Det er ikke slik at å spise glutenfritt er spesielt sunt. Jessica Alba, Miranda Kerr og Miley Cyrus lever alle glutenfritt.

© Getty Images

Gull uten gluten?

Å spise glutenfritt har vært sommerens store diettdille. Men om du tror det bare er sunt, bør du lese dette.

30. august 2012 av Ingrid Anthonsen

Å leve glutenfritt har lenge vært hot i USA, der den viktigste oppgitte grunnen for å kjøpe glutenfri mat og drikke er at den vurderes som sunnere enn vanlig mat. Det hjelper sikkert også på at kjendiser som Gwyneth Paltrow, Jessica Alba og Victoria Beckham angivelig har glutenfri diett uten at de har cøliaki eller hveteallergi. Og så er det de kjendisene som lever glutenfritt fordi de må på grunn av helsemessige årsaker;Chelsea Clinton, Ryan Philippe, Geri Halliwell og Miley Cirus.

Alt du trenger å vite om lavkarbo

5 sunne middagstips

Sistnevnte fikk i vår mye oppmerksomhet for sitt vekttap, og slo tilbake med følgende melding: «For everyone calling me anorexic, I have a gluten and lactose allergy. It’s not about weight it’s about health. Gluten is crapppp anyway!» twitret den amerikanske skuespilleren. Hun oppfordret videre: «Everyone should try no gluten for a week! The change in your skin, physical and mental health is amazing! U won’t go back!»
Den oppfordringen har mange tatt. En undersøkelse viser at bare én av ti som kjøper glutenfritt i USA er intolerante for gluten. Også her til lands hiver stadig flere innpå glutenfri mat, til tross for at bare rundt én prosent av oss har cøliaki. Kostholds- og treningsekspert Carina Hultin Dahlmann er en av mange som har kuttet gluten selv om hun ikke har cøliaki.

Les også: Oppskrifter på anti-stressmat

Les også: Sunn frokost - 6 muligheter

 

MYE TILSETNINGSSTOFFER

- Gluten fungerer som lim i tarmene og kan forhindre næringsopptak av annen mat og også gi plager og allergisymptomer som oppblåst mage og diaré, kvalme og en generell slapphet. Motivasjonen min for å kutte ut gluten var for å se om energinivået mitt ble bedre og om jeg endelig kunne oppnå en mer stabil vekt og bli kvitt den «oppblåste» magefølelsen. Dette oppnådde jeg innen en uke uten gluten og jeg merker at kroppen reagerer negativt hvis den igjen får større mengder med gluten, som for eksempel pizza, forteller Carina.
Hun styrer likevel unna mange av de glutenfrivarene  i butikken fordi de ofte inneholder mye maismel og tilsetningsstoffer.

Raw Food

Sunne matoljer - ikke ett fett

- Helsekostbutikker har en del økologiske glutenfrie varer laget på fullkornsrismel samt bokhvete, som er gode alternativer. Jeg spiser mye grønnsaker, frukt, litt glutenfrie fullkornsprodukter og mye proteiner fra fisk og skalldyr, samt magert kjøtt. Jeg kommer til å holde meg unna gluten i hverdagen, men kan tillate meg litt i ferien selv om jeg merker at jeg ikke føler meg like bra i etterkant, sier Carina.
Den økte etterspørselen etter glutenfrie produkter betyr penger i kassa for matindustrien. Det amerikanske markedsundersøkelsesfirmaet Packaged Facts anslår at markedet for glutenfri mat og drikke vil vokse til mer enn 5 milliarder dollar i 2015, en økning fra rundt 2,6 milliarder dollar i 2010. Også i Norge får matbutikkene stadig mer velfylte seksjoner med glutenfrie produkter. Toro har egne ferdigprodukter uten gluten, og Rema 1000 er en av kjedene som har satset tungt på de mellom 15 og 20 prosent av befolkningen som har matallergi eller intoleranse, ved å senke prisene med hele 20 prosent på mat som er fri for gluten, laktose og melk. Flere kafeer satser også på glutenfrie alternativer og hos bokhandlere bugner hyllene av bøker med titler som «Quick-Fix Gluten Free», «The Healthy Gluten-Free Life» og «Godt uten gluten».

Naturlig søtt med stevia

30 dager på Paleo-dietten

© stellamagasinet.no

Kim Kardashian og Zooey Deschanel er også glutenfrie kjendiser.

På nettet deler tusenvis av bloggere daglig oppskrifter, tips og informasjon om sin glutenfrie tilværelse. På bloggen «Glutenista - Making Gluten-Free Fabulous» kan du handle glutenfrie varer og lese siste nytt om glutenfrie produkter, mens matbloggen «Gluten-Free Goddess» har nærmere 50 000 Facebook-fans.

Dette bør du spise etter trening

Så hva er det egentlig, dette som blant enkelte nærmest er blitt et skjellsord - gluten? Det er en proteinforbindelse som finnes i hvete, rug, bygg og spelt (urhvete). Når gluten kommer ned i tarmen fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker. Å leve glutenfritt innebærer å holde seg unna produkter som hvete, sammalt hvete, durumhvete, hveteprotein, spelt, rug, bygg, havre, havremel, havregryn, kli, semulegryn, pasta. Blant annet. 

