Spaltisten: Nordic Bitch

Norden er det nye store, men er vi egentlig så trendy som vi skal ha det til? Denne måneden skriver Sigrid Bonde Tusvik om sitt syn på nordic chic.

26. november 2014 av Sigrid Bonde Tusvik


Tenk at vi lever i den tida
det er heitest å være ren, blond, nordisk og gråkledd. Hele den vestlige kredkomiteen vil være oss. De roper etter mat som brente maur, servert på mose, med tang til dessert på en seng av glassmanet. De reiser med privatfly fra Tokyo, for å gå på Maemo. Der står de nordiske sjefskokkene, med altfor mye skjegg, og serverer de rareste ting de har funnet i søppelbøtta rett utenfor Skatt Øst-bygget på Grønland. Mens kredpolitiet klapper febrilsk i de lange, slanke og anemiske hendene sine. Vi andre står ved siden av, i de lange gråmelerte ulljakkene våre, fra Acne, like individuelle som skogsmauren i en tue. Herregud, hva er så trendy med oss da? Lurer vi på, mens angoraullen klør ubehagelig og samvittighetsfullt over de nakne, nordiske skuldrene våre. Er vi så chice som vi skal ha det til?

Spaltisten: Generasjon snusfornuftig

Nei, selvfølgelig er vi ikke det. Vi nordiske jenter er praktiske. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen, nordiske jenter er unike i verden, siden vi er de eneste som faktisk KAN løpe til bussen, fordi vi går i praktiske klær og sko, som kan brukes både på jobben og i skogen, før eller rett etter jobb. Selvsagt finnes det unntak: juristene og konsulentene som må sprade rundt i uniformer som om de skulle ha jobba på Wall Street. Personlig sverger jeg til kjoler, smykker og styla hår, men jeg overdriver alltid. Jeg har for mange smykker på meg, litt for korte skjørt, og altfor praktiske, flate sko som roper FREEEEEE. Jeg har altfor mange fargerike klær om sommeren, og om vinteren har jeg på meg fem tjukke jakker for ikke å blåse bort. Jeg vurderer alltid de franske, dyre ulljakkene, men innser fort at det er dun, pels og alt som aldri burde slaktes, som gjør meg varm. Jeg tilhører ikke dem som sverger til Sorrel på vinteren, selv om jeg misunner de som går med dem. Åh, så heldig hun er, som faktisk er varm og tørr på føttene!

Spaltisten: Heia Norge!

Hva er nordic chic? Det er det alle magasiner som Stella og Acne Paper finner på at vi er. Jeg er ikke Susanne Sundfør, med enkel, trendy kjole og traktorsko, uten noe sminke bortsett fra fjær-extensions på øye­vippene. Eller en syltynn modellhøy kvinne med en enkel grå ullgenser med så stor hals at man skulle tro du hadde droppa veske og brukte halsen som en clutch. Nei, den typiske nordiske jenta har Canada Goose-jakke, Uggs som er tråkka ned på den ene siden bak, med veisaltskille midt på foten, og en spraglete tights fra H&M, med ullstrømpebukse under og en ullgenser som går kledelig over litt halvfeit ræv. For ikke å glemme trusa vi har kjøpt på Joker. Sånn går vi kledd fra november til april, og ingen legger merke til det. Fordi vi må se ned i bakken for ikke å skli på issvuller, når vi egentlig burde sett oppover for ikke å bli hjerneskadet. Den nordiske kvinnen prøver hardt i noen få uker, tvinger seg inn i skinnjakker som blir altfor trange i ermene fordi ullen under sprenger på. Vi stabber av gårde på støvletter med passe praktisk hæl slik at vi tåler både å gå på by’n, å gå søndagsturer med kaffe i hånda og å unngå overfallsvoldtekter. Når jeg ser meg rundt vinterstid, er det ikke nordic chic jeg ser, det er nordic practic. Det er mulig vi er sykt chice innendørs, men sorry, kom ikke her og si at vi nordiske jenter leverer på trend.

Spaltisten: Mindføkkness

Så da kan vi alltids drømme oss bort på kveldstid, med alle nordic noir-seriene. Her er det faktisk bra levering. Forbrytelsen, Broen, Mammon. Med mørke netter og tåketeppe over alle byene. Duskregn og vindusviskere som gir dårlig sikt. Nordic noir er perfekt for å lure folk til å tro at det skjer mørke, skumle ting i de store nordiske byene. Dessverre er det ikke sånn. I Oslo kan vi skryte av overdoser og østeuropeiske bander, men det er på Sørumsand, i Alvdal og i Vågå de mørkeste tinga skjer. Likevel er jeg glad ikke nordic chic smelter sammen med nordic noir. Jeg liker at politifolka går i samme svette islandske ullgenser, dag og natt, eller nekter å ta av seg skinnbuksa før morderen er tatt ti dager seinere. At ikke Saga Norén får forelegg for sur fitte, er for meg et under. Det er tøft og kult å være in i resten av den trendy verden, men de skulle bare visst hvordan den nordiske modellen er: uhygienisk, ullete og ­nuppete. Perfekt i dårlig vær.

 

Les også:

Spaltisten: Utfordre dine grenser

Spaltisten: Forandring fryder - eller?

Spaltisten: Kjærlighetskvaler

Lik Stella på Facebook!