© stellamagasinet.no

Sjokolade - ja du har lov!

Før var sjokolade bare sjokolade. Nå er det blitt en opplevelse.

23. desember 2011 av Hanna Nordberg

Før, for ikke så veldig lenge siden egentlig, var sjokoladevalget enkelt: Mørk, lys eller hvit? Og, for de viderekomne: Med nøtter, marsipan eller appelsin?

Nå, nå er det en smaksjungel der ute. I butikkhyllene finnes det sjokolade med havsalt, med chili og med ingefær. Med pasjonsfrukt og med fiken.

Naturlig søtt med stevia

Muffins: Oppskrift på muffins i varianter

Og stadig popper det opp små, eksklusive sjokoladefabrikker, både i Oslo og ellers i landet. Der lager de konfekt med de rareste smaker. Skal det være en sjokolade med brunost til kaffen? Eller en konfektbit med blåmuggost til gullrekka?

Kokk og konditor Sverre Sætre (39) driver sitt eget lille sjokolademakeri på Frogner i Oslo, med smaker som er langt mer avanserte enn salt og søtt, nøtter og appelsin. I Sverres sjokoladefabrikk lages det sjokolade med gresskarkjerne, krokan og karamell. Sjokolade med rabarbra. Sjokolade med steinsopp.

Sunn frokost - 6 muligheter

Oppskrifter på anti-stressmat

Mange typer sjokolade

Men det er den salte karamellsjokoladen, som Sverre og kokkelands-laget vant VM med for fem år siden, som selger best.

Hjemmelaget is

Matblogger du bør følge

- Den utgjør nok 20 prosent av salget, faktisk. Vi har forsøkt å fjerne den fra utvalget, men det går bare ikke, humrer Sætre.

- Norske ganer foretrekker fortsatt det trygge?

- Vi er absolutt mer nysgjerrige på nye smaker nå, men samtidig faller folk gjerne tilbake på det de synes er godt. Tradisjonelle smaker som kaffe, appelsin og hasselnøtt er populært. For kunder som er nysgjerrige på nye ting, har vi alltid månedens sjokolade. På våren får vi kanskje tak i noe god rabarbra, og da bruker vi det. Eller vi kan lage sjokolade med eple og rucola.

© stellamagasinet.no

- Unnskyld, rucolasalat i sjokolade?

- Ja, peppersmaken i rucola, sammen med syrlige epler, passer godt med sjokolade.

- Og så finnes det sjokolade med blåmuggost?

Oppskrift på pannekaker

Oppskrift på muffins i mange varianter.

- Ja, det er spesielt, da skal du vite hva du spiser. Det er en smakskombinasjon som ikke er etablert hos nordmenn. Men dersom en kunde skal kjøpe sjokolade til et selskap, og kanskje ha tre biter til hver, så kan man velge to trygge og én spennende, kanskje en sjokolade med steinsopp til hver gjest. Da får selskapet en artig, ny opplevelse.


Oppskrift på sunne kaker

Sjokolade som opplevelse

En opplevelse. Det ordet bruker også Hege Haslie-Christensen når hun snakker om sjokolade. 41-åringen startet nettbutikken Sjokoladeslottet i 2007, og har den fine yrkestittelen «dronning i Sjokoladeslottet».

- Sjokolade er definitivt en opplevelse. Det er som med en god flaske vin; den skal berøre alle sanser. Treffer man på smaken, er det en opplevelse man kan leve lenge på.

Haslie-Christensen forteller at også hun selger mye av de tradisjonelle smakene.

- Vi varierer på smakene i sjokoladeeskene våre, men vi har tre smaker vi alltid må ha med: Bringebær, pasjonsfrukt og salt karamell. Hvis ikke blir det trøbbel i paradis!

Trøbbel blir det også hvis du tar sjokoladen fra gjennomsnittsnordmannen. En statlig studie fra i fjor viser at over halvparten av nordmenn spiser sjokolade én eller flere ganger i uken. Anledningen? Mer enn 50 prosent svarte «hverdagskos» eller «ingen bestemt anledning».

Oppskrift: Glutenfri kake

De neste ukene vil det komme mange «bestemte anledninger»: Juletid er definitivt sjokoladetid. Sverre Sætre er ikke i tvil om hva som er hans favorittjulesmak:

- I fjor lagde vi en fiken- og krydderkonfekt, og den skal vi ha til jul i år også. Det er rett og slett melkesjokolade med fiken og litt julete krydder. Den smaker god jul.

- Men du, Sverre?

- Ja?

- Liker du egentlig den sjokoladen med blåmuggost?

- Hehe, ja. Jeg synes den er god og spennende, jeg gjør det. Men jeg er som kundene; hvis jeg skal ta med meg konfekt hjem, så faller valget på noe tradisjonelt, som sjokolade med bringebær eller nøtter.

Raw Food

Lavkarbo - alt du trenger å vite

Sunn snacks

Sannheten om vitaminvann

Oppskrift på seks sunne salater

Sunn frokost - 6 muligheter

Oppskrift på sunne kaker

Oppskrift på sunn julegløgg

Følg @stellamagasinet

Lik Stella på Facebook!