Sigrid Bonde Tusvik er Stellas faste spaltist.

© Einar Aslaksen

Sigrid Bonde Tusvik: Svissfaktor

Stellas spaltist har hatt en ekstremt dårlig hårdag.

19. oktober 2011 av Sigrid Bonde Tusvik

I vinter skulle jeg underholde verdens beste og mest fingernemme yrkesgruppe: frisørene! Jeg hadde selvfølgelig håpet at noen av dem kunne gi meg en gratis klipp før jeg skulle på scenen, men det var altså ikke i budsjettet til arrangøren. Det er forståelig nok, det skulle tross alt også arrangeres et danseshow med meterlange hårmanker, som Amy Winehouse hadde klikka i vinkel over. Det skulle tuperes, krølles, undercuttes og overcuttes til den store gull- og sølvmedaljen. Dette var Norges flinkeste frisører, allerede lett brisne på cava.

Men jakten starter altså noen dager før, når jeg finner ut at jeg må se ordentlig ut på håret for å tekkes de strengeste homofile emofrisyre-gutta jeg skal dele ut priser til. Jeg og frisøren min har fulgt hverandre siden år 2000, så det er aldri et problem å få på en god «sviss». Jeg er en av dem som har gitt lang, bleka lugg og kort nakke et ansikt, tør jeg beskjedent påstå. Så frisøren min, Alex, og jeg veit begge hva vi driver med. På samme frizzesjappe har også Siv Jensen, Anne Rimmen og Christine Koht fått sine korte nakker barbert, så derfor var jeg ikke i tvil om hvem som skulle få æren av å gi meg årets frisørklipp til denne store dagen. I frykt for at dette begynner å bli en tekst som likner urovekkende på en shopaholik-roman, så skal jeg komme fort til poenget: Alex var i mammapermisjon, tok ikke telefonen, frisørsjappa sa de var fullbooka, og jeg fikk panikk og gikk til helt ny frisør, for å få dette unnagjort i en fei. 

Det er som skjebnen min blir bestemt der og da. For som alle korthåra jenter med lesbesveis vet, vi som har jevnligere frisørbesøk enn vår egen menssyklus: Du svikter ikke din egen frisør. Uansett. Da takker du heller ja til så mye ettervekst at det ser ut som en måne. Jeg kom ut etter fire timer, med et rosaoransje skjær i håret, og en klipp som så ut som den onde stesøsteren til Emma Watson. Eva Joly har penere sveis i motvind. De hadde bomma på en minicolor, som da tydeligvis fra nå av burde hete mongocolor. Jeg så ikke ut, i mine øyne. Ikke hos kredjentene på jobben heller. Gutta så ingen forskjell, bortsett fra hvis jeg sto under en sånn spesiell dagslyslampe på kontoret. 

Jeg måtte gjennomføre frisørshowet med min hittil dårligste hårsveis og farge. Selvfølgelig ikke verre enn min egenhendige helblekingsperiode, da jeg studerte i Frankrike, og så ut som jeg kom fra Drammen og mitt største ønske var å bli fingra på Paradise Hotel. Men jeg så i frisørenes øyekrok at de tenkte: What the swizz? Og neimen satt ikke min trofaste Alex midt i salen og sendte meg melding og sa: «Hva er det som har skjedd med deg? Skamfarga av en annen enn meg? Kom på mandag så ordner jeg opp.»

Jeg fikk altså bevist for meg selv og for frisørlauget at man aldri, aldri, aldri skal svikte sin frisør. Det er det samme som å bytte gynekolog. De som først har vært både inni og utapå deg fra du var ung og dum, de bør du holde deg til resten av livet. Profesjonelt sett. For selv om du av og til tenker at du har stivna litt i den samme gamle looken, så er det ingen andre som kjenner til hvordan hårrøttene dine har det, og vervene dine sitter. Dette er folk som, mellom all den dritten du lirer av deg i stolen om både jobben, kjærleiken og hverdagslige overflatiske historier som du tenker frisøren din setter umåtelig pris på å få høre, etter alt å dømme er den personen som ser hårstråene dine for hvem de er. De kan se om du spiser riktig, om du drikker for mye, eller trenger fuktige kurer, fudger som løfter, saltvannssprayer som tighter, eller pulver som krøller. De kan mer om kroppen din enn den uinteresserte fastlegen din noensinne kommer til å kunne. De gir deg psykologliknende råd i tillegg til den litt flaue hodebunnsmassasjen som visstnok er obligatorisk. Og for min del koster dette skjorta, eller et par Prada-sko på salg, kan det heller regnes som, siden vi allerede er hardt inni «chiclit»-sjangeren på dette innlegget. Men det er verdt det. Så jakten på frisøren i ditt liv er viktig. Uansett hårfarge. LØP!

 

Kort hår - her er tipsene

Sigrid Bonde Tusvik: Matfriker

3 frisyrer for langt hår

Lik Stella på Facebook!