© Einar Aslaksen

Statusoppdatering: Stella Mwangi

Man kan få til mye hvis man følger drømmene sine, mener artist Stella Mwangi (28). Resten er opp til universet.

20. november 2014 av Mari Grydeland

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå?
Jeg skal gi ut singel i morgen, så jeg er nervøs, kvalm og spent. Så fort morgendagen er over, er det «back to normal». Da er jeg positiv, «chill», og har det bra.

Hva vil du forandre på?
Ingenting. Jeg har begynt på et nytt kapittel - det å debutere på norsk. Jeg har jo alltid jobbet med musikk. Men kommer folk til å kjenne meg igjen nå med den nye sangen? Det lurer jeg på.

Har du oppnådd det du hadde trodd hittil i livet?
Ja, faktisk! Jeg så på noen bilder fra jeg var yngre, jeg sto i stua og danset med en plakat bak meg der det sto «living for music». Da var jeg åtte og sa til mamma og pappa at jeg skulle lage musikk resten av livet. Jeg har fulgt drømmene mine. Det er så mye man får til selv, men resten er opp til universet.

Hva synes du om femårsplaner?
Jeg har ikke vært så konkret, men jeg må jo planlegge litt. Albumet skal ut snart og jeg har en karriere her i Norge og en karriere i Afrika. Jeg er født i Kenya, oppvokst i Norge, men jeg er fortsatt kenyaner, og jeg føler meg norsk. Det er meg det.

Hva er mest overraskende i livet ditt?
At jeg aldri vet hva som kommer til å skje. Det er det som er greia med å være artist. Du kan spille inn sangene, slippe dem ut, men de må ha sitt eget liv etterpå. Man blir hele tiden overraska, både positivt og negativt.

Hva er du mest fornøyd med i Norge i dag?
Ah. Rent vann. Drikkevann. Hver gang jeg kommer tilbake til Norge så er det bare å drikke et rent glass vann fra springen. Det er jeg veldig fornøyd med. Når man er i Kenya og andre steder i utlandet, så er det vannproblemer.

Hva er du minst fornøyd med i Norge i dag?
Janteloven. Selvfølgelig er alle av natur like, men det betyr ikke at alle skal legge seg her liksom (viser med hendene et sted ned mot gulvet). Noen har lyst til å være litt mer (holder hendene høyt oppe), da blir det sånn «å nei, hun er diva» med en gang eller «å nei, han tjener litt for mye». Du vet hva jeg mener!

Er du bekymret for miljøet? På en skala fra en til ti?
Jeg er bevisst på det, jeg kaster ikke søppel på bakken liksom, det er jeg stolt av. Jeg tenker ikke så mye på det ellers, men jeg tenker på hva jeg kan gjøre.

Hva betyr «sunn livsstil» for deg?
Å spise det du har lyst til, gjøre det du har lyst til. Jeg spør alltid besteforeldre mine hvordan de klarer å alltid holde seg så glade, da sier de «vi gjør akkurat det vi vil!».  Har de en kake der, så spiser de den! Men altså, hvis du står opp om morgenen og føler deg helt crap, så gjør du jo noe feil, da.

Hva stresser deg?
Jeg lært å ta livet litt mer med ro. Jeg leste et fint sitat «Don’t cross your bridges, till you get there». Men jeg blir kjempestressa hvis det er mye som skjer. Da har man bare lyst til å sove, liksom.

Sosiale medier - sosial berikelse eller tidstyv?
Jeg synes det er skikkelig stress at det er så mye man skal oppdatere folk på. Som med Twitter, hvor du skal oppdatere folk hele tiden. Jeg er glad i Instagram, for da kan jeg bare ta et bilde og sende det avgårde. Sosiale medier der du må fortsette samtalen hele tiden derimot, er en av de tingene som stresser meg mest. Så er det ikke helt sånn at jeg klarer bare å sende avgårde noe på Insta heller. Så sitter du bare der og lurer på «hvorfor likte ikke hun det?» eller hvor mange «likes» du får. Men nå er jeg i en bransje hvor jeg bare må holde kontakten med fansen. Det er «pros and cons», da vet du.

