Raw food - funker det egentlig? © Getty Images

Raw food

Lev helt rått med raw food og du skal få et langt, lykkelig og vakkert liv. Men er raw food virkelig noe for oss nordboere?

22. juni 2011 av Kristin Guttormsen

Denne raw food kaken har mer næring enn en brødskive med gulost, sier Anne «Madhu» Madhumavi Olsen (35), og langer et stykke deilig bringebærkake over disken.

På kafeen Helt Rått i Tollbugata i Oslo er kake til frokost helt greit. Såfremt den er laget med rå, næringsrike ingredienser og er helt sukkerfri. Det går i nøttebunn, vaniljekrem av cashewnøtter, kokos og økologiske bringebær. Velkommen til en verden av raw food.

Oppskrift på pannekaker

Muffins: Oppskrift på muffins i varianter

Raw food i vinden

Rått er hot. Da Lady Gaga var i Oslo spiste hun raw food fra Helt Rått. Råkost-dietten har fått æren for kroppen til Demi Moore, og stjerner som Uma Thurman, Gwyneth Paltrow, Natalie Portman og Madonna er visstnok hekta på rått. Jeg trodde Raw var et standupshow med Eddie Murphy, helt til jeg så Sex og singelliv-episoden der Samantha er på raw food-kafe for å sjekke opp servitøren Smith. Hva var den grønne gugga hun led seg gjennom? Ugh, shots med hvetegress?! I dag er hvetegress som manna fra himmelen for alle helsekostfriker. Og såpass dyrt at de mest ihuga dyrker det selv. Detox, juicer og supermat er i vinden. Lille Oslo kan skilte med flere raw food-kafeer. Du kan gå på kurs i råkost-kaker, bestille raw catering og i bloggsfæren blomstrer fenomenet.

Men hva er det, egentlig?

Kort fortalt er raw food ubehandlet vegansk mat, helst økologisk, som ikke er varmet opp til mer enn 42 grader. Raw foodister hevder at denne maten inneholder mer næringsstoffer og enzymer som er bra for helsa og fordøyelsen vår. Dette er kritikere, som den biologiske antropologen Richard Wrangham fra Harvard, hylende uenig i. Han hevder at det var da vi begynte å bruke ild til å varme opp og bearbeide mat, at vi fikk riktig næring til å utvikle en avansert menneskehjerne.

Men er du frisk og frelst, så er du av en annen oppfatning. På Eger Cafe i Oslo tar Anita Farstad en munnfull av en raw food-sjokoladekake. Anita oppdaget maten i Los Angeles på 90-tallet. Noen år senere fikk hun ME, og etter et opphold på Hippocrates Health Institute i Florida i 2006 ble hun raw foodist for fullt.

Hjemmelaget tomatsuppe

- Jeg skjønte at jeg kan helbrede meg selv med mat, men det anerkjenner ikke skolemedisinen, sier Anita.

Anita kurser folk i å leve raw, og før jeg forlater kafeen får jeg epost-adressen til et vennepar av henne fra New York, som akkurat har tilbakelagt 21 helt rå dager under Anitas veiledning.

Et par dager senere får jeg referat fra Anitas venninne. Raw food-detox er ikke for pyser, viser det seg. Paret følte seg syke, svake, deprimerte, svimle og hadde verkende kropper i nesten tre uker. Men så! De siste dagene er det helomvending i formen. Topp energi, ren hud med strålende glød og vekttap på begge. Begeistringen er stor.

Oppskrift på muffins i mange varianter.

Raw food og mer energi

Tilbake hos Madhu, som plasserer to ferskpressete irrgrønne shots på bordet vårt. De smaker som søtt gress. Hun oppdaget raw food da hun reiste i India for sju år siden, og ble så hekta at hun i perioder lever helt rått. Nå regner hun seg som high raw, det vil si 70-80 prosent raw.

- Jeg våkner med en utrolig energi fordi kroppen ikke har brukt natten på å rense ut etter mat som ikke er helseoptimaliserende, forklarer hun.

Entusiasten legger til at hun ikke er ekstremist, heller.

- Det skal være kreativt og gøy å legge om kostholdet, ikke fy-fy. Vi har sunne fester, men serverer økologisk vin, altså. Men egentlig trenger du ikke alkohol, du kan bare ta deg en shot med hvetegress, hehe.

Lene Jacobsen (29) og Lene Haugland (31) fra Kristiansand har spist seg stappmette fra tallerkener som bugner med spirer, hjertesalat, «cheese burger» av frø og nøtter og pizza av grønnsaker og urter.

Venninnene er litt over gjennomsnittet opptatt av raw food.

- Jeg drikker hvetegress og spiser masse grønnsaker, men også varm mat og kjøtt, det går i grandiosa og sjokolade som ikke er raw også, sier Jacobsen.

- Jeg er en godtegris, og med vanlig sukker så vil du bare ha mer, men har du spist en rawblerone (raw food-toblerone, red.anm), så er du forsynt, sier Haugland.

Begge kjøper mye økologisk og lager mat fra grunnen.

- Jeg merker det på blodsukkeret, og at jeg får i meg bedre næringsstoffer. Hjemme juicer jeg, og lager snacks og kaker i blenderen, sier Haugland.

Å leve hundre prosent rått blir for drøyt, synes de.

Det er jo dyrt, og ganske utilgjengelig. I Norge er det nesten en heldagsjobb å leve sånn, sier Jacobsen.

- Og selv om jeg merker det på magen og på energinivået, så våkner jeg ikke om morgenen og tenker: «Oj, en ny dag! Så fantastisk!» Det er ikke sånn hallelujastemning.

Hallelujastemning er det heller ikke hos ernæringsfysiolog og forskningssjef ved forskningskonsernet Nofima, Pernille Baardseth. Hun trekker fram mattrygghet som et argument mot raw food.

