– Vennene mine er det beste jeg bruker tid på

På TV er Ine Jansen alltid litt misfornøyd. Privat setter hun pris på det aller meste, også de helt små tingene.

21. juni 2017 av Ida Halvorsen Kemp
Ine Jansen intervju Stella
© Einar Aslaksen

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå? Det er fint! Livet er godt. Alle i min gjeng er friske, og da har jeg det bra. Og så har vi rundet av sesong 7 av Helt perfekt. Den jobben er vel noe av det morsomste jeg har vært med på, ikke bare fordi det treffer meg midt i min -humor, men også fordi vi er en nesten uforandret gjeng som har fått jobbe og utvikle serien sammen snart i åtte år. Det er virkelig et privilegium når all frykt er borte, og man har fått gjort unna feilene sine. De mulighetene er sjeldne.

Hva vil du gjerne forandre på? Ikke så mye. Kanskje noe med å være mer her jeg er, ligger ofte foran og tenker på det som skal gjøres. Blir fort stress av sånt.

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på? Venner, reiser, opplevelser, middager med dem jeg er glad i.

Hva er det beste du vet? Når livet er sånn at man har litt av det hele: Når jobben er gøy og interessant, når det er nok tid til disse middagene, opplevelsene og skiturene jeg snakker om ovenfor. Noen ganger er det ikke tid og plass nok, jeg tror det handler mye om en struktur, en positiv energi i meg som er på plass. Når den er på plass, får jeg gjort det jeg trenger og liker.

Hva bruker du mest penger på, og hva synes du om det? Bruker vel mest penger på huslånet mitt, der har jeg ikke noe valg.

Hva er din beste investering? Sånn rent økonomisk er det jo leiligheten min, men det som er mest verdifullt for meg er jo vennene mine. Folkene mine, ser vel ikke på dem som investeringer kanskje, men det er det beste jeg bruker tid på.

Hva provoserer deg i verden i dag? I dag handler det selvfølgelig om Trump. Hans verdens-bilde, hans demagogiske oppførsel, det han allerede har gjort, og planlegger å gjøre. Både i USA og resten av verden.

Hvilken mektig person ville du helst spist lunsj med? Canadas statsminister Justin Trudeau, makan til mann!

Hvis du kunne vært statsminister for en dag – hva ville du gjort da? I tillegg til å be innvandringsministeren om å holde opp, ville jeg lagt en tydelig langsiktig plan for miljøvern. Så ville jeg slått et slag for heldagsskoler. Sånn at når barna går fra skolen i 16-tida, er leksene gjort, de har hatt en god pause med et varmt måltid i kantinen, og fått en god porsjon -fysisk aktivitet, hver dag! Slik at tiden de har når de kommer hjem blir deres fritid, ikke en fortsettelse av skolen.

Hvordan er det å være kvinne i dag? Norske kvinner har vel i dag, sammenlignet med kvinner i resten av verden, de beste forutsetninger for å bli og gjøre akkurat det de vil. Men, vi er ikke i mål. Målet er jo at vi skal slippe kvotering, at vi skal slippe å argumentere for lik lønn, og i mitt yrke: slippe å kjempe for at kvinner over 50 år også er interessante å se i store komplekse roller på teater, tv og film.

Hvilke mennesker inspirerer deg? De som alltid kommer seg videre – som ikke stagnerer. De som jobber for at verden skal bli et bedre sted. Dyktige, generøse kolleger. Og barna mine.

Hva betyr sunn livsstil for deg? Litt av alt! Selvfølgelig trening, økomat og måtehold. Men også, og like viktig, passe mengde vin, godteri og sene kvelder. Blandingen gjør i hvert fall meg godt – og da tror jeg det er sunt.

Hva stresser deg? Ofte tanken på det som skal gjøres, mer enn å gjøre det som gjøres skal. Stress handler vel i stor grad om mangel på tilstedeværelse – en ting om gangen.

Når er du mest lykkelig? Vanskelig å si én ting, eller hva det er. Men fredag ettermiddag for eksempel, mens vi lager taco og det er fyr på peisen. En lang tur i marka, med matpakke og termos. De situasjonene på jobb hvor man treffer. Innspurten og adrenalinet i et stykke arbeid, rett før en premiere.

Hva skal du gjøre når du blir gammel? Jeg vil ha et stort hus, et stort hus i Italia, med dem jeg -elsker å være sammen med. Der skal vi være gamle og glade og lage mat, le og drikke vin. 

Lik Stella på Facebook!