© Einar Aslaksen

Statusoppdatering: Kaja Gunnufsen

Artist Kaja Gunnufsen er den første i gjengen som fikk barn. Det preger livet hennes ganske mye.

17. november 2015 av Mari Grydeland

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå? Det er nytt og utfordrende og veldig, veldig fint. Og litt skummelt. Og avventende.

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på? Akkurat nå skulle jeg ønske at jeg kunne bruke mer tid på musikk. Jeg hadde en idé om at jeg skulle lage mye nytt til det nye albumet i permisjonsperioden. Det å savne musikk så brått, det hadde jeg ikke trodd. Og så er jeg jo glad i å være alene. Jeg begynte å tenke på når jeg skal være alene neste gang, og da fikk jeg litt panikk. Det blir lenge til.

Hvordan er det å være kvinne i Norge i dag? Jeg er litt ambivalent til det. Det er på en måte interessant. Jeg må innrømme at jeg har vært heldig. Jeg har følt lite på diskriminering. Men jeg er veldig bevisst på at jeg er kvinne. Når jeg kommer på et musikksted, er jeg alltid veldig bevisst på å gå rett bort til lyd­mannen og hilse på. For å markere at det er meg han skal forholde seg til, og ikke en av gutta i bandet mitt. Men jeg kjenner jo på det når jeg har blitt mor. Den dragkampen om at jeg skal være moderlig på en bestemt måte. Du skal liksom elske barnet ditt, men samtidig så skal du liksom ikke bli en «kaffe-latte-mamma» som bare snakker om ungen. Du skal liksom være kul og litt avkoblet. Det er lett å gjøre feil som kvinne. Der er det lettere å være mann, tror jeg. Man er veldig bevisst på at man er kvinne hele veien, og de rollene man skal innfri.

Kvinnekroppen anno 2015, pain in the ass eller pur glede? Når det gjelder meg selv, er jeg blitt mer avslappa. Nå er jeg på det punktet i livet hvor jeg har nok av unnskyldninger til ikke å være i toppform. Men generelt ellers synes jeg det er verre enn noen gang. Som om ikke det var ille nok å skulle være tynn, men den fitness-aktige treningen som er pop­ulær nå, det irriterer meg skikkelig. Jeg har veldig lite til overs for det. Hater sånne Instagram-kontoer med fitnessdamer. Så sier folk at det er veldig mye ­sunnere å være sterk enn å være bare tynn, men jeg synes ikke det ­virker så sunt. Kvinnekroppen har ikke blitt noe friere. Nå høres det ut som om jeg er mot trening, og det er jeg ikke. Jeg var sånn aerobic-beib før. Jeg har alltid hatt lyst til å være litt mer sær enn jeg egentlig er.

Hva betyr «sunn livsstil» for deg? Ja. (Humre, humre). Jeg har blitt mye mer fornøyd nå som jeg har begynt å gå. Før trente jeg på helsestudio, men hatet å gå, så da tok jeg trikken til trening. Nå har jeg vogn, og har lært meg å gå steder, i stedet for å være på en trede­mølle. Det å gå er veldig bra. Det som mamma og pappa alltid maste om. Hverdagsgreia har noe å si. Ta trappene og sånn. Ikke nekte seg ting. Bare gjøre alt med måte. Det virker som det funker for mange. Å komme seg ut i naturen er også bra.

Hva stresser deg? Veldig mye. Alt med sosiale medier. Hater å gå glipp av ting. Instagram er verstingen der. Man skulle tro at jeg kunne slå meg til ro med at nå er jeg ute av loopen. Men det har ikke skjedd. Jeg er den første i min gjeng som har fått barn. Skikkelig stressende å se hva alle andre har gjort. Ellers stresser jeg kanskje litt med en kjedelig forventing om hva jeg skal bli. Jeg er veldig fornøyd med hva jeg har gjort og at jeg har turt å satse på musikk, men jeg kommer fra et ­akademisk hjem, så iblant kan jeg få den «åh, hva skal jeg bli?». A4-greia kan stresse meg litt.

Sosiale medier – hva kaster du bort mest tid på med glede og hva irriterer deg til vanvidd? Jeg liker å følge med på artistsiden min på ­Facebook. Den styrer jeg liksom helt selv. Den er enkel å forholde seg til. 

Hva har livet lært deg om kjærligheten? I mitt tilfelle har det vært «ikke prøv for hardt». Jeg har vært singel nesten hele livet. Så møtte jeg han jeg er kjæreste med nå for bare et og et halvt år siden. Jeg hadde veldig tydelige forventninger før jeg møtte ham. Jeg var litt for PÅ rett og slett. Etter x antall mislykka datingopplevelser bestemte jeg meg for at nå gidder jeg ikke mer. Da møtte jeg ham. Folk sa alltid «det skjer når du jobber minst for det» – det er bra å være positiv og optimist. Jeg prøvde så sinnssykt hardt. Det funka ikke, så mitt tips er å ikke overanstrenge seg, kanskje?

Som artist opplever du press på utseendet? Nei. Jeg gjør ikke det. Det handler ekstremt mye om hvilket miljø du beveger deg i. Jeg har lagt opp til selv at jeg ikke skal være søt. Det er noen som har kommentert at jeg synger i en tekst eller to at jeg er stygg, og at det er litt dumt fordi jeg kunne vært styggere.

Si noe klokt og vakkert om rynker? Det er jo et faktum. Det viser at du har levd litt. Smilerynker er spesielt fint. Jeg har aldri tenkt så mye over rynker, i grunnen. Jeg har jo venninner som er veldig opptatt av rynkekremer. Det er i hvert fall mye skumlere med gamle mennesker som ikke har rynker enn folk som har det.

Hva har livet lært deg? Jeg er «sucker» for fine ting i naturen. Hvis jeg hører en svarttrost kan det gi meg en melankolsk lykkefølelse, fordi det minner meg om barndommen på Ås. En junikveld, med det helt spesielle ­lyset. Så hører du den fuglen. Mange barndomsminner gjør meg ­veldig varm inni meg. Det er bare sånne øyeblikk. Og nå har Mio ­begynt å smile. Når han smiler til meg, da dør jeg litt inni meg.

Hva skal du gjøre når du blir gammel? Da skal jeg prøve (hvis helsa mi er bra) å bli skikkelig livsnyter. Legge beina på bordet og drikke masse rødvin. Mine besteforeldre er så ordentlige. Jeg skjønner jo at man er gammel og sliten, og kanskje ikke orker å dra på eventyr, men jeg tror det er viktig å gjøre det man har lyst til, om det så er å spise napoleons­kake. Nå skal jeg kose meg, liksom.

 

FAKTA

Legger meg 24.00 (vanligvis mye senere).

Står opp kl 08.00

Til frokost spiser jeg veldig ofte knekkebrød med brunost og tomat. Det er kjempegodt. Eller makrell i tomat.

Jeg trener egentlig ikke noe. Baby-yoga en gang i uka. Går hit og dit, det er jo liksom treninga.

Faste laster egentlig snus og røyk. Nå har jeg plutselig sluttet med begge deler siden jeg har fått barn.

Lik Stella på Facebook!