Regissør og fotograf Marie Kristiansen

© Einar Aslaksen

Kvinne i sin tid: Marie Kristiansen

Marie Kristiansen er redd for at hun kommer til å være den eneste dama med rynker om 30 år.

I år er det 100 år siden kvinner fikk stemmrett i Norge. «Kvinne i sin tid» er en portrettserie i Stella gjennom hele 2013 der vi møter inspirerende og engasjerte kvinner. I vår marsutgave som er ute nå, får du møte forfatter og skribent Agnes Ravatn.

Regissør og fotograf Marie Kristiansen (30)


Har livet blitt annerledes enn det du så for deg da du var liten?

Jeg har sånne femårsplaner og jeg har vært veldig heldig og oppnådd alle målene. Da jeg var ni-ti-elleve år ville jeg bare bli ballerina. I tenårene ville jeg bare ha kjæreste. Det var en lang periode da jeg ikke var så ambisiøs, men nå er jeg tilbake. Like ambisiøs som da jeg var ni, bare at nå vil jeg være regissør.

Hvorfor dominerer menn kunstfeltet?
Det krever mye hardt arbeid å komme noen vei i kunsten og man må ha en usaklig tro på seg selv. Kanskje det er flere menn som har den troen? Det var en som sa at menn tenker bare på en ting, mens kvinner alltid har halve hodet et annet sted - de tenker på barna. Jeg kjenner flere menn som ikke vil ta ut pappaperm fordi det ikke passer med karrieren. Samtidig skal nesten alle menn jeg jobber med i Norge, i barnehagen klokka fire. Det er utrolig fint. I London eller LA ser du aldri en mann med barnevogn midt på dagen i uka.

Hva er den største utfordringen for kvinner i din bransje?
Regissøryrket er ekstremt mannsdominert. Men hvis man er ambisiøs, så må man kanskje ikke tenke som en mann for å få til alt. Jeg gjør mye moterelatert reklame og da blir jeg hyret fordi jeg har en feminin touch. Jeg har aldri skjønt hvorfor menn lager bikinireklamer. Det er vi som skal kjøpe dem og vet hva vi synes er sexy. Det burde vært mange flere kvinner bak kamera.

Hva er den største utfordringen for kvinner i Norge i dag?
Jeg er ikke så bekymret for om jeg klarer å kombinere både karriere og familieliv her, jeg er mye mer bekymret for det internasjonalt. Da agenten min i England hørte at jeg hadde giftet meg sa han: «Du skal vel ikke ha barn? For vi har planlagt en karriere for deg». I England får du tre måneders perm og barnehage er så dyrt at det er billigere å være hjemme. Noen ganger ser jeg på kjæresten min og tenker «hvorfor kan ikke du bære fram det barnet?» Samtidig har jeg en mor som har vært frilanser og reist verden rundt med to barn, hun sier bare «excuses, excuses» når jeg bekymrer meg.

Kunne du tenke deg å være hjemme med barna og droppe jobben?
Nei! (ler). Jeg vet at jeg må få barn snart, men jeg har en veldig snill mann som får ta masse pappaperm. Fam Irvoll gikk rett på jobb med bitteliten baby i bæresæle så det går også an. Jeg har mange venner som ikke har kreative yrker og jeg blir av og til litt misunnelig på deres bekymringsløse holdning. «Digg med et år fri fra jobben» sier de. Jeg føler at hvis jeg slutter å jobbe, kjører hele verden forbi meg på et tog.

Hva synes du om kvotering i kulturlivet?
Jeg liker det egentlig. Å introdusere kvinner tvungent er løsningen på å få balanse i manns- og kvinneyrker. I Norge lages det bare filmer om menn. Hvor blir det av kvinnestemmen da? Jeg har bare lyst til å lage filmer med kvinner. Kvinner er mye mer spennende, vi har så mange «issues».

Hva tenker du om begrepet «kvinne er kvinne verst»?
Da jeg skrev hovedoppgave, brukte jeg en veldig bra bok «Female chauvinist pigs», som blant annet tar for seg hvordan kvinner blir påvirket av at andre damer velger å kle av seg i media. Når jeg ser en glamourmodell, blir jeg flau over å være kvinne. Jeg er kanskje litt lite tolerant, men hvis det er sånn at kvinner med dårlig selvbilde velger å vise fram den unaturlige kroppen sin for å føle seg bedre, så bør de heller være ærlige på det, så kunne det satt i gang en debatt.

Hva sier ordet skjønnhetstyranni deg?
Begrepet betyr vel at man ikke føler det er greit å se ut slik man gjør fra naturens side. LA er egentlig et drittsted hvis man ser på fokuset på det ytre. Men skrur man på tv-en her hjemme, så ser du Linni Meister og Kristian Valen og de kan jo nesten ikke røre på ansiktene sine for de er så fulle av botox og restylane. Så er det plutselig ikke noe bedre her. Det er viktig at vi tar denne trenden seriøst.

Hvor langt er du villig til å gå for skjønnheten?
Jeg sminker meg og så vokser jeg beina. Hvis alle fikser på seg så blir det normalen. Man kritiserer blader for å tusje bilder, men folk retusjerer seg selv i virkeligheten. Jeg tenker at om førti år så ser kanskje alle helt like ut. Tjueåringer som ser ut som de er tjue hele livet fordi de tar restylane. Jeg føler av og til at jeg er den eneste i hele verden som kommer til å ha rynker. Shit, er jeg sterk nok til å se eldre ut enn en som er ti år eldre enn meg?

Hva sier ordet feminist deg?
Det betyr at man er opptatt av å ivareta kvinners interesser i samfunnet. Det betyr i hvert fall ikke å stille opp naken i herreblader! Det er irriterende at feminist har blitt et skjellsord og i media så er det alltid de samme traurige feministene som blir spurt - hvorfor ringer de ikke yngre kvinner som har litt andre erfaringer og som kan være forbilder for andre unge kvinner?

Hvordan er livet ditt annerledes enn din mors?
Når jeg sier at jeg skulle ønske mannen kunne bære fram barnet, blir hun helt sjokkert - «har feminismen virkelig gått så langt at du vil gi bort den viktigste egenskapen kvinner har?». Jeg mener det heller er et bilde på hvor stor konkurransen mellom kjønnene er blitt når det gjelder karriere.

Hva skulle du ønske at din datter slapp?
Jeg skulle ønske hun slapp botox og silikon og så mange fordummende kvinnetyper som tar så stor plass i media. Men det var dumme kvinneforbilder på nittitallet også. Jeg fant en lapp fra barneskolen der jeg hadde skrevet: Jeg hater Pamela Anderson.


Les også:

Bli med på Stellas karrierekveld

Prat smart

Hvordan skrive jobbsøknad

Mal på CV

Eksempel på perfekt CV

Karrieredamenes beste søknadstips

Eksempel på jobbsøknad

 

Lik Stella på Facebook!