Stella gir deg jobbskolen i fem deler.
Stella gir deg jobbskolen i fem deler.

Stella gir deg jobbskolen i fem deler.

© Christian Bakstad. Styling: Tinki Troye. Makeup: Ida Engstrøm. Modell: Anja Rokstad.

Jobbskolen del 3: Slik bygger du nettverk

Invester i relasjonene du allerede har - og skap stadig nye. Nettverksbygging handler egentlig aller mest om deg selv.

18. juli 2012 av Cathrine Moestue

Dette er del 3 av 5 i Stellas jobbskole: Snille pikers guide til suksess. De neste 2 publiseres hver uke her på stellamagasinet.no.


HVA KAN DU GJØRE FOR ANDRE?

Den vanligste feilen vi gjør når det gjelder nettverk, er å tenke på hva andre kan hjelpe oss med. Hvis du tar kontakt kun når du trenger noe, blir ikke relasjonen særlig fruktbar eller langsiktig. Det vi ønsker oss er gjensidig gode relasjoner, noe du kan skape ved hele tiden å tenke «Hvem kan jeg hjelpe her?». Det krever et mentalt skifte fra det å tenke «Hva er nyttig for meg?». Mennesker gir tilbake til dem som har gitt noe til dem først. Dette er gjensidighetsprinsippet og alle forstår det intuitivt, men å bruke det i praksis handler om å være bevisst på at uansett hva du ønsker deg, må du gi noe først.

Tips til jobbintervju

VÆR EKTE

Vi tenker gjerne at nettverksbygging er et spesielt arrangement, noe som skjer én gang. I stedet for å tenke slik, må vi omdefinere hva et nettverk faktisk er. Det handler om å ta initiativ til å bli kjent med en annen person og å dele noe av verdi med den personen. Dette skjer overalt, på jobben, på fly og ved sosiale arrangementer. Så snart det er en annen person i din nærhet, er det mulig å ta kontakt og å dele. Nettverksbygging er derfor først og fremst en holdning, og ikke et spesifikt arrangement. Å være en god nettverksbygger handler om å ha en positiv innstilling, å være tillitsvekkende, en god lytter, entusiastisk, hjelpsom og ekte.

Hvordan skrive jobbsøknad

Eksempel på jobbsøknad

Mal på CV

Eksempel på perfekt CV

Karrieredamenes beste søknadstips


VÆR OPPMERKSOM

En vanlig misforståelse er å tenke at nettverket vårt gjerne vil bli oppdatert om hva som skjer i livene våre, om våre mestringsopplevelser og alle små suksesser. Av og til stemmer det, men du blir ikke en god nettverksbygger av å fortelle alle på sosiale medier om hvordan det går med deg. Det er mye bedre å være opptatt av hvordan det går med dem. Vi mennesker liker dem som liker oss og som er gode til å vise det. Det vi vanligvis er opptatt av, er å bli likt av andre. Skal du bli en god relasjonsbygger, må


SETT DEG SELV I ANDRES STED

Når du har undersøkt og satt deg inn i hva menneskene i nettverket ditt bryr seg om og hvilke verdier de har, er det lettere å vite hva de trenger. Hjelper du dem, øker sjansen for at de hjelper deg. Ikke del informasjon rent tilfeldig, men send dem informasjon som de har glede av. Vis at du tenker på dem, så øker også sjansen for at de vil tenke på deg. Men husk: Det finnes ingen garantier. Å investere i andre mennesker er å bedrive høyrisikosport. Det kan imidlertid ofte gi større avkastning enn forventet. Det er også viktig å trå varsomt, og å la kontaktene dine selv få velge hvordan, når og hva de vil hjelpe deg med, uten at du legger press på dem eller krever noe av dem.


Les også:

Jobbskolen del 1: Det ytre teller!

Se bildene fra Stellas karrierekveld

- Ta ordet og skryt av deg selv

Bli en stressmestrer

Lik Stella på Facebook!