© Einar Aslaksen

Spaltisten: Ikke NYT!

Hva er dette maset om å nyte hele tiden?, spør Stella-spaltist Sigrid Bonde Tusvik

2. april 2014 av Sigrid Bonde Tusvik

 

Kan vi ikke få en unge til? spør Martin? Nei, svarer jeg. Et evinnelig mas fra andre også. Lite visste jeg at hvis du først har fått én unge, så begynner det straks å mases om en ny. Fra alle kanter. Som om det å gå græviss i ni måneder er lekende lett og dødsmoro og ingenting er vel lettere enn å starte opp med det igjen? Nei, svarer jeg. Det blir ikke en unge til ennå. Ikke fordi jeg hater å være gravid, men fordi jeg ble overrasket over hvor lang tid det gikk før jeg ble meg selv igjen.

Les også: Spaltisten: Nød. Naken. Spinne

Alt skal jo tilbake? Etter uker med renselse og brystspreng, salvepåsmøring og slapp hud, kommer hengebryst, kviser og utflod. Soppinfeksjon og blærekatarr har jeg også skaffa meg. Vel vitende om at dette er litt av pakka. Og at jeg slettes ikke bør klage. Fordi jeg er heldig som i det hele tatt kan få barn, og tøff nok til å føde uten smertestillende. Her er nok litt av problemet, siden jeg valgte å filme denne fødselen, og har hittil sett den ca 12 ganger i klippen og i ettertid på TV, så husker jo hjernen min litt for godt hvordan det var å føde. Litt av greia er jo faktisk ikke å høre eller se sin egen rie i HD, sånn at du lett glemmer fødinga, og ikke kommer på det før du skal føde på nytt.

Les også: Spaltisten: I narsissismens tjeneste

Men hva er dette maset om å nyte hele tiden? Mitt tips til alle gravide kvinner er alltid: IKKE nyt det, bare prøv å gjør det beste ut av det. Det var sånn jeg overlevde. For jeg bestemte meg fort for: Jeg skal trene jevnt og trutt, uten tunge vekter, men såpass mye at jeg tror jeg er et overgravidemenneske. Det funka for min del. Mest fordi jeg elsker treneren min, og fordi jeg liker følelsen av å krysse av trening på to-do-lista hver uke. Da ungen så kom, skjønte jeg kjapt at jeg burde trent mye mer. For er det noe det lille mennesket vil, så er det å styre dagen din. Og er det noe du faktisk skal, så er det å lytte til ungen din, ikke til dine gamle gjøremål. Såpass gæren er jeg ikke at jeg tror «alenetid» kommer før kidden. Da får jentungen rett og slett være med! Og det har hun vært. Om hun har. Hun blir båret rundt på en afghansk bodybulderarm under treningen, mens jeg jukser og tar litt lettere knebøy enn det jeg burde presset meg til.

Les også: Spaltisten: Matfriker

Men tilbake til gravidegåingen. Det dukker nemlig opp mye vondter, mye oppstøt, mye cravings og mye fett. Jeg ble bare enig med meg selv at jeg måtte tåle hele denne pakka. Hofta fikk lov til å gjøre vondt, oppgulpene fikk komme, og fettet på rumpa syntes ikke, siden du kjører medisinball foran med sprettnavle og i det hele tatt. Jeg vet at andre folk sliter med bekkenløsning og mange andre problemer, men mine små triks var å tenke: Dette er noe de fleste kvinner i hele verden gjør. Traver rundt med en unge i fostervann på magen. Og med verre to-do-lister enn meg i hverdagen. Kvinner der ute må ha det så tungt, og få så lite backing og medfølelse at min lille hofteknekk fint kunne leves med. Banale tenk-på-barna-i-afrika-tanker, men likevel ekstremt viktig å ha med seg når du er på vei inn i din største egotripp noensinne.

 Les også: Spaltisten: Nød. Naken. Spinne

Å være gravid gjør deg jo ekstremt kvinnelig, men også til «hun gravide». Folk ser magen din, snakker om gravide-ting, sine egne erfaringer, andres historier. Alt bare velter ut idet de ser deg og struttingen din. Jeg gjør det selv. I et bryllup i vinter stod jeg altfor lenge og plaget en edru gravid jente, og maste om egen fødsel, og de beste tipsene jeg hadde fått. UTEN at hun i det hele tatt hadde bedt om det. Etterpå skammet jeg meg. Hun måtte åpenbart finne en unnskyldning for å komme seg ut mitt fjas om graviditetsperioden. Jeg blir direkte flau bare av å skrive det ned nå. Jeg får lyst til å ringe henne og si: Unnskyld, herregud, jeg behandlet deg som hun gravide i bryllupet, ikke hun søte, kule jenta du egentlig er. Men jeg håper for guds skyld hun hørte på det viktigste rådet jeg fikk fra mine gravideksperter. Rådet om god næring og folkevett: Drikk øl etter fødinga. Så Martin, det blikke no ny unge ennå, men du kan til gjengjeld drikke masse øl sammen med meg!

Lik Stella på Facebook!