Christine Dancke forteller om angsten
© Renate Torseth / Pudder Agency

– Panikkangsten er ikke meg, den er bare noe som er inni meg

P3-programleder Christine Dancke var ikke redd for noe. Før hun ble redd for alt.

24. januar 2017 av Thomas Karlsen

Du vet når du føler du burde si noe høyt, men blir redd for at det kanskje blir litt flaut og at folk kommer til å syns du er teit? Men så tenker du samtidig at det føles veldig viktig å si det, og at det kanskje kan gjøre noens liv litt lettere eller noe? Jeg har følt mest på det siste, så her kommer det.

Slik begynte Facebook-posten Christine Dancke (32) publiserte 12. september i fjor – der hun fortalte om sine opplevelser med panikkangst – som siden er blitt delt, kommentert og likt over 1500 ganger.

– Det tok lang tid å si det høyt, for da visste jeg også at jeg kom til å bli hun som har de greiene der, sier Christine.

Det hele er vanskelig, preget av ambivalente følelser: Hun kan snakke om det, men vil ikke at det skal definere henne som person.

– Fordi panikkangsten er ikke meg, den er bare noe som er inni meg. Jeg er mer en jente som gjør spennende ting enn en jente med angst.

Det er ett år siden den traff henne, denne udefinerte, grenseløse redselen som hun kaller bølgen, som dro henne ned og under.

«Bølgen som kommer i en sånn fart at jeg ikke klarer å komme meg unna, som skyller over meg med en totalt overtakende kraft jeg aldri tidligere har kjent maken til, som gjør at jeg føler at jeg drukner fullstendig. (...) Jeg har vært redd for å gå på bussen, redd for å gå på trening, redd for å gå på jobben, redd for å møte folk, redd for å kjøre bil, jeg har avlyst ferie, villet reise hjem fra ferie og jeg har ikke taklet å se meg i speilet. Panikkangsten, og enda verre – den evige redselen for å være redd, har i større grad enn jeg kunne forestille meg diktert hvordan jeg har levd og lever livet mitt.»

Christine Dancke intervju Stella
© Renate Torseth / Pudder Agency

Du kjenner antakelig stemmen hennes godt – i snart fire år har Christine Dancke (32) fra Kolbotn sittet bak spakene i programmet «Christine» hver ukedag mellom ett og tre på P3. Hver dag geleider hun flere hundre tusen lyttere gjennom to timer lange sendinger med hovedvekt på ung, norsk musikk – enten de heter Kygo, Aurora, Highasakite, Sondre Justad, Astrid S. eller Nico & Vinz har de alle vært gjester i programmet hennes på et tidlig tidspunkt i karrieren. Hun satt der i det samme studioet på Marienlyst også i månedene som fulgte, og på overflaten virket alt normalt, hun kom på jobb, tok i mot gjester, vinket dem farvel og dro hjem. Alt mens hun prøvde å holde angsten i sjakk.

– Jeg vet ikke hva som utløste den, eller hvor den kommer fra. Og det gjør det så vanskelig å bli kvitt den, for du famler i blinde og prøver å reparere noe du ikke kjenner mekanismene til.


Hele intervjuet med Christine Dancke kan du lese i Stella #2 som er ute nå.

Lik Stella på Facebook!