Trine Grönlund kurser andre i slow living.

© Getty Images

Dette er slow living

Hvorfor løpe når du kan gå? Slow living handler om å være til stede i hverdagen.

5. mars 2013 av Lene Vintervoll

Jeg vil rett og slett ikke gå glipp av mine barns liv og hverdag. Trine Grönlund smiler mens hun lener seg over kafébordet.
- Jeg vil være til stede, og jeg vil ta vare på de gode stundene.

5 sunne middagstips

30 dager på Dukandiett

Trines historie handler om en tobarnsmor med en hektisk jobb i en hektisk hverdag, som sa stopp. Som bestemte seg for å ta seg bedre tid til de tingene i livet som virkelig betyr noe.
- Vi er en generasjon med busy foreldre. Fra vi står opp om morgen til vi legger oss om kvelden har vi fullt opp med å oppdra barn, bygge karriere, trene, skape nettverk og være sammen med venner. Plutselig har det gått en uke. Men hva gjorde vi egentlig? Hadde vi noen fine samtaler? Noen gode måltider sammen? Hadde vi ro og tid nok sammen?


SKRU NED TEMPO

Svenske Trine hadde allerede møtt veggen én gang etter en hektisk periode i IT-bransjen i New York på slutten av 90-tallet. Hun flyttet tilbake til Malmø, ble flinkere til å prioritere og sette grenser, men likevel var det noe som skurret. En søvnløs kveld toppet det seg.
- Jeg følte at jeg ble dratt gjennom livet uten at jeg fikk det med meg.
Hun stilte seg noen ubehagelige, men ærlige spørsmål. Som hvorfor hun brukte så mye tid på de uviktige tingene, mens hun gikk glipp av de tingene som betyr noe? Hvorfor hun ga jobben fullt fokus, men multitasket seg gjennom kveldene med familien?

Stella tester mindfulness

Svar på spørsmålene fikk hun kanskje ikke denne kvelden. Men Trine forstod en ting: Hun satt selv på løsningen. Hun kunne selv bestemme seg for hvordan hun ville ha det. Slik begynte Trine å interessere seg for slow-bevegelsen, som i første rekke handler om skru ned tempoet i hverdagen. Det begynte med slow food som en motvekt til fast food på slutten av 90-tallet, og har siden fortsatt på andre områder som blant annet slow living, slow travel, slow art og slow fashion.

- Verden er hektisk, det kan vi ikke gjøre så mye med. Men vi kan bestemme oss for hvordan vi vil leve i den. Slow handler om ikke å løpe så fort av vi mister oss selv. Og ikke å bruke samme fart på alt. Forskjellige oppgaver trenger forskjellig tempo. Kjører man fort bestandig, kommer regningen til slutt. Kanskje ikke i dag, men den kommer. Vi trenger å være bevisste i det livet vi lever. Jeg mener slow ikke lenger er «nice to have», men «need to have», sier Trine.

Sovetips: 10 råd for bedre søvn

Etter å ha lest mye om slow-bevegelsen, begynte Trine å samle inn informasjon om hvordan dette kunne brukes i familielivet. Denne kunnskapen, samt intervjuer med andre skandinaviske mødre og fedre har blitt til et web-basert videokurs på 9 deler som heter «Go Slow Family». Her guider Trine seerne til hvordan de kan skape små pusterom i hverdagen, snakke med barna og ikke til dem, samt verdien av å samles rundt måltider og hvorfor både barn og foreldre får det bedre om barna får flere oppgaver hjemme. Blant annet.

Dette bør du spise etter trening

Matblogger du bør prøve


HANDLER OM Å HA BALANSE

Slow er et verktøy som er superbillig, effektivt og løsningen sitter hos oss. Men det er ikke bare enkelt, sier Trine.
- Barna gjør det vi gjør, ikke det vi sier. Derfor må vi begynne med oss selv først.
 
Klarer du nå å kombinere familie og full jobb med å leve slow?
- En stund trodde jeg at løsningen var å droppe mine ambisjoner og jobb. Men det er ikke meg. Jeg ville vært som en løve i bur. Jeg mener det er mulig å leve et aktivt og engasjert liv med familie, men man må ha balanse.
- Har du balanse nå?
- Jeg har lært meg å sette grenser, jeg kjenner virkelig etter om jeg vil si ja.  Jeg er blitt flink til å si nei uten unnskyldninger, og jeg får ikke dårlig samvittighet av det, sier Trine.

Boost med juice

Sunn frokost - 6 muligheter

- Og noen ganger må man ta den lette veien. Flinke piker tar altfor ofte den vanskelige veien. Det er bra å legge ambisjonsnivået lavt iblant, og ikke se på seg selv som kilden til alt som må gjøres.

Det viktigste er å ta tilbake kontrollen over livet selv, mener Trine.
- Vi kan skylde på jobben, på arbeidsgivere, på samfunnet eller andre ting, men løsningen sitter hos oss. Slow er ikke noe hyggelig og koselig, det er noe vi må! Jeg har innstilt meg på det fordi jeg forstår at det finnes en pris om jeg ikke gjør det, sier Trine som likevel innrømmer at å leve slow i en hektisk verden ikke alltid er like lett.
- Dette er ingen quick fix, og jeg er ennå i trening. Men jeg er blitt mye bedre.

- Jeg kan for eksempel tenkte at det var slitsomt og stressende å reise fra Malmø tidlig i dag og ha mange møter her i Oslo. Eller så jeg kan tenke at jeg er heldig som er her og får møte mange hyggelige mennesker. Jeg velger det siste, og så gleder jeg meg heller til å komme hjem og ha en hyggelig kveld med familien min. Og da passer jeg på å virkelig være til stede.


Les også:

Veien til lykke

Hjemmelaget is

Oppskrift på muffins i mange varianter.

Trening hjemme - se tipsene

Tips til flat mage

5 sunne middagstips

Tips til jobbintervju

Hvordan skrive jobbsøknad

Mal på CV

Eksempel på perfekt CV

Eksempel på jobbsøknad

 

Lik Stella på Facebook!