© Foto: Einar Aslaksen

Statusoppdatering: Linnéa Myhre

Bokaktuelle Linnéa Myhre (24) er mest overrasket over hvor glad hun er blitt. Og det faktum at hun faktisk lever.

2. november 2014 av Mari Grydeland

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå?
Veldig travelt. Det er ikke så ofte det er det, men nå sliter jeg litt med å få dagene til å gå opp. Tidligere unngikk jeg å ta på meg for mye, fordi jeg syntes synd på meg selv når jeg hadde det travelt. Nå synes jeg det er gøy. Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til privatliv oppi alt, og komme meg litt ut av danseboblen. Men alt jeg greier å tenke på er dansetrinn, holdning og ting som kan gå galt. Jeg får ikke helt til å koble ut.

Hva vil du forandre på?
Jeg har egentlig ikke lyst til å forandre på noe heller. Jeg føler på en merkelig måte at jeg greier å balansere alt i livet likevel, og alt er like mye verdt på sin egen verdifulle måte.

Har du oppnådd det du hadde trodd hittil i livet?
Jeg har aldri hatt noen store mål. Det som har skjedd har skjedd underveis og uten særlig planlegging. Men jeg har vel kanskje oppnådd mer enn jeg hadde forventet. Jeg har jo ingen annen utdannelse enn videregående, så jeg finnes ikke intelligent. Jeg begynte på Universitetet i fjor, men jeg skjønte ikke hva foreleserne sa og måtte bare slutte. Jeg tror jeg kommer til å greie meg fint likevel. Skulle det gå galt, er det ikke for sent heller.

Hva synes du om fem-årsplaner?
Jeg må ta en dag av gangen. Det hender at jeg må planlegge litt langsiktig, men aldri mer enn et par måneder frem i tid. Jeg tar aldri avgjørelser som tvinger meg til å bli på et sted i tre år. Jeg må kunne flytte på meg og leve. Jeg er ikke voksen nok til å innse hvor viktig og smart det er å eie en leilighet ennå heller, så jeg kaster penger ut av vinduet ved å leie inntil videre.

Hva er det mest voksne med deg?
Jeg er veldig ryddig og ordentlig. Som barn vasket jeg alltid huset frivillig, og jeg greier ikke å sette meg ned i rot. Jeg er hun irriterende drittkjerringa som går og rydder på fest. Jeg tar også veldig ansvar for at ting skjer til rett tid, og passer på at alt går riktig for seg. Jeg tør aldri overlate noe til noen andre, så jeg ender med å fikse alt selv. Det er ikke nødvendigvis så innmari positivt, men på den andre siden er jeg veldig tolerant og snill. Jeg tier når jeg blir sur, og kjefter aldri. Jeg har for eksempel aldri kjeftet på eller kranglet med mamma. Det er jeg ganske stolt av.

Hva er mest overraskende i livet ditt?
Det første som slår meg er faktisk at jeg lever. Men egentlig er det kanskje omveltningen fra  å være sur og tverr Molde-blogger, til å være blid og livsglad «Skal vi danse»-deltaker. Det er litt nytt for min del.

Hva er du mest fornøyd med i Norge i dag?
Åh, gud, det er ikke mye igjen. Jeg er først og fremst fornøyd med at vi har grovbrød og leverpostei - det er det jeg setter mest pris på med hele Norge. Etter å ha reist så mye de siste årene, har jeg lært å sette pris maten og kostholdet vi har her. Utover det er jeg fornøyd med at de aller fleste har det bra, og at ting og tjenester stort sett fungerer. Trikken kommer som regel når den skal, og det er i alle fall meningen at man skal få hjelp når man trenger det.

Hva er du minst fornøyd med i Norge?
Helse-Norge burde skjerpe seg noe voldsomt, med tanke på køer og sånne ting. Det frustrerer meg at man nesten må dø før man får hjelp. Er man syk, trenger man hjelp der og da, og ikke om seks måneder. Det er mulig å bli bedre på det.

