- Jeg har brukt så mye krefter på å holde galskapen min i sjakk

Skuespiller Marte Germaine Christensen om livet akkurat nå, sitt elendige forhold til penger og ønsket om en mer human narkotikapolitikk.

Intervju med Marte Germaine Christensen
© Einar Aslaksen

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå? Livet er gøy og spennende om dagen. Ser frem til å vise filmen «Det som en gang var» til et publikum. I tillegg er jeg i gang med prøver på Det Norske Teateret sammen med et strålende ensemble på stykket «Herr Marmelade.» Og til høsten er det premiere på spillefilmen «Alt det vakre» hvor jeg spiller en sentral rolle. Så det gledes!

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på? Jeg skulle ønske jeg kunne bruke mer tid ute i naturen, typ gå mer i marka og på fjellet. Jeg har de siste årene blitt mer og mer glad i å være ute i naturen. Det gir meg en ro og et påfyll jeg ikke finner andre steder. Skal prøve å få til en skikkelig fjelltur i sommer.

Hva er det beste du vet? Jobben min! Skuespilleryrket gir meg et rom jeg kan bli meg selv i, sammen med andre. Hvor jeg får lov til å omfavne alle mine feil og mangler – det som er stygt, rart og skamfullt – og omsette det til noe kreativt som forhåpentlig er av verdi for et publikum. Det finnes ikke noe bedre enn når alt klaffer på jobb. Da har jeg det bra.

Hva bruker du mest penger på, og hva synes du om det? Akkurat nå føles det som jeg bruker mest penger på diverse inkassokrav. Jeg har et elendig forhold til penger, det spiller ingen rolle om jeg har god eller dårlig råd – jeg er bare skikkelig dårlig på økonomi. Det føles selvsagt ikke bra.

13 smarte tips til bedre økonomi.


Hva er din beste investering?
Jeg har hatt to lengre opphold i New York hvor jeg videreutdannet meg etter at jeg var ferdig på Teaterhøgskolen. Det å bo i verdens kuleste by, få masse faglig påfyll, og eksponere seg for et skuespillermiljø utenfor Norge, var en særdeles god investering på alle måter.

Hva provoserer deg i verden i dag? Lista er lang dessverre. Men hvis jeg må trekke frem noe, må det bli det store og voksende gapet mellom fattig og rik. De 62 rikeste milliardærene i verden eier like mye som halvparten av jordas befolkning! Jeg tror disse enorme forskjellene som stadig øker, er roten til mye av faenskapet vi ser i verden i dag.

Hvis du kunne være statsminister for en dag – hva ville du gjort da? Det er så mye og en dag er så lite, men jeg tror jeg ville holdt meg til det jeg føler jeg kan og vet litt om i frykt for å gjøre mer skade enn godt. Først og fremst ville jeg konsentrert meg om kampen for en mer human narkotikapolitikk. Jeg har gjennom en årrekke jobbet frivillig på =Oslo og sett på nært hold hvordan den gruppen blir fullstendig oversett og diskriminert i samfunnet vårt. Jeg ville gått ut på gata og invitert de menneskene som faktisk lever det livet inn på Stortinget, og lyttet til deres erfaringer, ønsker og behov, for så å gjøre reelle endringer og vedta nye lovforslag. Deretter ville jeg bevilget x antall millioner til norsk kulturliv, fortrinnsvis film og teater.

Hvordan er det å være kvinne i Norge i dag? En smule forvirrende. Vi lever i et land hvor samtlige markante stemmer i den etablerte offentligheten tolker bloggeren Sophie Elise Isachsens «puppestunt» som en feministisk protesthandling…?


Toppbloggerne åpner opp om livet bak fasaden.


Hvilke mennesker inspirerer deg? Mennesker som på en eller annen måte overrasker meg og rokker ved min selvforståelse og syn på livet for øvrig. De som «åpner» opp verden og gjør den mer fantastisk.

Hva betyr sunn livsstil for deg? Ta vare på deg selv. Gi deg selv det du trenger for å ha det bra, omgi deg med mennesker som gir deg påfyll fremfor å tappe deg for krefter. Gjøre ting som gir deg roser i kinnene og får det til å kile i magen.

Hva stresser deg? Det var dette med økonomi da ... Regninger, regnskap, selvangivelsen, kvitteringer, banken, lån … Jeg hater alt sammen. Jeg vet jeg må forholde meg til det, men jeg misliker det sterkt.

Hva skal du gjøre når du blir gammel? Jeg har brukt så mye krefter i mitt voksne liv på å holde galskapen min i sjakk, men når jeg bikker 60 skal jeg slippe den løs i alle retninger, og la mitt eksentriske vesen få lov til å utfolde seg fritt. Da er det forhåpentlig ikke så farlig lenger. Det gleder jeg meg til, livet kommer til å bli en fest!

Lik Stella på Facebook!