Nå skal fargen på håret ditt være helt naturlig.

© Getty Images

Hårtrend: Naturlig hårfarge

Glem Lady Gaga-blått og ravnsvart. Nå er det naturlig hårfarge som gjelder.

1. august 2012 av Ellen Sofie Lauritzen

For mange er hårfarging en ond sirkel, i hvert fall for oss som begynte å eksperimentere med hjemmebleking på badet som fjortiser, og ble seende ut som golden retrievere på hodet. Siden den gang har vi vært brunetter, vi har vært platinablonde og kastanjerøde. Men etter lag på lag med striping, farging, bleking og glansvask, vil mange av oss finne tilbake til vårt naturlige jeg. Men hvordan?

Hårtrend: Rufsete frisyre

Stylingtips: Frisyrer for kort hår

- Vi har lenge sett at kundene våre er på jakt etter en enklere, mer avslappet stil. Mange ønsker seg sin egen hårfarge tilbake, men dessverre er det ofte sånn at vår naturlige hårfarge ikke er spesielt spennende. En tilnærming er derfor å anbefale, sier Jannicke Talseth, som driver frisørsalongen Theresesgate 35 i Oslo.

Dette bør du vite om å farge hår

Hårmote: Sarah Jessica Parker


NATURLIG MED EN TWIST

I fjor skulle vi være Lady Gaga-blå og rosastripete på håret. Årets røde Hollywood-løper viser imidlertid et overveldende antall «naturlige», flagrende lokker. Eirik Thorsen, som driver Adam og Eva i Grensen i Oslo og er kreativ leder på Adam og Eva Akademiet, sier seg enig i den naturlige hårtrenden, men med en twist.
- De færreste vil bare gro ut sin egen farge; det blir ikke like glansfullt og kan virke flatt. Vi jobber veldig mye med naturlige hårfarger, men bruker ulike fargenyanser for å oppnå det «naturlige» resultatet, forteller han.

10 hotte hårfrisyrer

Men hva med oss som virkelig vil finne tilbake til våre naturlige røtter: Hvordan går vi «au naturel»? Blir vi nødt til å omfavne vår egen ettervekst og lide oss gjennom måneder med «bad hair» før ting faller noenlunde på plass? Heldigvis vil den såkalte «ombre»-fargen, en trend som allerede har vært hot en stund, fortsette langt inn i 2012.

Stella tester hårkur

- Det betyr at hårtonen glir fra en mørkere farge i hodebunnen til en lysere i spissene. Trenden kan tolkes på ulike måter, fra en naturlig look til en med større kontraster, forklarer Thorsen.

Også halvsøsteren «bronde», som er en krysning mellom blondine og brunette, har vært populær lenge. Supermodell Gisele Bündchen var allerede ute og ristet på bronde-lokkene i 2007, og fem år senere er trenden fortsatt hot blant kjendiskvinnene. Det samme er «The Brazilian Glaze», som først var å se hos Bündchen og hennes brasilianske modellvenninner Alessandra Ambrosio og Ana Beatriz. Denne lettstelte trenden, med naturlige karamellstriper i håret, har dukket opp på flere og flere kjendishoder de siste årene, som Sarah Jessica Parker og Nicole Richie. Bonusen er at den gjør perioden med ettervekst mindre brysom, og gir spill til et kommunebrunt hår.

SOS for slitt sommerhår

5 fine festfrisyrer - trinn for trinn

- The Brazilian Glaze er perfekt for brunetter som ønsker en myk og naturlig farge. Ved å legge striper eller skimre håret med gylne toner som er et par hakk lysere enn den naturlige hårfargen din, oppnår du en solbleket effekt. Og siden man ikke trenger å bruke bleking, bevares kvaliteten på håret. Dette gjør også at man ikke trenger å ta etterveksten ved hvert frisørbesøk, forteller Thorsen.
Kule damer som Olivia Palermo, Jessica Biel, Erin Wasson, Drew Barrimore og Bar Rafaeli har alle omfavnet de naturlige, tilfeldige bohem-uttrykkene, som har det til felles at de tar utgangspunkt i et «solkysset» uttrykk. Perfekt for sommer-looken.


IKKE VASK HVER DAG

Har du likevel bestemt deg for å bite tennene sammen og gå hele veien, anbefaler Jannicke Talseth en myk tilbakeføring.

Grønt hår - tips til økologiske hårprodukter

- Det er mye bedre å heller bruke litt lengre tid på prosessen og føle seg fin hele tiden, enn å måtte være avhengig av en hatt i flere måneder for så å kanskje frike helt ut og gå tilbake til utgangspunktet, sier hun.

Uansett hva din naturlige farge er, kan det være lurt å styrke den med en dæsj mini-colour for å piffe opp glansen og jevne ut den harde etterveksten.
- Jenter som gror ut etterveksten opplever ofte at håret i bunnen blir «litt for sunt», det blir fortere flatt og trenger hyppigere hårvask. Nordisk hår er ofte er tynt og slett, og farging kan dermed gi andre fordeler enn det rent estetiske. Hår som utsettes for kjemiske behandlinger «sveller», og blir i praksis tykkere. Mange opplever at kjemiske behandlinger tørker ut håret på en positiv måte, og at man tåler å gå litt lenger mellom hver vask.

Talseth mener det er lurt å spare så lenge man klarer, slik at man har mest mulig ufarget hår å jobbe med.

Når man endelig har begynt å nærme seg sitt naturlige jeg, gjelder det å bevare looken. Frisørenes tale er klar:

Bruk en kur som er tilpasset kvaliteten på håret ditt. Bruk balsam, ikke innerst i hårbunnen der håret er friskt og sunt, men lenger ut, der det er slitt eller porøst. Kam deretter håret ytterst og jobb deg innover, så unngå du mekanisk slitasje, som ofte er årsaken til at håret blir slitt.

Hvordan bruke hårolje

Og for all del, ikke vask håret hver bidige dag.
- Men hva med grått hår? Er det en trend som har slått an hos Theresesgate 35, Jannicke?
- Nei, ikke i nevneverdig grad.
Helt naturlig skal vi altså ennå ikke være…

Se flere hårvideoer på StellaTV:

Frisyre for nordisk hår

Få frisyren: Sexy krøller

Få frisyren: Elegant hårknute


Mer om hår:

De største hårtrendene for 2012

SOS for sommerhår

Kort hår? her er tipsene

Slik styler du håret som på catwalken

Få frisyren: 3 hotte trendsveiser

10 hotte hårfrisyrer

Dette bør du vite om å farge hår

Stjernene sverger til Moroccanoil oil

Lik Stella på Facebook!