Her får du 14 karriereråd som hjelper deg opp og fram fra ekspertene.


© Getty Images

14 råd som løfter karrieren

Vil du booste karrieren? Her ekspertrådene som røsker deg ut av dvalen!

1. september 2016 av Andrea Brygard

Stella har snakket med tre karriereeksperter som gir deg sine beste tips til å klatre enda litt høyere på karrierestigen.

Magne Amundsen (MA) er gründer og partner i Visindi, Erik Bertrand Larssen (EBL) er mentaltrener for næringslivet og innen topp­idrett og Cathrine Moestue (CM) er utdannet cand.psychol. og jobber som organisasjonspsykolog og forretningskonsulent. Her er deres beste karriereråd:

1. Jobb hardere

Mange nordmenn er late, sedate og komfortsoneorienterte. Derfor er det lett å få en fantastisk karriere i Norge bare ved å stå på hardt. De som jobber hardere, de som virkelig «gunner på», er de som vinner over tid. De som er dyktige og har en utrolig bra karriere har en større og sterkere drive. Jobber du hardt her, knuser du mange av konkurrentene på det. (EBL)

2. Vær rå - push deg selv 

For å få ut råskapen hos den enkelte, er det viktig å pushe seg selv i forhold til egen kapasitet. Kutt ut unnskyldninger og bortforklaringer. Kom deg opp om morgenen. Stå opp fem-seks, ikke syv. En ting jeg lærte som fallskjermjeger er at du tåler mye mer fysisk og psykisk press enn du tror. Test hvor grensene dine går ved å kjøre på ekstremt i en periode. Hvor mye kan du få ut av en uke? Hvor ligger grensene dine? Du vil finne ut at du har mye mer å gå på. Når du så roer litt ned, vil du fortsatt ligge på et høyt nivå i forhold til kapasiteten din. (EBL)


3. Det er lov å bli best

I Norge er det typisk å si at bare du gjør ditt beste, er det godt nok. Det er tull. Det er lov å si at du skal bli best på ditt felt. Da må du endre innstillingen og holdningen din til å tenke og tro at du skal bli dyktigst på ditt område. Skriv det ned! Jo mer offensivt du ser for deg målene dine i din daglige tankegang, desto lettere blir det å prestere optimalt. Vær bevisst på hva slags innstilling du skaper i hodet ditt. Dra den helt ut. Du skal bli best. Da må du tørre å si det til deg selv. (EBL)


4. Gjør opprør

Vær rebelsk, men med integritet. Du må ut av boksen for å være sann mot deg selv og tjene penger. Følg ikke alltid det trygge. Ikke vær redd for å bytte jobb. Du må ikke la deg styre av angsten for hva andre skal tenke, eller hvordan det vil se ut på cv-en. (CM)


5. En fot i bakken

Du kan tenke deg forskjellen på å gå og springe. Når du tar det neste skrittet i karrieren, vær sikker på at du går ved å stå støtt på en fot. Det betyr at det må være noe i jobben du går inn i som du kan fra før. Så står du trygt mens du lærer deg det du ikke kan. De som springer i karrieren har begge beina oppe fra bakken. Det kan bli mye stygg famling og mange faller underveis. (MA)


6. Stå på her og nå

Det viktigste karriererådet er å gjøre en god jobb der du er. Det høres enkelt ut, men mange glemmer at det du gjør nå i dag er det som posisjonerer deg for din neste jobb. (MA)

Slik legger du en smart karriereplan

7. Just do it

Vil du følge en drøm, kan du gjøre andre regnestykker. Hva kan jeg klare meg med? Hvilke utgifter har jeg? Tenk inntekt litt bredere. Kan du leve tre måneder uten inntekt, så gjør det! Om det ikke går, er det en verdifull erfaring. Du tar det med deg inn i din neste ansettelse, og de som ansetter deg vil digge at du prøvde. (CM)

8. Hva vil jeg?

Folk flest stopper ikke opp og tenker over hva de virkelig vil. Hva de ønsker å oppnå. Får du ikke gode nok svar første gang du spør, så la fantasien få utfolde seg. En karriere avhenger av at andre opplever verdien av å være sammen med deg. Derfor må du alltid spørre deg selv: Hvem vil jeg hjelpe med mine evner? Hva gir jeg til andre? Får du tenkt godt nok på det spørsmålet, så ser du hva du skal bidra med. Livet blir veldig mye gøyalere da, og det blir en god karrierevei. (CM)


9. Ikke gå i kvinnefella

Selv om du står trygt på en fot, gå ikke i den tradisjonelle kvinne­fella med å skulle kunne alt fra før. Du må være villig til å løfte den ene foten, hvis ikke står du bom stille. Bare ikke løft begge beina på en gang. (MA)

 

10. På rett hylle

Det er viktig å jobbe innenfor sitt preferanseområde. Med noe som du er motivert for, slik at du synes det er artig og interessant å være på jobb. Trives du ikke, klarer du ikke å gjøre en god jobb over tid, og det er den verste karrieredreperen. Tenk med både hjertet og hjernen. (MA)

 

11. Planlegging er undervurdert

Bruk ti minutter hver morgen på å planlegge dagen nøye. Hva er målet med hvert enkelt punkt du skal gjennom i løpet av dagen? Planlegging er effektivt og hjelper deg å holde fokus. Folk sliter med fokuset fordi det er så mye som skjer, og ofte starter vi uka med dårlig samvittighet. Sett av hver søndag kveld til å se for deg hvordan uka blir. Har du lagt inn tid til det du må gjøre i løpet av uka, får du et klarere fokus. (EBL)

Hvilken jobb gir deg ak­kurat det du trenger i livet? 

12. Våg å være vennlig

Å bevege seg karrieremessig er ofte forbundet med ledelse: Legg vekt på det som er Norges mest undervurderte lederegenskap, nemlig vennlighet. Vær vennlig, og du får gode ­relasjoner, du får respekt, og du får folk med deg. Det er ingen motsetning mellom å være vennlig, og å være tydelig og sterk. Husk at Norge er et veldig lite land. (MA)


13. Tenketank

Skap deg tid til å tenke. Vær i en tilstand hvor du virkelig kan tenke gjennom ting. Har du lav selvtillit og er ute av balanse, så fungerer ikke fantasien, da bør man ikke ta valg i det hele tatt. Har du det bra med deg selv og har selvtillit, får fantasien fritt spillerom. (CM)


14. Visualiser prestasjonene

Gjør som toppidrettsutøvere. De visualiser målet og delmålene. Ved frokosten kan du se for deg det du skal oppnå i løpet av dagen som en indre kinofilm. Hvilken rolle vil du innta? Er du engasjert og lyttende i møte med andre? Er du den trygge, framoverlente og offensive? Bestem deg på forhånd for hvem du skal være og hva du skal føle. Se det hele klart for deg. Visualiser, føl og kjenn at du gjennomfører optimalt. (EBL)

Lik Stella på Facebook!