sier Philippe Cohen-Tanugi fra Mariage Frères.

- I Saharaørkenen er det en tradisjon som sier at du må tilby besøkende te, også fiendene dine. Mens den drikkes, er det ikke lov å angripe hverandre. Siden man tror te blir lenge i kroppen, er te synonymt med fred i disse landene.

 

Her kan du lese mer om kaffe og koffeinens helsemessige fordeler.

Eller kanskje du er interessert i raw food?

Lik Stella på Facebook!