Er vitaminvann vitaminer på flaske?
Er vitaminvann vitaminer på flaske? Er vitaminvann vitaminer på flaske? © Getty Images

Sannheten om vitaminvann

Vitaminvann er siste i rekken av vann på flaske. Men er det egentlig sunt?

17. oktober 2011 av Line Tiller

Når du plukker opp flasken med vitaminvann i butikken og heller innpå de knalldyre vanndråpene, er det ingen som forteller deg at selv om ordet «vitamin» lyser på etiketten, betyr ikke det automatisk «sunt».

Oppskrift på sunne kaker

«Ikke sett solen i dag?...» spør de på hjemmesiden til det svenske selskapet som selger Vitamin Well; vann beriket med vitamin D, B, B12, sink, biotin og folsyre, blant mye annet. «Med Reload får du i deg Vitamin D som bygges naturlig i huden når du er i solen» står det videre. Er virkelig en slik flaske, med 0,005 mg vitamin D, sammenlignbart med solstråler?

- Hvis man skiller ut en enkel vitamin, og putter den i en flaske vann, betyr ikke det at den vil ha samme effekt som når du spiser flere vitaminer gjennom vanlige sunne matvarer som har en naturlig sammensetning av de viktige vitaminene vi trenger, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius (39).

- Kan det hende vitaminene i disse flaskene ikke gjør noe for oss overhodet?

- Ja, helt sikkert i noen tilfeller. Undersøkelser har jo vist at enkelte vitamintilskudd kan virke mot sin hensikt og øke risikoen for alvorlige sykdommer, og det er ikke umulig at disse vannproduktene også kan gjøre vondt verre, sier hun..

- En ny vitamindrikk inneholder koffein og L-thanin, den skal gi større konsentrasjon og dempe stress samtidig, er ikke det to strake motsetninger?

- Jo, haha! Det hørtes veldig rart ut. Men det er jo litt deilig å høre når man er på farten, og leser slike ting på etiketten. Akkurat som med sjampo, som lover fyldig hår, du aner ikke om det funker, men du velger likevel akkurat den flasken, sier Borchsenius.

Oppskrift på sunn julegløgg

Hjemmelaget tomatsuppe

Vitaminvann - vitaminer på flaske?

Markedssjef for Vitamin Well, Jan Enhager (42), vil ikke gå med på at for mange vitaminer er skadelig for kroppen.

- Overdosering er jo alltid skadelig, uansett hva salgs produkt det er, men Vitamin Well er basert på bred europeisk forskning. Og når det gjelder for eksempel vitamin D, så sier man nå at nivået på de daglige dosene skal høynes. Vi har verken for mye eller for lite ­vitaminer i vår leskedrikk, sier Jan Enhager.

- Men fungerer vitaminene i det hele tatt?

- Ja, de fungerer. Tarmene tar opp det kroppen behøver. Spiser man sunt fra før, er dette bare en god drikke man kan nyte for smaken skyld, og som er sunnere enn cola. Selv om vann alltid er det beste man kan drikke. Vitamin Well er et alternativ til sukkerholdige drikker. Vi så det florere i Asia og USA, og derfor startet vi opp, fordi dette var noe vi i Skandinavia også burde få tilgang til, sier Enhager. 


Muffins: Oppskrift på muffins i varianter

Vitaminvann, spesielt i utlandet, har brust opp til en milliardindustri. Det sildrer også i Norge, men ikke helt uten motstand. I fjor sommer ble thailandske vannflasker med navn som Beauti Drink, og som lovte rynkefri hud (med kollagen), og bedre fordøyelse (med fiber) solgt for fulle mugger fra norske kiosker. Skjønnhetsvannet ble trukket tilbake av Mattilsynet på grunn ikke godkjente ingredienser og udokumenterte påstander. Vil vi lures?

Hjemmelaget is

Matblogger du bør følge

- Som regel vet denne gjengen akkurat hva de har lov til å proklamere. Produsentene skriver nå at drikken «kan» virke positivt på immunforsvaret, men de viser ikke til noen dokumenterte studier, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør (36).

Og selv om etiketten ikke inneholder ordet «sukker», så inneholder vannet faktisk… sukker. Det kalles fruktose, og er akkurat like usunt som sukkerbiter. En halvlitersflaske med fruktvann inneholder rundt 10 sukkerbiter, mot 0 i vann og 25 i brus.

I noen tilfeller kan vitaminvann faktisk bli direkte helseskadelig.

- Når de som allerede har i seg tran, multivitaminer og melk med D-vitamin daglig, i tillegg drikker vitaminvann, så kan det over en lang tid gi en negativ effekt på nyrene ettersom giftgrensen ikke er så veldig mye høyere en den anbefalte daglige dosen, sier Sundfør.

Hun mener vi bare har sett begynnelsen på vitaminfenomenet, og at nye produkter vi som forbrukere skal lokkes til å kjøpe er målet til de fleste industrier. Svaret, mener hun, ligger i vår egen kreativitet.

- Med det fantastiske fjellvannet vi har i den norske springen, er det ganske tullete å kjøpe vann i det hele tatt. Når jeg tar med barna på stranden eller biltur, fyller jeg farrisflasker med kranvann, legger det i fryseren. Da jeg nå sist puttet bringebær nedi, ble det svært så kult!

Oppskrift på 6 sunne salater

Lavkarbo - alt du trenger å vite

Sunn og kjapp høstsnacks

Superbær - disse bør du spise

Oppskrift på sunne kaker

Oppskrift på sunn julegløgg

Lik Stella på Facebook!