Sigrid Bonde Tusvik: Drittvoksen

"Det har blitt sånn nå at det plager andre at du ikke har vaskehjelp. Hvis du påstår at du kan vaske sjøl, da er du en hykler i gjengen"

27. mai 2015 av Sigrid Bonde Tusvik

Det vanskeligste jeg diskuterer med folk på jobben eller med kjentfolk rundt restaurantbordet, er hvordan folk fordeler hverdagen sin. Det er mer følsomt enn å diskutere hvorfor noen frivillig velger å gå med religiøse hodeplagg, som jo også er et tema som tenner en lunte. Jeg er veldig, veldig glad i å utlevere eget privatliv, og ikke minst i å høre hvordan de andre velger å løse sine hverdagsproblemer. Og siden jeg er sterk motstander av rengjøringspersonale i egen privat sfære, så er jeg ofte den som provoserer folk. Det er nemlig blitt sånn nå at det plager andre at du ikke har vaskehjelp. Hvis du påstår at du kan vaske sjøl, da er du en hykler i gjengen. Ikke som singel, selv om jo det også blir mer og mer vanlig, men spesielt hvis du har begynt å lage ei lita familie. Å ikke ha vaskehjelp og samtidig være feminist, det er nesten uforenelig. For har du vaskehjelp, da har du likestilt forholdet. Da er det nemlig ingen der hjemme som tørker bort de hvite prikkene på speilet eller koster bort møkka i dass. Det er en annen, profesjonell, som tar ansvar for skitten din. Hvorfor vasker du ikke gulvet sjøl, spør jeg kollegaene. Fordi jeg er sammen med barna i stedet, sier de. Er det ikke sunt at barna dine ser at man faktisk må gjøre noen voksne plikter som ikke innebærer lek, spør jeg. Hvorfor skal jeg gjøre alt hjemme, mens mannen slipper unna vedkløyving og dasstømming, sier de andre da.

Les også: Sigrid Bonde Tusvik: Balansekunst

Men hvorfor er folk da så opptatt av å skryte av at de gjør ting sjøl? De strikker babypledd sjøl, de baker brød sjøl, det er helt utrolig hvordan folk er så innmari opptatt av å gjøre ting sjøl. Det skal være hjemmelaga, hjemmestrikka og egendyrka surdeig og alt mulig, så vil man på den annen side ikke gjøre noen ting sjøl lenger? Ikke vaske. Og ikke være hjemme med unga mer enn høyst nødvendig. Ikke hente barna i barnehagen, det kan au-pairen gjøre. Og hvorfor har vi ikke heldagsskole egentlig? Og hvorfor er ikke barnehagen åpen om kvelden? Åh, barnehagen vår åpner ikke før halv åtte om morran. Fy faen, helt krise. Hvorfor åpner den ikke fire om morran? Hvorfor kjører ikke bussen klokka tre om natta? Da skulle jeg faen meg levert hele hurven da.

Les også: Sigrid Bonde Tusvik: Generasjon snusfornuftig

Så mens vaskemennesket, som du påstår syns det er dritgøy å brette boksershortsene til mannen din (hvem i huleste er det som egentlig bryr seg om en bretta truse eller bokser?), står og vasker inni huset ditt, påstår du altså at du er sammen med barna dine? Hvor da om jeg tør spørre? På Elixia? Eller er du ute i marka og lærer dem å gå på ski? Nei, det er du ikke, for ingen lærer ungene sine å gå på ski lenger, for det er jo ikke noe gøy. For da blir man bare sur fordi man er en dårlig lærer og ungen ikke er noe naturtalent. Så står man der, da. Som to tverre fjortiser. Mens livet passerer i revy. For stod ikke du der og var elendig for noen år siden, mens faren din klikka på deg? Jo, som fanden. Livet i gamledager var heller ikke som man trodde. Det var mange elendige fedre på åttitallet som pleasa ungen med videoboks i stedet for å være i skibakken. Men da hadde man ikke vaskehjelp hjemme, samtidig. Vi måtte bære skiene sjøl til og med, fra bilen og inn i boden. Det slipper barn å gjøre nå. Vi voksne gjør det, og da føler vi at vi faktisk har gjort vår plikt den dagen. For vi vil bare gjøre de koselige tinga. Ergo så er vi alle drittunger! Ja, det er det som har skjedd. Vi er alle noen store unger, men vi er verre enn unger fordi vi er voksne. Derfor kan vi faktisk spise godteri hver dag hvis vi vil, og det vil vi, derfor blir vi feite, men vi orker ikke slanke oss sjøl. Da må vi ha PT. Så da tar vi med unga opp dit, så de kan være på den lille barneavdelingen, mens vaskehjelpen er hjemme og skurer oppvaskkummen med Jif, og vi får trent gjedde­hengmuskulaturen under armen. For den ble ikke strammet godt nok opp ved bare å bære skiene ned i boden. Også lurer vi på hvorfor ungdom har begynt å oppføre seg som voksne, og ønsker seg kjedelige, rådyre voksenvesker? 

Stakkars lille unge Norge, full av gamle dritt­unger som gruer seg til å bli skrukkete i huden og bli tatt igjen av døtrene sine. Så neste gang du tenker du skal henge med barna dine, hva med å droppe skituren, droppe surdeigen og heller ta en god gammaldags vårrengjøring i fellesskap? Hvem vet, kanskje det er like hyggelig når familien bretter truser sammen?

LES FLERE AV SIGRID SINE SPALTER HER.

Lik Stella på Facebook!