Er du bekymret for miljøet?
På en skala fra en til ti? Kanskje sju. Etter en julaften uten snø for noen år siden ble jeg besatt av det, og var i en periode litt fanatisk. Snøen på julaften var så viktig for meg at jeg sluttet nesten å leve. Selv om jeg ikke er like desperat i dag, gjør jeg fortsatt det jeg kan for å bidra. I tillegg er jeg veldig flink til å rette på andre som kaster søppel i feil dunk.

Hva skal til for at folk tar miljøproblemene på alvor tror du?
Tortur og straff? Vi må lære enda mer om det på skolen, og om at alt handler om å gjøre vaner av ting, tidlig. Jeg skulle ønske at det ikke var frivillig å være miljøbevisst, og at man måtte betale for å være et miljøsvin.

Hva betyr «sunn livsstil» for deg?
Det betyr å trene, samt det å spise sunt - og ikke minst nok. Å finne en livsstil man kan leve med resten av livet, og ikke trenger å ta pause fra. For min del betyr det først og fremst ren mat og masse grønnsaker, samtidig som jeg tillater meg å spise smågodt til jeg bli kvalm hver lørdag. Jeg er veldig motstander av dietter, og vil hevde det er det motsatte av sunn livsstil.

Hva stresser deg?
Deadliner jeg gjerne vil rekke lenge før tiden. Jeg liker å ha god margin, derfor blir jeg ekstra stresset når folk jeg er avhengig av for å få ting ferdig, ikke svarer. Folk som er sene og ikke respekterer min tid, er det verste jeg vet. Men så tør jeg aldri si ifra heller, så da går jeg heller med skuldrene opp til ørene og engster meg.

Sosiale medier - sosial berikelse eller tidstyv?
Jeg lever av og på internett, og bruker så mye tid på sosiale medier som jeg kan. Hvis jeg har lyst til å scrolle i sosiale medier til klokka fire om natta, så gjør jeg. Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag uten internett og sosiale medier. Det er klart det kan stjele tid når jeg jobber, men da er jeg flink til å bruke programmer som blokkerer sidene jeg bruker mest. Uten har jeg ikke selvdisiplin nok, og jeg pleier som regel å legge igjen mobilen hjemme.

Hva har livet lært deg om kjærligheten?
Kjærligheten er lett først når man har funnet den rette. Den skal ikke være så innmari vanskelig og håpløs. Tidligere trodde jeg at jeg bare likte bad boys, og at kjærlig­heten var et spill, en konkurranse man skulle vinne. Så feil kan man altså ta. Jeg har fortsatt veldig mye å lære, men jeg føler omsider at jeg begynner å se hvordan ting henger sammen. Og hvor viktig det er å ha noen.

Plastisk operasjon, yei eller nei? Det vil jeg ha meg frabedt. Jeg skal være veldig stygg i trynet før jeg tyr til det. Har man komplekser og problemer med utseendet er det noe annet, men all plastisk operasjon med hensikt «å pynte på» er jeg veldig imot.

Hva har livet lært deg?
Åh, nå kjenner jeg at det er mange klisjeer som skriker etter å bli hørt. Men jeg har lært at man kan ha godt av litt motgang og vanskelige ting i livet. Det trenger ikke å ende vondt. Jeg sier ikke at man skal oppsøke trøbbel, men det er ikke verdens undergang om det oppstår heller. Man lærer av det uansett. Og så har jeg lært at det er veldig positivt med psykolog. Uansett om man er gal eller ikke. Jeg synes egentlig at alle burde gå til psykolog, men da trenger vi kanskje litt flere psykologer. Køen er allerede altfor lang.

Hva skal du gjøre når du blir gammel?
Drikke vin og skrive dårlige bøker. Er det ikke det alle skal?

Lik Stella på Facebook!