Hjemmelaget is

Matblogger du bør følge

Mangel på viktige næringsstoffer

- Mat som er varmebehandlet til 42 grader har en bakteriell utfordring, siden bakterier trives best ved 37 grader, påpeker Baardseth.

Hun stiller også spørsmål ved hvorvidt normal mat er giftig for oss.

- Hva er det egentlig som er giftig med melk, gluten, kjøtt, sukker, og bearbeidet mat? Mat må vi ha. De som lever utelukkende på raw food vil ikke få i seg de næringsstoffene de trenger, hevder forskeren. Hun vil heller ikke være med på at mat som er oppvarmet over 42 grader mister mesteparten av næringsinnholdet sitt.

- Dette er helt feil og meget unyansert. Ved oppvarming fjerner man giftige stoffer og gjør næringsstoffene lettere tilgjengelig i magesekken og tynntarmen. Vi har enzymer i kroppen som skilles ut langs hele spisesystemet og som er tilpasset miljøet de er i. Enzymer i maten vil uansett bli ødelagt når de kommer ned i magesekken.

Men hos Madhu fortsetter kakefesten, nå med heftig sjokoladekake med et hint av jordbær.

- Kakaobønnene har mye mer antioksidanter fordi de ikke er ristet, informerer Madhu.

- Det ser så avansert ut?

- Det er lett, du må bare lære deg de nye ingrediensene og triksene. Bytt ut hvetemelet, sukkeret, melka og smøret med helt andre ingredienser. Mesteparten får du kjøpt på Meny. Jeg lager en rå kake på under en halv time, sier hun.

Dietter er trendy. Sosiolog og matforsker ved Sifo, Annechen Bahr Bugge, bekrefter at helse og sunnhet er en sterk tendens innenfor mat.

- De siste 10-15 årene har vi sett en økt oppfattelse av at vi vil spise sunt og helsemessig. Det henger sammen med oppmerksomheten rundt usunn halvfabrikata i butikkene, og at det har vært en økt målsetting om å spise mer frukt og grønnsaker, sier hun.

Bahr Bugge tror vi vil bli mer opptatt av matvarer som raw food i framtida, men at det vil stilles større krav til dokumentert helse­effekt.

Og enn så lenge er raw food ikke akkurat noe folk flest er opptatt av.

- Å spise hvetegress i dyre dommer er ikke comme il faut, altså.

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fra Bra Mat er også mildt skeptisk til raw food, men kan likevel langt på vei bekrefte at et raw food-kosthold kan ha sine fordeler.

- Mye grønnsaker, frukt, nøtter og oljer er helt klart sunt. Mange får i seg for lite av dette, og forskning har vist at særlig frukt, grønnsaker og nøtter kan redusere risiko for kreft og hjerte- og karsykdommer, sier hun.

Borchsenius påpeker at man må være uhyre oppmerksom når man beveger seg inn i raw food-terrenget.

- Å leve på raw food krever mye kunnskap og at man er svært bevisst på at man får i seg næringsstoffene som normale matvarer ellers ville vært en god kilde til, på andre måter. For jenter gjelder dette særlig jern fra kjøtt og kalsium fra melkeprodukter. Det er ganske vanskelig å få i seg nok av disse næringsstoffene hvis man ikke spiser kjøtt og melkeprodukter, men det er ikke umulig. Det krever bare en del innsats, sier Borchsenius.

Hun er mer skeptisk til påstanden om at mat ikke bør varmes opp over 42 grader fordi mange av næringsstoffene da forsvinner.

- Ofte er det motsatte tilfelle. For eksempel er tomater stappfulle av en antioksidant som heter lykopen. Forskning viser at vi tar opp mye mer lykopen i kroppen når tomatene er varmet opp, som i supper eller sauser, sier Borchsenius.

Raw food-chips av kål

Hvetegresset vaier i vinden på terrassen til Egla Didvalyte. På hybelen hennes er det kun raw food som gjelder. Egla serverer fargerike goijibær i vannglass, og dukker inn i sitt luktfrie kjøleskap, hvor det bare bor grønnsaker, bløtlagte nøtter, frukt, vitamintilskudd og kokos-juice, for å lage is av cashewnøtter og frosne blåbær.

I fjor sommer spiste Egla raw food-chips laget av kål.

- Jeg tenkte: «wow! Its magic!» Det føles fantastisk å spise levende mat. Jeg ser bedre, sinnet mitt er klarnet, blodet er perfekt, jeg har vokst tre cm og lagt på meg to kilo, jeg har masse energi hele dagen og sover bare fire-fem timer om natta, hevder hun.

- Får du i deg det du trenger da?

- Ja, jeg spiser mest frukt, salater og masse spirer, og tar hempproteiner og oljer. I blant må jeg ta litt melnøtter for å få sove.

Da Egla spiste pannekaker sist ble hun syk i fire dager, hun tror cellene hennes rett og slett har glemt pannekaker.

For den blide og energiske 21-åringen er raw food veien til et rikt og riktig liv. I sofaen ligger en liten slitt notatbok med innskriften «Think positive!».

Hun plukker den opp og sier:

- Det er så mye jeg vil gjøre med livet mitt. Jeg vil leve slik at jeg endrer verden!

 

Raw food nettbutikker:

tidsporten.no
super-nature.no
kinsarvik.no
okosjokolade.no
besteffekt.no
alternativmat.no

Raw food nettsteder:

Dønn Grønn, donngronn.no
Levende næringsrik mat, raw-food.no
Madhus magiske mat: madhusmat.no
Sanabona, sanabona.no
Funky Fresh Food, funkyfreshfoods.no


Lavkarbo - alt du trenger å vite

Lik Stella på Facebook!