Er solfaktor 50 dobbelt så beskyttende som 25?
Er solfaktor 50 dobbelt så beskyttende som 25? Er solfaktor 50 dobbelt så beskyttende som 25? © Getty Images

Stella spør: Er solfaktor 50 dobbelt så god som 25?

Beskytter solfaktor 50 dobbelt så godt som solfaktor 25? Stella spør, ekspertene svarer.

8. juni 2011 av Andrea Brygard

Stella har snakket med Kjersti Johansen, Cand. Scient. og nordisk fagsjef hos Dermanor om solfaktor.

Er solfaktor 50 dobbelt så beskyttende som 25?
- SPF 50 gjør at du kan sole deg dobbelt så lenge som med SPF 25 uten å bli solbrent. Altså: Hvis du kan sitte i sola i 20 minutter uten å bli solbrent, vil en SPF 25 gjøre at du kan sitte i sola i åtte timer uten å bli brent. Du vil få brunfarge likevel. En SPF 50 gjør at du kan sitte ute i 16 timer uten å bli brent.

Trening hjemme - se tipsene

Tips til flat mage

Hvorfor trenger vi solbeskyttelse når solen så sjelden titter fram?
- Det er UVB-strålene som gjør at vi blir solbrente. UVA-strålene går dypere ned i huden og kan gjøre skade på bindevevet slik at huden aldres raskere. Det skumle er at vi ikke merker dem på hudoverflaten. UVB-strålene varierer i styrke med årstider og tid på døgnet. UVA-stråler går gjennom ozonlaget, skyer og glass slik at vi utsettes for stråling hele året når sola er oppe. Det er derfor vi må bruke beskyttelse mot UV-stråler hele tiden, og da selvfølgelig produkter som inneholder både UVA- og UVB-beskyttelse.

Treningsprogram: fettforbrenning

Wikipedia skriver noe av det samme om solfaktor: Solfaktor, på engelsk kalt SPF (Sun Protection Factor), er et mål på styrken av et solfilterpreparat, det vil si hvor godt for eksempel en solkrem beskytter mot skadelig UVB-stråling fra sola. Begrepet SPF ble introdusert i 1962 og er i dag en etablert standard alle seriøse produsenter verden over forholder seg til. Solfaktoren angir hvor mange ganger lenger en kan utsette seg for sollys hvis en bruker preparatet i forhold til hvis en ikke bruker det. En solfaktor på for eksempel 5 betyr at en kan være i sola fem ganger lenger enn uten solkrem og likevel oppnå samme solingseffekt.

Visste du forresten at 385 millioner kroner ble brukt på solbad-midler i Norge i 2010?

Lik Stella på Facebook!