Sigrid Bonde Tusvik er fast spaltist i Stella.

© Einar Aslaksen

Sigrid Bonde Tusvik: God perm, da, Martin!

Fra «Sigrid blir mamma» på TV2, til Sigrids spalte i Stella! Les Sigrid Bonde Tusviks tanker rundt pappaperm'en her.

Tenk så heldige vi er som har alle disse fine mennene rundt oss hele tiden! Menn som vil oss vel, menn som tenker at vi er smarte, morsomme og bra damer. Det er sjelden jeg møter dumme, slemme, kjipe menn. Men det er jo sånn at når du en gang støter på en drittsekk, så husker du han best, mens de fine gutta bare blir en tåkesky rett bak han på by’n. Jeg er så heldig å ha en sånn fyr. Som ikke blir redd for at jeg er sterk, klar og bestemmende. Han rett og slett liker at jeg er feminist og for likestilling. Velger jeg å tro. For fra og med denne måneden skal Martin ha pappaperm. I likestillingens navn deler vi den likt, eller nesten likt, da, Martin får litt mer enn meg. Dette er noe jeg prøver å skryte uhemmet av fordi det faktisk ikke er så vanlig. Og ja, jeg vet det skyldes mye at kvinner tjener dårligere enn menn, og derfor passer det seg sånn. Men sånn kan vi ikke ha det, folkens. Sorry. Da må vi løse det på en annen måte. Gutta må få permen sin. Og nå er vi så heldige at de har retten på sin side.

Les også: 14 useriøse spørsmål til Sigrid Bonde Tusvik


Pappaen min passet meg hele permisjonen på 80-tallet. På snobbete Nordstrand. Det går gjetord om den permisjonen ennå. Ingen mann har før hatt så lang perm rett ved Jacobs, Norges dyreste matbutikk, i 1980. Nå er det heldigvis ikke noe rart å se fedre trille rundt, selv om de stadig triller alene. Mens jentene går i store lange rader, i barselgrupper satt sammen av staten. Det er så raust. Staten, altså. De passer på oss kvinner. De passer på livmorhalsen vår, brystene våre og at vi skal henge sammen med andre kvinner i ammetåka. For en stat. Og så passer de på at mannen skal ha perm. 12 uker. Vi skal bare ha ni obligatoriske. Er ikke det vakkert? Mannen MÅ ha mer enn kvinnen. Sier staten.

Spaltisten: I narsissismens tjeneste

Men så har du altså disse sjefene til mennene. Som mener at det er innafor å betale seg ut av pappapermen. Et kjapt lite søk på nettet viser at det ikke er så uvanlig. Og samme søket viser at alle som uttaler seg om dette, vil være anonyme. Jeg finner ikke noen bedrifter som står fram og sier at: Vi, vi kjøper ut gutta våre. SEFFERN! Det er altså sjefer som mener at noen menn er uerstattelige på jobb, og som villig gir damene deres 50 000 i måneden for å holde dem hjemme med ungen. Fordi mannen overhodet ikke kan være borte fra jobben én eneste dag. Tenk det. Et firma som mener at du er SÅ mye viktigere enn dama di! Din jobb er verdt vanvittig mye mer enn hennes arbeidsplass. Det er faktisk så viktig for oss at du egentlig aldri kan være borte, helst ikke hvis ungen din blir sjuk de neste årene. Én dag hjemme med oppkast, og du blir kasta ut herfra også.

Spaltisten: I løpeland


Én ting er at jobben mener at dama bør ta hele permen og vel så det, altså den klassiske tilbake-til-kjøkkenbenken-pakka. En annen ting er at disse gutta umulig kan ville dette selv. Jeg er sikker på at enhver mann også har lyst til å være sammen med den lille klumpen han og dama har liggende mellom seg i samsovingssenga si. For når du ser blikket til nybakte fedre, så er det jo de som er forelska. Ikke bare fordi avkommet ser ut som en bitte liten miniatyr av dem, krysset med Gollum, sjuende far i huset og Vladimir Putin (i hvert fall ser ungen vår sånn ut), men fordi det er de som blir hekta. Det er gutta som viser bilder av ungen sin til alle på jobben (i hvert fall de gutta jeg jobber med), jeg har til og med vært utsatt for kompiser av Martin som viser film av at ungen spiser grøt for fjerde gang i sitt liv. Ikke engang førstegangs­spisende, altså. Drøyt, og litt flaut.

Spaltisten: Nød. Naken. Spinne

Så det er der vi skal kjempe fram likestillingen nå, mine venninner. Vi skal få mannen tilbake til kjøkkenbenken. Der han elsker å være. I feministstaten Norge. Ja, faktisk uten ironi så er jeg bombesikker på at disse tøffe businessgutta som får sjefene etter seg og må holdes på jobb fordi de er så jævla uerstattelige, det er akkurat disse gutta som ønsker å være hjemme. Ønsker å lukte på ungen i nakken, gurgle, gulpe og vaske. Og så får dere damer som tviholder på permen, gi litt slipp. Er du for likestilling, må det gjøre litt vondt i morshjertet ditt også, og ja, faktisk bli litt kronglete og masete i tilværelsen. Men jeg tror, og selvfølgelig håper, at både Martin og lille Jenny kommer superstyrka ut av den dealen der. Selv om pumpa mi skal gå som en mitraljøse på jobb fra denne måneden, og de må hente små porsjoner i skytteltrafikk mellom Løkka og Nydalen, så er det sånn det skal være. For som pappa alltid har sagt til meg: Hugs, du e ikkje uerstatteleg!

I denne månedens Stella skriver Sigrid Bonde Tusvik om kjærlighet - på sitt humoristiske vis, så klart.

 

Mer fra spaltisten:

Sigrid Bonde Tusvik: Matfriker

Sommerfuckupen

Å blogglegge seg

Lik Stella på Facebook!