© Einar Aslaksen

– Jeg er redd for at vi mister oss selv på voksenlivets gangbru

"Hva skal vi gjøre for ikke å gå i damefella? Vi skal leke. Vi skal mer 
i spagaten, mer grabbing etter gitaren på fest. Vi skal gå gutta en høy gang på dansemoovsa".

15. september 2016 av Sigrid Bonde Tusvik

Det jeg frykter mest i livet akkurat nå, bortsett fra edderkopper, er at jeg skal miste hobbyen min. Jeg ser en klar tendens til at vi jenter mister hobbygenet vårt etter hvert som vi blir eldre. Noen mister det rett etter videregående, de slutter på fotballen, i korpset, på dansinga, og vips føler de seg friere og kan fylle all den tida de tulla bort på sosialt samvær, med annet sosialt samvær. Slik som kaféhangout med venninner, kjærestedulling eller trening. Jeg har kanskje femten gode venninner som trener, og som tror at det er en hobby. FEIL! Det er et gjøremål på lik linje med å handle inn middag, dassrull og telys. 

Men ja, det er derfor det er viktig å sette fingeren på dette problemet: JENTER blir eldre, og de mister barnsligheten, de blir til voksne, døve folk som plutselig stopper opp og tenker: Hey, hvor ble det av hobbyene mine ’a?

Sigrid: Ingen barn bør gå på skoler der det er så kritthvitt

Og vips er de i gang med noen ing-er av noe slag. Altså hekling, baking eller trening. Ja, kanskje til og med blogging, scrapping eller oppussing. Livsfarlig felle å gå i den siste der, siden den kan knekke både parforhold og holdninger til håndverkere. (Som man i voksen alder skjønner er noen klagete, umodne menn som står opp for tidlig om morran, og tror de kan bestemme over alle andres liv.)

Men tilbake til kjernen av problemet. Jeg merker at gutta rundt
 meg holder på sine hobbyer. Noen spiller i band, noen maler (litt sært akkurat det), de spiller gitar hjemme og øver på låter de skal imponere folk med på en fest. De lager musikk på mac’en og spiller den høyt
for kompisene sine på vors. Gutta holder altså på drømmene sine, litt lenger enn jenter gjør. Bortsett fra de gutta som har så strenge damer at de må slutte med hobbyen sin. Noe jeg er helt for, hvis det for eksempel var å samle på reptiler.

De holder på med ganske sosiale hobbyer, som de har lyst til å vise til en liten folkemengde. Jenter mister hobbyene sine, eller har hobbyer som ikke vises til så mange, bortsett fra blogging, men også det er lite sosialt, rent fysisk. Det er sjelden jeg heller vil lese blogg enn å høre Metallica bli klimpret klumsete fram på et nachspiel.

Jeg er redd for at vi mister oss selv på voksenlivets gangbru. Vi glemmer å leke, glemmer at vi en gang likte å imponere andre med turneferdigheter, pianospill eller dansemooves. Glemmer at det var derfor vi drev med alt dette hobbytullet. For å briefe litt med noen ferdigheter.

Les også Sigrids populære tekst «Drittvoksen»!

Og plutselig kan du stå der i en alder av 37, kanskje eldre eller yngre, og ikke få til spagaten, fordi det du trodde var i går er blitt ti år siden, og verken jente- eller guttespagat funker på folk som har glemt å leke. Fordi vi skulle heller rydde, vi skulle brette teppet, vi skulle ta opp ting fra vaskemaskinen og legge ting ned i oppvaskmaskinen. Vi skulle på jobb, vi skulle trene zumba. Mens alle andre lekte litt rundt deg. Det er min store skrekk. At jeg glemmer hvordan jeg spiller piano, fele, gitar (som altså var mine hobbyer, og som jeg kun lærte meg for å imponere folk).

Hva skal vi gjøre for ikke å gå i damefella? Vi skal leke. Vi skal mer
i spagaten, mer grabbing etter gitaren på fest. Vi skal gå gutta en høy gang på dansemoovsa, vi skal rett og slett ikke være så sabla flaue over at vi en gang øvde på ting hjemme foran speilet. Fordi nå er vi karrierebevisste, treningsbevisste, ernæringsbevisste, mangfoldsbevisste, klesbesvisste og kulturbevisste. Men vi tør ikke vise at vi også tar hobbyene våre på alvor, før vi kanskje havner i en krise i livet, og må finne oss selv opp på nytt. 

Mitt ønske er derfor at jeg skal lære meg trekkspill. Jeg skal gå på trekkspilltimer. Ikke fordi jeg syns det er viktig å kunne, ikke fordi jeg skal bruke det til noe som helst annet enn på en sommerfest i huset til mamma og pappa, når de er på ferie. Da skal jeg stå midt på gulvet, foran alle vennene mine, og briefe sinnsykt med trekkspillskillsa mine. Og folk skal tenke: Fader så barnslig opplegg 

Få inspirasjon fra disse tre damene som har funnet hver sin drømmehobby.

Lik Stella på Facebook!