Olivia Palermo og Miranda Kerr er trendy brunetter. © Getty Images

Hårtrend: Nå skal du være brunette

Sorry, Blondie. Brunetten er mer trendy enn deg i høst.

1. oktober 2011 av Hege Synne Rahm

Om sommeren lar vi håret få kjørt seg i saltvann og stekende sol. Blekede striper er egentlig et godt tegn på at du har vært ute og levd livets glade dager. Men nå som høsten er her, har lokkene falmet. Vi vil gjerne få tilbake glansen og finne på noe nytt. Da velger mange å bli litt mørkere. Og er det sånn at brunetter har det mest moro? I hvert fall om høsten?

Kort hår? her er tipsene

Stylingtips: Frisyrer for kort hår

- Definitivt, svarer flere frisører.

- Når vi går mot mørkere tider, er det typisk at mange gjør hårfargen sin mørkere. I høst er dessuten brunt hår definitivt mer hot enn blondt, sier Tommy Vu, hårstylist hos Dugg.

- Lyst hår absorberer lys, mørkt hår reflekterer lys. Et slitt sommerhår ser derfor automatisk mer glansfullt og sunt ut etter en slik forandring.

Les også: Dette bør du vite om å farge hår

Les også: Hårmote: Sarah Jessica Parker

Kjendiser med brunt hår

Når nyansen skal velges, er mulighetene mange. Vi spør først Jannicke Talseth, som driver Theresesgate 35:

- Trenden varierer fra lyst brunt med solbleket spill til en helt mørk, jevn farge. Det skal helst være naturlige bruntoner.

- Alexa Chung, Julia Restoin-Roitfeld og Emmanuelle Alt har alle en matt, mørkebrun nyanse som gir et naturlig og elegant uttrykk. Olivia Palermo har gått for en transparent, sjokoladebrun hårfarge. Velger du en bruntone som blir stadig lysere utover i håret, eller beholder lysere partier, får du en rocka og bohemaktig look á la Lou Doillon og Erin Wasson, sier Talseth.

Erin Wasson og Alexa Chung med brunt hår
© Getty Images

Varme bruntoner er ekstra hett i høst. Med det menes gylne nyanser. Tenk mahogni, kobber, løv, hasselnøtt, kastanje og konjakk.

Kreativ leder i White Studio, Benedikte Hansen, ser dette i sammenheng med det øvrige motebildet.

- Den overordnede trenden er sterkt feminin. Og en farge er mer feminin i det øyeblikket den er varm. En kald nyanse gir i større grad et rocka og androgynt uttrykk.

Brunette - noe for alle?

Kan alle gå over til den mørke side? Selv solblekede blondiner med ganske herpet hår?

Joda, det skal som regel la seg gjøre. Men frisørene understreker at å gå fra lys til mørk alltid er en utfordring, særlig hvis du har kjemisk behandlet - eller solbleket - hår.

Hårtrender for 2013

- Ubehandlet hår har mye røde pigmenter. Når håret er lysnet er disse borte. Jeg kaller det «tomt hår». Hvis du vil farge det mørkt, må du derfor gjøre det i to omganger. Først forpigmentere det med rødt, så tilsette den nyansen du vil ha, utdyper Benedikte Hansen.

Hun fraråder at du gyver løs på dette hjemme. Et råd hun ikke er alene om å gi.

- Hvis blondiner farger håret mørkt på egenhånd, blir resultatet fort katastrofalt, sier Eirik Thorsen, kreativ leder på Adam og Eva Akademiet.

© stellamagasinet.no

TRESemme sjampo kr. 89,90, Cutrin kur kr. 165, Vidal Sasson balsam kr. 290, Hamadi stylingkrem kr. 395.

Grønt hår har jo aldri vært etterspurt. Heller ikke lys hårbunn og mørke hårtupper, en annen klassisk tabbe etter hjemmefarging. Den omvendte looken forblir derimot i motebildet.

- En frisyre der mørk ettervekst glir over i lyse tupper, er en trend jeg tror vil vare lenge. Den er kledelig for mange. Hårtupper i karamell- og honningtoner er ekstra fint om høsten, sier Thorsen. 

Huden, øynene og stilen din ellers er avgjørende for hvilken hårfarge som passer best for deg.

- Hvis du er rødlig i huden, bør du ikke ha for varme toner i håret. Blek eller gyllen hud harmonerer med gylne toner, sier Benedikte Hansen.

-En typisk nordisk blondine med blå øyne bør også styre unna de varmeste nyansene, og heller velge kalde varianter. Da vil ikke hårfargen stjele farge fra ansiktet, tilføyer Eirik Thorsen.

Når den mørke hårnyansen er på plass, gjelder det å bevare den. Memorer frisørenes enkle mantra: Ikke vask håret hver dag. Bruk fargebeskyttende sjampo og balsam. Og gi håret en kur en gang i uken.

 

Få mer hårinspirasjon på StellaTV:

Frisyre for nordisk hår

Få frisyren: Sexy krøller

Få frisyren: Elegant hårknute

 

Se alle høstens hårtrender

Kort hår - her er tipsene!

Vibeke Klemetsen mistet håret

Alexa Chung for Vero Moda

Dette bør du vite om å farge hår

Frisyrer for langt hår

Lik Stella på Facebook!