Hvor sunt spiser du egentlig?

Én er glutenfri vegetarianer, en annen ser på godteri som lunsj. Vi ba ekspertene evaluere to vanlige jenters matvaner.

15. september 2016 av Inger Lise Hammerstrøm
© Ina Damli

HANNE
Alder: 31 år 
Høyde: 173 cm 
Vekt: 64 kg 

Ingen allergier, spiser alt bortsett fra lever og blodpudding. Tar ikke kosttilskudd. Trener ikke.

– Jeg har aldri gått på diett. Det er viktigere å kose seg og leve et par år mindre enn å ha et strengt regime for hva man spiser. Men jeg passer jo litt på med han her, da, at han får et variert kosthold og ikke for mye sukker, sier Hanne (31) henvendt til sønnen Ferdinand (2).

Da hun fikk ham, raste hun ned i vekt og fikk kropp som da hun var 16. Nå har kiloene kommet tilbake, men Hanne holder seg fortsatt godt innenfor normalen. Likevel vet hun at hun burde trene for andre hensyns skyld.

– Det hender jeg tar en treningsøkt på stuegulvet en gang annenhver måned, men det blir med det, haha. Selv om det er fritt fram med godteri, ukedag som helg, har ikke Hanne et helt skjødesløst forhold til egen ernæring.

–Vi planlegger middag for en uke framover og handler inn en gang i uka. Det blir mye rotmos og husmannskost. Gjerne med smør og fløte. I løpet av dagen går det fort med en halv stor melkesjokoladeplate, men jeg kan godt gå en dag uten godteri også. Sånn har jeg vært i mange år uten at vekten har endret seg. Da prøver jeg til gjengjeld ikke å overspise ved for eksempel å ta én potet mindre enn jeg egentlig ville tatt. Ellers spiser jeg ganske variert, makrell i tomat, ost, leverpostei. Jeg kunne vel blitt bedre på å spise frukt.

Hanne røyker ikke, snuser ikke og drikker sjelden alkohol. Når hun har barnefri, lager hun og kjæresten tre- eller fire-retters middager til hverandre, eller går ut og spiser 10-retters. 

MITT KOSTHOLD:

UKEDAG

Brunsj: To brødskiver hjemmebakt brød med et godt lag Bremykt, to stekte egg, fire skiver ost, ketchup.

Middag: 1/4 av hjemmelaget langpannepizza, bestående av lys bunn, kjøttdeig, løk, champignon, tomatsaus og ost.

Kvelds: 1⁄2 avokado

Godteri: En Snickers-is, en sjokoladebolle, to kopper pulverkaffe med h-melk og to teskjeer sukker, limonade.

HELG

Brunsj: To skiver hjemmebakt loff, eggerøre av tre egg, fire skiver røket laks.

Middag: Spareribs med coleslaw og french fries.

Dessert: 120 g sjokolade, to kopper kaffe med to skjeer sukker og h-melk, en latte med h-melk, 1 sjokoladedonut.

Kvelds: En maiskolbe med salt og smør. 

Thomas Olsen er ernæringsfysiolog ved Bergen PT-Senter, foredragsholder og masterstudent i human ernæring ved UiB. Her er hans tanker rundt Hannes kosthold:

Dersom Hanne bare spiser to måltider om dagen, er det ikke sikkert at energiinntaket hennes er så høyt i forholdet til forbruket, og det er nok derfor hun holder seg vektstabil. Hakene ved å spise såpass komprimert er at det gjerne blir veldig lite av enkelte matvarer. Jeg vil definitivt anbefale henne å øke inntaket av frukt og grønnsaker for å sikre inntak av livsnødvendige vitaminer og mineraler. Sukkerinntaket er generelt høyt, og tilsatt sukker er assosiert med både overvekt, diabetes type 2 og dårligere fettprofil i blodet. Hun spiser relativt ensformig, men det viktigste er selvfølgelig at hun trives. Jeg tror imidlertid ikke endringene jeg foreslår, vil gå nevneverdig utover trivselen hennes. Hun må gjerne begynne å trene. I tillegg til å senke risikoen for kreft og hjertesykdommer er det viktig for stoffskiftet, og bidrar til å bygge opp skjelettet og forebygge benskjørhet.

Stella-redaksjonen har testet tre populære dietter. Her kan du se dom og resultat!

Cathrine Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog. Konsulent innen ernæring og helse, og er gründer av Bramat.no og Bratrening.no. Her er hennes tanker rundt Hannes kosthold:

Jeg får en følelse av at Hanne egentlig spiser ganske variert, selv om de to dagene vi ser her, ikke er spesielt sunne. Å handle inn middag for en uke av gangen gjør at man totalt sett i løpet av en uke får i seg variert og bra kost. Selv om Hanne bruker en del smør og fløte, er hun flink til å balansere med grønnsaker, egg, makrell i tomat og annen sunn mat. Derfor er jeg ikke så bekymret for Hannes godterispising. Hun er slank og spiser relativt sunn mat ellers. Men hun kan gjerne bytte ut en del av godteriet med mat, kanskje med «sunt snacks» som nøtter, smoothies, frukt og bær. Det eneste jeg virkelig vil råde Hanne til, er å trene! Ikke bare fordi det reduserer risiko for beinskjørhet og livsstilssykdommer, men fordi det er bra for både humør og overskudd.

© Andre Skjegstad

SYLVIA
Alder: 30 år
Høyde: 175 cm
Vekt: 58 kg

Glutenallergi og sensitiv for melk. Tar Omega 3-kapsler, B12-vitaminer, D-vitaminer, nattlysolje og Feroglobin. Trener 5-6 ganger i uka.

