© Einar Aslaksen

– Kvinner som sier ifra er "bitchy", mens menn er meningssterke.

Skuespiller Ine Wilmann elsker med sin bror i den aktuelle filmen "De Nærmeste", og synes sukker er bra for sjelen.

7. mai 2015 av Mari Grydeland

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå?

Akkurat nå er det veldig fint. Og så føler jeg at det er masse fine ting i vente også. Det er en veldig deilig følelse.

Hva vil du forandre på i livet?

Jeg tror ikke jeg vil forandre på noe. Jeg skulle gjerne hatt mer fri fra mobilen og nettet, men det er mer en dårlig vane jeg har, enn feil livsretning.

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på?

Lese bøker og se film. Det var en som anbefalte meg å lese noveller fordi de er korte, men jeg kaster jo bort mye tid på andre ting, så jeg burde jo klare å lese flere romaner!

Hvordan er det å være kvinne i Norge i dag?

Det er annerledes enn å være mann. Begge kjønn er fortsatt ganske preget av tradisjonelle kjønnsrollemønstre, uten alltid å være bevisst alle forventningene vi lever opp til. Bare det å være kvinne i det offentlige rom, hva som blir verdsatt. Hvordan man verdsetter seg selv. Både ytre ting og hva man får eller ikke får lov til. Det er fortsatt sånn at kvinner som sier ifra er «bitchy», mens menn er meningssterke.

Hvilke temaer tror du kommer til å engasjere deg mest dette året?

Likestilling ligger veldig nært hjertet mitt. Jeg skulle ønske jeg klarte å bli like engasjert i miljøspørsmål. Den sittende regjeringen og dens asylpolitikk engasjerer meg mer. I det hele tatt kommer jeg til å fortsette å bry meg om det politiske klimaet i Norge. Så er jeg jo alltid engasjert i kulturpolitikk. Det følger liksom med jobben min som skuespiller. Enhver minister bør kjempe for sin post, men det virker som den sittende kulturministeren jobber for å bygge ned sitt eget departement. Og når man først gir noe fra seg, budsjettmessig, er det vanskelig å få det igjen. Folk har sagt at det ikke er så mye en regjering rekker å gjøre, men jeg tror dessverre de kan rekke en hel del.

Hva er du mest redd for? Flystyrt, terror, voldtekt, miljøkatastrofe eller noe helt annet?

Jeg er redd for at vi går mot et kaldere samfunn med større forskjeller og mindre toleranse og raushet. Et «først meg selv»-samfunn, både som enkeltindivider og som nasjon.

Kvinnekroppen anno 2015, pain in the ass eller pur glede?

For meg pur glede. Jeg har blitt sånn etter at jeg fikk barn, at jeg synes det er så fascinerende hva kvinnekroppen kan få til, og hvor fantastisk vi er bygget. Det har på en måte satt alle de andre kompleksene i skyggen. Alt med måte, men det er virkelig sånn at man får en sånn «girl power»-følelse av det. Hva vi kan, liksom!

Nok naken kvinnekropp eller mer kropp?

Jeg tror jeg heller mot «nok kropp», altså. Tenk all den tiden vi bruker på å diskutere for eksempel om en blogger er et sunt forbilde eller ikke. Tenk på hvor mye tid vi kunne brukt på å lese mer, se på Ted Talks, engasjere oss i andre ting og lese oss opp på nye temaer. Tenk så mye tid jeg har kastet bort på kropp. Jeg kunne ha vært så mye smartere, tror jeg.

Hva betyr «sunn livsstil» for deg?

Trene, være mye ute og spise mye grønt. Også litt «hodemat» i tillegg. Det å lese bøker og følge med på debatter. Den første tiden jeg var hjemme med baby og plutselig så på «Who Wants to Marry a Multi-Millionaire», følte jeg at hjernen min skrumpa inn. Da følte jeg meg ikke sunn, selv om jeg spiste grovbrød. Men sunnhet er balanse også. Jeg føler meg sunn når jeg spiser bakverk på kafé også, fordi det er det beste jeg vet! Jeg vil ikke være med på at det som er bra for sjelen, er usunt selv om det har sukker i seg.

Er det viktig som skuespiller å brande seg selv på sosiale medier?

Jeg kan ikke tenke meg at jeg kommer til å gjøre det. Kjemper allerede mot å bli enda mer selvbevisst og selvopptatt, for da blir jeg en dårligere skuespiller. Man blir så opptatt av det imaget man skal dele. Bare etter den ene turen til Sundance, begynte jeg å google meg selv. Da blir det skikkelig vanskelig.

Hva har livet lært deg om kjærligheten?

At man skal ta skikkelig godt vare på den, hvis man er så heldig å oppleve den. Jeg har vært sammen med samme mann i elleve år. På et tidspunkt følte jeg meg nok «satt» og tenkte «shit, så dumt at vi møttes så tidlig». Men en fin lærer jeg hadde på Teaterskolen, sa «Ine, det er ikke alle forunt å finne en som har lyst til å dele livet med deg, og som du har lyst til å dele livet med også. Hvis du gjør det, skal du være så takknemlig.»

Som skuespiller, opplever du press på utseendet?

Ja, jeg føler litt på det. Har tenkt på at jeg er glad for at jeg ikke er eldre. Å være ung og lovende er en deilig posisjon. Så er det ikke så lenge til det kommer nye, flinke folk ut fra teaterhøyskolen. Da sitter jeg der og er hun «erfarne». Nå er tv- og filmbransjen i Norge i endring, takk og lov. Det finnes flere roller for voksne kvinner. Det bare går litt sakte.

Si noe klokt og vakkert om rynker!

Rynker er jo et tegn på at man har levd og dermed et tegn på klokskap. Man blir klokere jo eldre man blir (håper jeg).

Når er du mest lykkelig?

Enten etter en skikkelig bra dag på jobb, eller under en sein og lang frokost med kjæresten min med dryppekaffe og ferskt bakverk. Jeg tror det er da jeg har det best, altså.

Hva skal du gjøre når du blir gammel?

Jobbe. Jeg vil fortsette å jobbe som skuespiller. Så kan jeg heller ta ekstra lange ferier og leie en vingård i Italia eller Frankrike. Det med jobben er en evig diskusjon hjemme. Mannen min gleder seg til vi skal bli gamle og slutte å jobbe helt. Men jeg gleder meg til å kunne ta en og annen rolle som gammel dame og nyte det andre livet ved siden av!


                                                   FAKTA

Legger meg vanligvis:
Senere enn jeg burde.

Står opp:
Helt uregelmessig, i takt med livet forøvrig.

Til frokost spiser jeg:
Helst skikkelig mye og lenge, med frokostdessert til slutt.

Jeg spiser godteri:
Mørk sjokolade nesten hver dag.

Jeg trener:
Kunstløp – til innspillingen av filmen om Sonja Henie.

Faste laster:

Sjokolade, bakst, tv og ikke minst en uhelbredelig tidsoptimisme.

Lik Stella på Facebook!