Sigrid Bonde Tusvik er Stellas faste spaltist
Sigrid Bonde Tusvik er Stellas faste spaltist © Einar Aslaksen

– Ingen barn bør gå på skoler der det er så kritthvitt

Er det sånn vi vil ha det? At barna busses rundt på kryss og tvers av byen, blir tvangsinnmeldt i katolske jukseregistre eller må sette seg inn i Montessoris læreplan?

20. november 2015 av Sigrid Bonde Tusvik

Av og til angrer jeg fryktelig på at jeg forlot det hippeste stedet i Oslo. Grønland er det kuleste stedet jeg vet om. Det er rufsete, døgnåpent, bråkete og helt stille på samme tid. Livsfarlig og trygt er det også. Jeg har aldri følt meg mer trygg enn på Grønland om natta, for der er det jo faktisk folk i gatene: 37-bussen går hele natta, Bunnprisen i Tøyengata er døgnåpen, frisørene selger sjampo, hermetikk og joggesko, den muslimske bokhandleren åpner bare når han vil selv. Denne bydelen er det feteste vi har i Norge. Selv om den snart er gentrifisert av hipstere med utslitte barnevogner og bæresjal.

Jeg burde aldri ha flytta, tenker jeg når jeg kjører forbi der i min lille el-bil, på vei opp til snobbeplatået Nordstrand. Tenk hvis barna mine aldri får oppleve det jeg fikk de fem åra jeg bodde der. Mangfoldet, alt det rare, de somaliske kvinnene som selger dyre hårstrikker i gründersjappa si, de søte mangoene fra Paki­stan i esker utenfor alle butikkene. Kjøtthallen på hjørnet som anbefaler deg det beste fårikålkjøttet, velsignet så Allah kan gå god for det. Det vil bli borte, for på Tøyen og Grønland spres noe fryktelig.

Les også: «Det har blitt sånn nå at det plager andre at du ikke har vaskehjelp. Hvis du påstår at du kan vaske sjøl, da er du en hykler i gjengen»

Hipsterfamiliene, med Acne-skjerf
og slitte skinnmøbler i stua, som før har trillet og lullet og lekt med barna sine foran moskeene, disse familiene blir eldre, spesielt barna, de når plutselig skolealder. Og hva skjer da? Da må barna bort. Da flytter de etnisk norske familiene dit pepper’n ikke gror, for å slippe å ha barna sine på skoler med mange elever med innvandrerbakgrunn. De uffer og akker seg, sier at de vil ikke ha det sånn, men at deres barn ikke kan være det eneste hvite barnet på den lokale skolen. Sant nok, alle barn bør blandes, men ingen barn bør busses til skoler på den andre siden av byen, for å slippe unna. Eller helt motsatt; ingen barn bør gå på skoler der det er så kritthvitt og altfor tynne kvinner kjører rundt i altfor store SUV-er og leverer barna sine på skolen, så andre barn blir flaue over egne mødre som ikke har stor nok bil.

For hva skjer med poden som er for flau over at mor ikke eier tynn nok boblejakke og stor nok bil? Han kjøres i liten golf til Steinerskolen! Steinern er hipsternes snobbefabrikk for barna. Her er de trygge på at de vil ha det gentrifisert nok, selv om de må svelge at de må sy sitt eget pennal og lage sine egne kladdebøker av løvetannblader. Og da har jeg ikke nevnt de verste. Akademikerne og diplomatene, UD-ansatte, som kaster seg rundt og blir katolikker i hodet når de flytter hjem til Norge bare sånn at de kan forsøke å få klemt barna inn på St. Sunniva fordi det er trendy og europeisk og ikke kjedelig og norsk, selv om de ikke har et religiøst bein igjen i kroppen.

Les også: «Da jeg var seksten år ble det kalt pubertet. Nå kalles det "depressive symptomer»

Er det sånn vi vil ha det? At barna busses rundt på kryss og tvers av byen, blir tvangsinnmeldt i katolske jukseregistre eller må sette seg inn i Montessoris læreplan? Ville det ikke i stedet vært bedre å busse foreldrene på kryss og tvers av byen? Er det ikke et større problem at de store maktstrukturene og de feteste arbeidsplassene har sånne fjonge designkontorer enten på Tjuvholmen, Lysaker eller Fornebu, med bare rike kritthvite mennesker inni? Hva om man tvangsflytter BAHR sitt hovedkontor fra Astrup Fearnley til indre Ammerud? Da blir det nok bedre mobilitet. Og mindre slitsomt for barna som ikke har Iphone 6 og som kommer til å kjede seg mye mer på den bussinga? For tenk om alle mennene i BAHR Ammeruds hovedkontor blir så lei av å busse til Bærum og Bestum hver dag at de i stedet kjøper seg villa på Grorud? Eller penthouse på Romsås?

Tenk hvis det er løsninga på hele skeivfordelinga? Hadde ikke det vært fint for Oslo Sporveier å sitte ytterst på Tjuvholmen og drikke sin macchiato, før de skulle kjøre advokatene hjem med T-banen til Tveita? Der er det også 180 graders utsikt over Oslo, må vi huske. Hvor fint hadde det ikke vært for Kirkens Bymisjon å sitte i Barcodes høyeste bygg, mens de tenkte ut nok en måte å løse romfolkets manglende velferd? Grorud hadde selvfølgelig ikke skåret høyest på trivsel lenger, som de gjør nå, for alle vet at når bydeler blir overtatt av de vanlige middelklassehipsterne, så mister man det eksotiske, det rare og det fine. Inn kommer stasjonsvognene med solskjermer i bakvinduene, inn kommer nabosjalusien og den skrollete og skrullete barneoppdragelsen, trampolinene som fyller hagene. Så kanskje de nåværende, søte borettslagsfolka skal få være i fred? Så slipper i hvert fall østkanten å bli like ulykkelige og prikk like?

Her finner du flere av Sigrids spalter.

Lik Stella på Facebook!