Siden hun meldte seg inn i VGs vektklubb i 2005 og gikk ned 15 kilo, har Sylvia (30) jobbet som modell. Hun hadde i utgangspunktet alltid vært naturlig tynn, men etter et par år med dårlig livsstil tok hun tak. De siste årene har hun vært basert i London, der hun har en hektisk hverdag, gjerne med flere castinger om dagen. Yrket krever at hun holder vekten, og etter flere prøvinger og feilinger har hun funnet måltidsrutinene som fungerer for henne.

– Jeg er en småspiser og har prøvd store og gode måltider, men blir fortsatt sulten. Det som funker for meg, er å spise jevnt, ellers blir jeg så skrubbsulten at jeg forspiser meg på dårlige ting, som å sette til livs en hel pakke frokostblanding. En periode var jeg en del tynnere, men var mye plaget med sykdom og beinhinnebetennelse. Prioriteringen var enkel; jeg ville heller være slank og trent enn tynn og slapp. Nå er jeg ikke så sunn med tanke på godis, men jeg er sunn ellers. Jeg stemmer for litt kos hver dag og litt ekstra i helgen.

Sylvia har en nærmest medfødt vegring mot kjøtt. Siden hun lærte å snakke, fikk hun moren til å forsikre henne om at middagen ikke hadde hatt øyne. Og mens vegetarutvalget bare har blitt bedre og bedre, har Sylvia oppnådd det hun mener er et balansert kosthold med gode alternative proteinkilder.

– Jeg drikker én proteinshake om dagen, spiser en del egg og litt melkeprodukter. Men i kjølvannet av glutenallergien har jeg blitt sensitiv for melk, så jeg kan kun ha det i små mengder, men én yoghurt om dagen tåler jeg.

Hun har et bevisst forhold til mat, og velger alltid det sunneste alternativet. Hun passer på å få i seg kosttilskudd, en shake bestående av proteiner og mineraler, hver morgen.

– Jeg vet at mitt kosthold kanskje virker kjedelig i andres øyne, men jeg ser på det som sunt med rom for kos. 

MITT KOSTHOLD:

UKEDAG
En Actimel, kaffe og vann før løpetur. Proteinshake eller en skål med grapefrukt, banan, rosin, gresk yoghurt og kanel etter løpetur. 

Kl. 12: Havregrøt.

Kl. 2: En banan og noen nøtter.

Kl. 3: Frokostblanding eller en supersalat.
Kl. 5: Snacks. Mørk sjokolade eller litt vingummi eller nøtter.
Kl. 6: Grøt, frokostblanding eller noe glutenfri brødmat med ost og pepper og havsalt.
Kl. 8: Litt frokostblanding rett fra pakken eller noe grønnsaker, frukt eller knekkebrød.
Kl. 8–9: Omelett fylt med det jeg måtte ha av stæsj i kjøleskapet, gjerne kikerter.


HELG
Samme morgenrutine helt frem til kl. 12.

Kl. 14–15: Veggissalat på marked. Så kake og gjerne en frozen yoghurt etterpå.
Kl. 18: Frokostblanding eller grøt.
Kl. 20: Smågodt og en liten pose med potetgull. Til middag hender det vi bestiller indisk, eller lager selv. Eller så lager jeg meg pizza eller ostesmørbrød. 


© Getty Images

THOMAS OM SYLVIA:

Sylvias yrke krever nok at hun holder en viss diett, men hun spiser litt lite. Til gjengjeld er hun påpasselig med kosttilskudd. Hun får i seg godt med proteiner av høy kvalitet via meieriprodukter som cottage cheese og egg. Hun bør imidlertid være obs på at mangler likevel kan oppstå ettersom tilskudd ikke kan erstatte vanlig mat. Det marginale energiinntaket vil på sikt påvirke stoffskiftet hennes, som vil gå utover immunforsvaret og fordøyelsessystemet. Når Sylvia eventuelt begynner å spise normalt igjen, vil hun legge på seg fordi forbrenningen kan ha blitt redusert. Jeg kan for lite om modellyrket til å fortelle henne hvordan hun skal gå frem, men en forsiktig økning i matinntak fra uke til uke er nok veien å gå, uten at hun vil legge på seg nevneverdige mengder fett. For å normalisere forbrenningen innebærer det å øke matinntaket med 50–100 kalorier hver 7. dag, og det trenger ikke bety mer enn en Skyr-yoghurt i starten.

CATHRINE OM SYLVIA:

Sylvia er tynn, men hun trener mye og virker bevisst på at hun ikke vil bli altfor tynn. Et glutenfritt kosthold er en utfordring fordi det er mindre fiber i glutenfrie produkter. Fint at Sylvia spiser havregrøt av glutenfri havre, der får hun i seg viktige fibre, vitaminer og mineraler. Det er også bra at hun spiser cottage cheese og noe meieriprodukter, viktige kilder til kalsium. Hun bør prøve ut laktosefri melk, som inneholder bra med kalsium, protein, jod og andre viktige næringsstoffer. Siden Sylvia trener såpass mye, er det viktig at hun får i seg protein fra melkeprodukter og belgfrukter (bønner, erter, linser). Hun har litt å hente på å spise mer frukt, bær og grønnsaker. Gjerne smoothie fremfor frozen yoghurt og kake. Regelmessig spising gir stabilt blodsukker, mindre søtsug og mer overskudd. Ideelt sett kunne noen av måltidene bestått av mer sunn mat, og mindre kake og snacks. På den andre siden; bra at hun kan kose seg litt til tross for at hun er i en bransje med relativt sterkt slankepress. 

Lik Stella på Facebook!