Hjemmelaget is

Matblogger du bør følge

Kathrine Kragøe vet hvordan det er å måtte planlegge kostholdet og unngå en rekke produkter. Hun fikk påvist gluten- og melkeintoleranse for syv år siden og startet i 2010 matbloggen «Gluten- og melkefri inspirasjon». Siden 2010 har den hatt 160 000 visninger, 1000 tilhengere på Facebook, og oppskriftene hennes er flere ganger blitt snappet opp og presentert av VG Nett.
- Jeg tror bloggen er blitt populær fordi den handler om at glutenfri mat ikke trenger å være spesiell, men at den kan være enkel og rask hverdagsmat med ingredienser folk tåler, sier Kathrine.


Oppskrift på sunne kaker

STØRRE VAREUTVALG

- Hva synes du om at så mange uten glutenintoleranse sverger til glutenfri mat?

- For oss som ikke tåler gluten er det supert ettersom det bidrar til et større utvalg av produkter, men ut ifra et helsemessig perspektiv er det tullete. Hvis man ikke blir dårlig av å spise melprodukter, har det lite for seg å erstatte produktene med glutenfrie produkter, siden de er utrolig stivelsesrike og også rike på karbohydrater. Så sunne er egentlig ikke disse glutenfrie mel-miksene. Jeg har generelt liten forståelse for folk som velger restriksjoner i matveien uten å egentlig behøve det, fordi jeg vet hvor tungvint det er, sier Kathrine.

Oppskrift på muffins i mange varianter.

6 deilige høstsupper

Wenche Hoel Røine, leder i Norsk cøliakiforening, forteller at det for cøliakere er nødvendig å gjøre det til en vane å lese varedeklarasjoner.- En person som nettopp har fått diagnosen cøliaki, må først og fremst lære seg å kjenne betegnelsene på glutenfrie/glutenholdige ingredienser. For cøliakere er utfordringene rundt glutenfri kost mindre i dag enn for bare få år siden. Både vareutvalget i butikkene og kunnskapen om hva som er glutenfritt er blitt større, sier hun.
Det at så mange flere velger å leve glutenfritt er en trend cøliakiforeningen har lagt merke til.
- Det gjør jo at etterspørselen av glutenfrie produkter øker, noe som igjen fører til at produsenter og forhandlere i større grad er villige til å satse på glutenfrie produkter. Det er fint for oss som må ha glutenfritt, sier Hoel Røine.
Hun mener ulempen kan være at mange kanskje tror at cøliakere kan velge om de vil spise glutenfritt eller ikke.
- Da kan personer med cøliaki oppleve at man ikke blir tatt helt på alvor når man hevder at det er svært viktig at alt er helt glutenfritt. For oss som har cøliaki, er det helt nødvendig å holde seg til en streng glutenfri diett livet ut, understreker hun.

Oppskrift på sunn julegløgg

MER SUKKER, STIVELSE OG FETT

Hvorfor velger så mange å leve uten gluten hvis de strengt tatt ikke må? Er glutenfri diett spesielt sunn? Eller slankende? Nei og nei, svarer klinisk ernæringsfysiolog Nanna Mossberg ved Medi 3 Medisinske senter.
- Glutenfrie produkter inneholder iblant mer sukker, stivelse, karbohydrater og usunt fett. Man går også glipp av fibre og gode stoffer i fullkorn av hvete, rug og bygg når man spiser glutenfritt. Faktisk kan man snarere legge på seg av å kutte ut gluten, sier Mossberg, som jobber spesielt med allergi, intoleranse og cøliaki.
- Hvorfor velger så mange denne dietten da?
- Noen synes de lever sunnere glutenfritt fordi de må unngå boller og kaker, og opplever det som enklere når man konsekvent må styre unna slike produkter, sier Mossberg.

Hjemmelaget tomatsuppe

- Anbefaler du glutenfritt kosthold til dem som ikke må?
- Nei. Det er ikke slik at glutenfritt er spesielt sunt, og man gjør livet vanskeligere enn det trenger å være. Hvis man ikke blir syk av gluten, har jeg vanskelig for å forstå at man velger det bort. Men alle har rett til å velge sin egen diett. Hvis man kutter ut gluten må man være obs på hva man må erstatte det med. Det er for eksempel viktig å spise grovere produkter som naturris i stedet for vanlig ris samt mye frukt og grønt for å erstatte fibrene man mister ved å utelate gluten.
Gluten eller ikke gluten - det viktigste er å finne en sunn balanse i kostholdet, mener Mossberg.
- Man kan spise alt, så sant man tåler det, men ikke hele tiden!


Mer om mat og sunnhet:

Sunn i Hollywood

Helse rett på døra

Den nye idealkroppen er sunn, sterk og veltrent

Slik får du sunnhetskabaen til å gå opp

Fakta om lavkarbo

Naturlig søtt med stevia

Sunn frokost - 6 muligheter

Dette bør du spise etter trening

Oppskrift på sunne kaker

Lik Stella på Facebook!