– Jeg jobber med å tåle det som ikke er positivt

Marthe Sveberg ønsker mer åpenhet om problemer, og bretter ut samlivsutfordringene med ektemannen på videobloggen sin.

23. januar 2017 av Ida Halvorsen Kemp
Marthe Sveberg Intervju
© Einar Aslaksen

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå?
Det er … ganske bra. Jeg er glad og takknemlig for mange ting. Og så har jeg som alltid litt å jobbe med, men asså, mindre enn før – det er bra.

Hva vil du forandre på?
Med livet mitt? Det jeg jobber med er å tåle det som ikke er positivt. Vonde følelser, eller det jeg ikke synes er bra nok med meg, eller livet. Så altså, ikke forandre det dårlige, men forandre tålingen.

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på?
Hmm, åh så vanskelig spørsmål. Jeg tror nesten jeg må si jobb, det vil si jeg kunne trengt litt flere timer i døgnet. Åh, kjedelig svar.

Hva er det beste du vet?
Nils!

Hva bruker du mest penger på, og hva synes du om det?
Akkurat nå bruker jeg vel mest penger på folkOm, nettsiden min. Det er fint. Jeg har pleid å investere i sko, så jeg tenker at folkOm er et skritt opp.

Hva er din beste investering?
Psykologen jeg går til, hei Aina!

Hva provoserer deg i verden i dag?
Å herregud, i verden? Det er så mye at jeg nesten ikke tør å si noe. Men jeg svarer på det aller siste jeg ble provosert av. Det var altså i ettermiddag da det kom inn mange små barn på 20-bussen, og ikke en eneste voksen reiste seg så barna kunne sitte. Tenk hvis den bussen hadde bråstoppa.

Hvis du kunne være statsminister for en dag – hva ville du gjort?
Hvis det betyr at jeg kan bestemme ting: Endra det idiotiske mattekravet til lærerne. Jeg blir så matt av sånne forslag at jeg må legge meg i stabilt sideleie. Da jeg studerte til å bli lærer, hadde jeg en foreleser som sto ved tavla og sa «det viktigste er at vi får formidla det som står i læreplanen, ikke hva elevene får med seg.» Hun hadde masse faglig tyngde, men var en forferdelig lærer. Jeg mener den aller viktigste egenskapen en lærer kan ha, er evnen til å gjøre stoffet tilgjengelig for elevene, (for de som har lyst til å lære og de som ikke har det) og å lage et trygt miljø for læring. Hvordan man skal få inn flere av de folka, det er spørsmålet.

Hvilken mektig person ville du helst spist lunsj med?
Jeg liker ikke å spise lunsj med mektige folk. Jeg får mindreverdighetskompleks.

Hvordan er det å være kvinne i Norge i dag?
Jeg hørte en kjønnsforsker som sa at hvis jentene i en klasse snakker 50% av tida og guttene snakker 50% av tida, så tror alle at jentene har snakka 75%. Det synes jeg oppsummerer det bra.

Hvilke mennesker inspirerer deg?
Haha, denne historien er så flau, men jeg tar den allikevel. Et av nyttårsforsettene mine i år er å bli mer Agnes Kittelsen. Det er basert på en hendelse hvor noen dro en utrolig teit vits på hennes bekostning, på tv. Og hva gjorde Agnes? Det så ut som hun ga faen. Hun bare slo litt likegyldig ut med armen som i «dette behøver jeg ikke å forholde meg til.» Hadde det vært meg, hadde jeg sikkert fnist dumt, rødma, prøvd å jatte med på et vis, null ryggrad. Så basert på den ene hendelsen, har Agnes altså blitt et forbilde. Litt rart.

Hva betyr sunn livsstil for deg?
Hmm, ikke spise for mye smågodt. Og gå på bikram en gang i uka. Og å se folk. Jeg har lett for å mure meg inne. Det er ikke sunt.

Hva stresser deg?
Folk som utgir seg for å være noe de ikke er, eller som er uærlige om hva de mener og føler.

Hva gjør deg mest lykkelig?
Kose på Nils, kaffe på senga, følelsen jeg har etter yoga, når Håvard skryter av meg, Tja, det var noe av det.

Hva skal du gjøre når du blir gammel?
Jeg pleide å si at jeg skulle sitte i en hammock og drikke portvin og røyke. Men nå har jeg ikke tenkt på det på en stund, så jeg vet ikke om jeg fortsatt mener det. Men altså, i mangel på et bedre alternativ. 

Lik Stella på Facebook!