Stella gir deg jobbskolen i 5 deler.

© Christian Bakstad. Styling: Tinki Troye. Makeup: Ida Engstrøm. Modell: Anja Rokstad.

Jobbskolen 4: Rett på sak

Skal du nå målene dine, må du våge å be om det du vil ha.

13. august 2012 av Cathrine Moestue


Dette er del 4 av 5 i Stellas jobbskole: Snille pikers guide til suksess. De tidligere delene kan du lese her.

TA KONTROLL
Alt kan forhandles om, og det er faktisk lett å få mer av det du ønsker deg. Alt du trenger å gjøre er å vite hva du vil, be om det, og si nei til krav andre legger på deg. Om du i forkant av bursdagen din har drømt om hva du skal få av kjæresten din, men får noe helt annet, har du kun deg selv å takke. For hadde du fortalt ham hva du ønsket deg? Det nytter ikke å tenke: «Hvis han virkelig bryr seg om meg, vet han hva jeg vil ha. Hvis jeg må si det til ham, vil jeg ikke ha det».

VÆR TYDELIG
På jobben åpner det seg en stilling for ett år i London, og du har innmari lyst på den. Hva gjør du? Du forteller sjefen hvor mye du elsker å reise, at du snakker engelsk flytende og at du digger byen. Samtidig jobber du mer effektivt og skaper bedre resultater enn noen andre. Men så er det en av «gutta» som overbeviser sjefen om at han passer godt til London-kontoret. Og sjefen gir ham jobben. Når du protesterer, sier sjefen at han ikke visste at du ville ha den, for han har (selvfølgelig) ikke tatt hintene dine. I større grad enn kvinner har menn lært seg å be om det de vil ha på en direkte og ærlig måte, mens vi hinter - og det er ikke effektivt.  

ØV PÅ FORHANDLING
En studie viser at menn starter sin karriere med høyere lønn enn kvinner, selv om de har lik utdanning og er likt kvalifisert. Ikke fordi de ble tilbudt høyere lønn ved oppstart, men fordi de ikke aksepterte det første tilbudet. De forhandlet. Vi kvinner er «flinke piker» og følger reglene i større grad. Husk at forhandlingsteknikk ikke nødvendigvis bare handler om å bevege seg oppover på en karrierestige. Å be om fleksitid eller en lavere prosentstilling er like viktig som å be om lønnsforhøyelse. Vi må vite hva vi vil, og vi må tørre å spørre.

SI IFRA
Når vi ber om det vi fortjener, forsterker vi vår selvrespekt og selvtillit. Vi lærer å stole på oss selv. En markedssjef oppdaget at andre i avdelingen tjente mer enn henne. Hun hadde opplevd dette før i tidligere jobber, men hadde enten akseptert forklaringen, eller sluttet. Denne gangen likte hun jobben for godt og ville ikke slutte. Dermed øvde hun inn hva hun skulle si til sjefen: «Jeg vet at de andre tjener mer enn meg, men jeg bidrar like mye og noen ganger mer enn dem». Hun ble sjokkert da han svarte: «Ja, det er riktig, og det må vi gjøre noe med». Den eneste måten å få det som du vil, er å spørre!

FORSTÅ ORDET NEI
Nei er ikke et nei, men et utgangspunkt for en ny forhandling. Det kan bety «nei», «kanskje», «senere» eller noe annet. De fleste menn vet at nei er relativt og ikke en personlig avvisning. Hvordan kan vi kvinner bli bedre? Forestill deg dette: Hva er det aller verste som kan skje hvis noen sier nei? Det er mest sannsynlig ikke jordens undergang. Prøv igjen!

* Neste uke: Vær din egen merkevare!


Les også:

Jobbskolen del 1: Det ytre teller

Jobbskolen 2: Jobb smartere

Jobbskolen 3: Bygg nettverk

Se bildene fra Stellas karrierekveld

- Ta ordet og skryt av deg selv

Bli en stressmestrer

Tips til jobbintervju

Lik Stella på Facebook!