© Einar Aslaksen

Statusoppdatering: Amina Sewali

Skuespiller og artist Amina Sewali (25) spiller Solveig i «Peer Gynt - og Norge, en midtlivskrise» på Nationaltheatret.

17. november 2014 av Mari Grydeland

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå?
Livet er veldig bra! Har akkurat begynt på de siste prøvene før premieren så det er litt nerver der, men det er deilig å begynne igjen. Har hatt for mye ferie.

Hva vil du forandre på?
Jeg lurer på om det kanskje er sånn at jeg er fornøyd? Eller er det feil å si? Jeg har det jo ganske bra nå! I’m ok!

Har du oppnådd det du hadde trodd hittil i livet?
Jeg har fått til ganske mye, synes jeg. Snakket med en venninne her om dagen som sa «Er du klar over hvor mye du har gjort?». Men jeg er en person som har lyst til å lære utrolig mye, jeg setter meg stadig nye mål, så jeg tenker at jeg kan nok komme mye lenger enn det her.

Hva synes du om fem-års planer?
Sånn halvveis. Jeg synes det er skummelt, men de planene ligger litt baki der hele tiden. Jeg sier de tingene til mamma, men ikke så mye til andre, da blir jeg bare stressa. Femårsplan det er litt av det. New York - jeg har forelsket meg litt i den byen. Jeg har bodd der i to måneder, og da var jeg sikker på at det var der jeg skulle bo. Jeg har funnet stedet for meg. Så et par år der borte, det hadde vært topp.

Hva er mest overraskende i livet ditt?
Akkurat nå, så er det litt overraskende dette her med at jeg er på Nationaltheatret, i rollen som Solveig.

Hva er du mest fornøyd med i Norge i dag?
Akkurat i dag tenker jeg på været og hvor fornøyde folk er. Det blir et helt annet land når været er bra, da blir folk så åpne og avslappa. Jeg liker meg veldig godt sånn som det er akkurat nå.

Hva er du minst fornøyd med i Norge?
Leste en sak her om dagen om dette med terror. Selvfølgelig blir folk redde, men det jeg ikke er helt fornøyd med, er hvordan folk blir tatt bare på grunn av utseendet. Jeg leste om en helt vanlig fyr som bare skulle ut og reise. Han ble tatt av politiet selv om han var helt uskyldig. Vi elsker jo å sette ting og folk i bokser for å gjøre livet enklere for oss selv, så da blir man jo veldig skeptisk.

Er du bekymret for miljøet?
På en skala fra en til ti? Det er noe jeg skulle tenkt mye mer på. Jeg kaster jo ikke ting, og jeg kildesorterer, men jeg burde tenkt mer på det, hvis jeg skulle være helt ærlig.

Snakker du med venninner om miljøet, for eksempel?
Jeg har mange kunstnervenninner, og det vi snakker mye om er hvordan det er å være kvinne i vår bransje. At det fortsatt er en gutteklubb i musikk- og kulturbransjen, at man ikke kan se bort fra det. Vi har lyst til å få flere jenter inn. Det skal ikke være en guttegreie å plukke opp en gitar eller en bass, det snakker vi mye om. Og så jobber jeg mye med Rikskonsertene, blant annet for å få det ut til unge folk. Å «nerde» kan  også være en jentegreie! Det forandrer seg, men veldig sakte. Man føler ofte at når man er den eneste kvinnen, så ser alle ekstra nøye på deg og venter på at du skal drite deg ut så de kan si - ja, der ser du! Jeg føler at som kvinne må man være dobbelt så god.

Hva skal til for at folk tar miljøproblemene på alvor, tror du?
Jeg tror ting hadde snudd seg ganske fort hvis det hadde skjedd noe dramatisk, det er den typen «slap» som gjør at vi hadde innsett alvoret. Vi har det så bra, så vi tenker ikke over det.

Hva betyr «sunn livsstil» for deg?
Jeg har begynt å tenke mer på det i det siste. For meg er en sunn livsstil å ha det bra med seg selv. Jeg har det mye bedre når jeg trener og spiser sunt og grønt, da merker jeg at jeg orker mer og har mer energi. Bikinikroppen er jo en greie det og, ha ha, men med alderen så merker jeg faktisk at jeg orker mer når jeg er sunnere.

Hva stresser deg?
Når jeg ikke har nok tid, rett og slett. Jeg føler at 24 timer ikke er nok. Det er så mye jeg vil gjøre! Jeg blir småfurten når jeg stresser, men samtidig merker jeg at jeg liker stress også - det er bra å ha en deadline. Jeg får gjort mer. Men det er noen ganger jeg har så mye å gjøre at jeg bare sovner. Ha, ha, ha.

Sosiale medier - sosial berikelse eller tidstyv?
Begge deler. Men hvis man bruker dem riktig så kan man nå ganske mye, og for meg som er musiker er det et mekka. Man trenger nesten ikke de store selskapene lenger, så lenge man klarer å nå ut til hele verden, og kan kommunisere med de som liker din kunst. Det er gull. Jeg har ikke opplevd den negative siden av det ennå, men noen ganger merker jeg at det lugger litt hvis jeg føler at jeg er for «på», det er en jentegreie tror jeg, men jeg har begynt å pushe vekk den greia der.

Hva har livet lært deg om kjærligheten?
At tilgivelse er en viktig greie. Og tålmodighet. Det er to ting som er ganske viktig. Og vennskap som en base.

Plastisk operasjon, yei eller nei?
Yei! Hei! Nei, nei, nei. Hvorfor skal man gjøre det, liksom? Fem år senere og du bare … «what!» (tar seg til ansiktet). Hva skjedde med ansiktet mitt!?
Som musiker og kvinne, opplever du press på utseendet? Jeg tror jeg gir litt F egentlig, mer og mer. Jeg har det egentlig ganske fint. Har hatt det samme håret siden jeg var seks. Foreløpig så føler jeg ikke noe press. Som kvinne vil jeg gi kvinner der ute en følelse av at hun der er flink på det hun gjør. Sex er ikke alt. Samsaya, blant annet, er en av dem som gir litt F. Det kan bli litt for enkelt å spille på sex som artist, og jeg er glad i hardt arbeid. Det er sikkert en del menn bak den greia også. Det er litt trist det med Miley Cyrus for eksempel, hun kan spille, hun kan synge, men det var det sex-greiene som skulle til for at hun ble så stor som hun har blitt. Men hvor lenge kan det vare, og har hun det egentlig bra med seg selv, lurer jeg på. Hvis man sover godt om kvelden så er det greit, tenker jeg.
 
Hva har livet lært deg?
Livet har lært meg at man bør forelske seg i hardt arbeid, rett og slett. Og holde de gode folkene man har i livet sitt, holde dem nær seg og aldri slippe dem. Og at man må komme seg ut av komfortsonen. Det er det som skjer med meg nå. Skikkelig. Jeg var dum nok til å tro at skuespill det var sånn, tja, det kan vel alle gjøre, men det er virkelig ikke det. «I praise» skuespillerne på teateret som har brukt all sin tid «on their craft», der er jeg virkelig utenfor boksen. Jeg vil gjøre det så bra som mulig!

Hva skal du gjøre når du blir gammel?
Jeg vil gjerne ha en sånn liten gård, egentlig. Dyrke min egen mat, spille banjo. Ha masse barnebarn. Ha masse historier å fortelle. Være hun gale bestemoren.

Lik Stella på Facebook!