– Jeg kan ikke ta til takke med min frihet, for ingen er fri før alle er fri

Amina Bile (19) har atomvåpen og klima som kampsaker, og hamburgere som sitt svakeste punkt.

23. mai 2018 av Ida Halvorsen Kemp
Intervjue med Amina Bile
© Einar Aslaksen

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå? Jeg går av som fylkesleder for Telemark Sosialistisk Ungdom i år, og det gjør meg både glad og trist. Boka «Skamløs», som jeg skrev sammen med Nancy Hertz og Sofia Srour, har blitt solgt til både Sverige og Tyskland, jeg går siste året på videregående og har ingen aning om hva 2018 vil by på videre av muligheter og glede, så det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg. Forhåpentlig stryker jeg ikke helt og kan starte på høyere utdanning.

Hva vil du gjerne forandre på? Det ville jo vært litt betryggende å ikke ha en klimafornektende kronidiot som president i USA med tilgang til atombombe-knappen. Hvis jeg kunne forandre på én ting, ville det vært å ha alle land med på å forby alt av kjernefysisk våpen, støtte organisasjoner slik som ICAN og faktisk satse på å skape en bedre verden for både oss og de som kommer etter. Hva skal vi egentlig med menneskeutslettende våpen?

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på? Bøker. Jeg har en lang liste med «må leses», og det er stressende å ikke ha fått begynt.

Hva er det beste du vet? #Metoo-kampanjen. Hva er bedre enn ærlige sterke damer som taler urettferdigheten og sexismen midt imot?

Hva bruker du mest penger på, og hva synes du om det? Mat. Jeg har ingenting som ligner på selvkontroll når det kommer til mat, og må finne en måte å spare penger på samtidig som jeg kan hygge meg med en burger eller to uten gnagende dårlig samvittighet.

Hva er din beste investering? Ørepropper. Reddet meg fra mange kleine situasjoner, i tillegg har jeg fått høre noen kule og interessante samtaler der jeg sitter på bussen med proppene på og musikken av. Riktignok galt å tjuvlytte, men vi er alle syndere.

Hva provoserer deg i verden i dag? At vi den dag i dag diskuterer grunnleggende rettigheter; som at det å bli trakassert på jobb ikke skal avfeies som «dårlig flørting», eller som friheten til å styre ens eget liv.

Hvilken mektig person ville du helst spist lunsj med? Ikke én, men to. Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne er noen ganske mektige damer, spør du meg.

© Einar Aslaksen

Hvis du kunne være statsminister for en dag – hva ville du gjort da? Fått med de andre partiene på å sette inn mer innsats for klima og miljø; global oppvarming er desidert den største krisa vi står overfor og det er synd at vi ikke har mer ambisiøse mål enn det vi har i dag.

Hvordan er det å være kvinne i Norge i dag? Å være kvinne i Norge er så klart lettere enn andre steder, men det er ingen unnskyldning for å ignorere de problemene som rammer oss likevel. Slik #metoo-kampanjen viser, så rommer selv vårt samfunn, som er mer likestilt enn andre, en ukultur som er farlig, og ikke bare for kvinner heller. Å ta seksuell trakassering, negativ sosial kontroll, og den skeive maktbalansen på alvor, er en samfunnskamp som gjelder alle, en kamp som må være interseksjonell. Jeg kan ikke ta til takke med min frihet, for ingen er fri før alle er fri.

Hvilke mennesker inspirerer deg? Folk som taler urettferdighet midt imot på alle mulige måter. Ingen nevnt, ingen glemt. Og muttern, da, hun kan nevnes.

Hva betyr sunn livsstil for deg? Ta vare på både kropp og sjel. En time-out som varer en dag, en uke eller en måned er helt innafor hvis det er det som trengs for å lade batteriene.

Hva stresser deg? Klokker, epost og vind. Jeg hater vind.

Når er du mest lykkelig? I godt selskap. Ingenting slår god mat og god stemning med gode mennesker.

Hva skal du gjøre når du blir gammel? Jeg håper jeg får muligheten til å reise til alle verdens land.


LEGGER MEG:  Etter 12, men før 3 om natten. Det hender at jeg tar en powernap tidlig kveld og våkner formiddagen etter.

STÅR OPP: 05:30 (Hvis jeg hører alarmen).

TIL FROKOST SPISER JEG: Ingenting. Har ikke tid, kanskje en bolle på veien.

JEG TRENER: Aldri.

FASTE LASTER: Jeg er veldig glemsk og surrete, og gjør alltid ting i siste liten.

Lik Stella på Facebook!