Hva har livet lært deg om kjærligheten?
At det er en vakker ting - når man er så heldig å finne noen. Men ellers er kjærligheten et spill. Jeg har vært i et forhold i ti år og er plutselig singel igjen. Så jeg tror at alle er som eksen min, men så er det døra i trynet! Det er så umenneskelig, ingen er «real». Jeg må kjøpe meg en bok for å lære disse nye reglene. Nei, uff!

Plastisk operasjon, yei eller nei? Vel, alle må få lov til å gjøre som de vil. Hvis du har råd til det, så har ikke jeg noe i mot det. For min egen del så vil jeg heller bruke pengene på noe annet. Spare til et «mansion»! Ha, ha.

Som artist, opplever du press på utseendet?
Jeg har en lillesøster på femten år som er midt i den krisen der, hun ser på popstjerner og vil være som dem. For meg som artist, så er det bare et show. Jeg føler ikke noe press. Det er de som må se på dette, som kanskje føler et press. Jeg kan alle triksene i boka, for meg er det bare et show, ikke sant.

Hva har livet lært deg?
Alt er en «eternity». Det er ingenting som bare blir sånn som man tror. Døden kommer, kjærligheten kommer, man lærer mye nytt, man mister noe, livet bare går og går. Det må man bare godta. Det er mange ganger jeg har lyst til å trykke på en pauseknapp på livet, men deadliner kommer, og forfallet kommer uansett.
Når er du lykkelig? På scenen. Da vet jeg ikke hva jeg heter en gang. Det er så «in the moment». Du er i en slags ekstase. Det er fantastisk. Da føler jeg meg skikkelig inspirert. Og når jeg skriver tekster. Det er akkurat som om tiden står stille. Så har du de månedene og periodene hvor du ikke har noe inspirasjon. Det er ganske «fucked». Det kan vare ganske lenge.

Hva betyr familie for deg?
Familie er de som bare er der for meg, uansett. Om man vil, eller ikke. Ha, ha, ha ! Det er folk jeg kan stole helt på. Vi har samme DNA, vi kommer fra det samme treet. Hvis du klarer å ha et godt forhold til familien, er det det eneste du trenger i livet, egentlig.

Hva skal du gjøre når du blir gammel?
Det å være gammel må være en av de fineste tingene som fins! Jeg vil bli en gammel dame som har masse kontakt med barn, slik jeg har med mine besteforeldre. Når jeg kommer til dem med mine problemer, så begynner de bare å le og sier «sånn er livet, det kommer og det går, dette skal også gå over». Det må være en velsignelse å være så gammel at man kan sitte der og dele ut gode råd. Så er bare problemet at ungdom ikke hører i det hele tatt.

Hva er det rareste du har gjort?
Jeg var vegetarianer fra jeg var fjorten til seksten, jeg skulle bli en ekte rastafari. Jeg fikk det for meg at sånn som Bob Marley levde, sånn skulle jeg også leve. Det her med ikke å bruke smertestillende og at jeg ikke skulle spise kjøtt. Jeg hadde jo de menssmertene! En dag jeg var på vei hjem fra en eller annen fest, så hadde jeg bare tjue kroner og var kjempesulten, og da var det pølsefest på Narvesen … Så kjøpte jeg den pølsa. Ha, ha, ha. Og så tok jeg smertestillende da jeg fikk mensen.

Hva er dine hjertesaker?
Det er det med retten til å utrykke seg. Få folk til å skjønne at kunst er kunst, og at man skal ha lov til å uttrykke seg og tenke så stort og være så crazy man vil!  Det må norske ungdommer lære seg. Hvis man bare gjemmer seg, så tør man ikke gjøre en dritt.

Lik Stella på Facebook!