– Jeg blir inspirert av personer med integritet

Hvis hun hadde vært statsminister, ville dokumentarfilmskaper Deeyah Khan beordret alle mennesker til å være snille mot alle andre i en hel dag.

28. februar 2017 av Ida Halvorsen Kemp
Intervju med Deeyah Khan

Som 17-årig popartist ble hun kalt «den muslimske Madonna» og måtte rømme Norge etter trusler fra det konservative, muslimske miljøet. I dag er hun en prisbelønnet filmskaper.

© Teri Pengilley

Gjør opp status, hvordan er livet ditt akkurat nå?
Travelt! Jeg holder alltid på med så mange spennende prosjekter at jeg knapt har tid til å puste. Jeg jobber konstant – men sånn har det vært i årevis.

Hva vil du gjerne forandre på?
Bortsett fra flere timer i døgnet, er det ikke mye. Jeg gjør det jeg liker, og følger en sti jeg har laget for meg selv. Jeg føler meg veldig privilegert som får holde på sånn.

Hva skulle du ønske du kunne bruke mer tid på?
Søvn, og å være sammen med venner og familie. Jeg skulle også ønske jeg hadde mer tid til å dyrke interessen min for kunst, musikk og litteratur. Det er ikke ofte jeg er på galleri, konsert eller får lest en bok med mindre det er jobbrelatert på en eller annen måte.

Hva er det beste du vet?
Jeg ville ikke jobbet så hardt om jeg ikke elsket det jeg gjør. Men det er enkelte deler av jobben jeg liker bedre enn andre – konseptutvikling av nye prosjekter for eksempel, fordi det er en spesiell bredde av muligheter på det stadiet. Jeg liker den kreative prosessen mer enn noe annet. Det er dessuten alltid spennende å se mottakelsen en ny film eller nytt prosjekt. For eksempel er jeg så glad for at Sisterhood, et online magasin for kvinner med muslimsk bakgrunn jeg startet, har tiltrukket seg så mange talentfulle skribenter.

Hva bruker du mest penger på, og hva synes du om det?
Som sjef for mitt eget medieselskap, Fuuse, foretrekker jeg å investere penger i talentfulle mennesker som samarbeider og jobber sammen med meg på ulike prosjekter. Jeg tror virkelig dette er den beste investeringen – å finne og støtte kreative og talentfulle, bra mennesker.

Marthe Sveberg: – Jeg jobber med er å tåle det som ikke er positivt.

Hva er din beste investering?
Menneskene jeg jobber med! Både kjerneteamet mitt, men også mange andre folk og organisasjoner jeg har samarbeidet med opp gjennom tiden.

Hva provoserer deg i verden i dag?
Det er så mye. Trump. Rasisme. IS. Nedbrytingen av kvinners rettigheter. Oppblomstringen av ytre høyrebevegelsen. Flyktningekrisen, og fraværet av en løsning på den.

Hvilken mektig person ville du helst spist lunsj med?
Jeg skulle gjerne møtt Maya Angelou – hennes poesi har stått i sentrum for utviklingen av mine ideer. Og Nelson Mandela – et ikon for menneskets kraft.

Hvis du kunne vært statsminister for en dag – hva ville du gjort da?
Jeg ville aldri fått til alt jeg ville på én dag! Jeg ville startet med å se på ulikheter – for meg er det kjernen av de sosiale utfordringene som bekymrer meg. Men med bare én dag på meg, er vel det meste jeg hadde fått gjort å sette i gang arbeidet med en rapport om temaet. Kanskje jeg kunne beordret godhet for en dag, så alle måtte være snille mot absolutt alle andre.

Hvordan er det å være kvinne i dag?
På den ene siden er det en oppfatning av at kvinner kan gjøre alt – og selvfølgelig er det hele arenaer som er åpne for kvinner nå, som ikke var det for våre mødre. Men det er et enormt press på kvinner om å oppnå disse målene, samtidig som de fremdeles blir holdt tilbake av forventninger om «passende oppførsel», fordommer og trakassering. Og disse forventningene kan oppleves spesielt tøffe for kvinner med minoritetsbakgrunn, hvor det ofte er langt flere restriksjoner knyttet til akseptert oppførsel.

Sigrid Bonde Tusvik: – Da jeg var liten hadde vi alltid dårlig råd.

Hvilke mennesker inspirerer deg?
Jeg blir inspirert av personer med integritet – de som gjør det de mener er riktig uavhengig av konsekvensene det får for dem. Og de med empati, som bryr seg om andre menneskers situasjon, og som bryr seg om folk som er annerledes enn dem.

Hva betyr sunn livsstil for deg?
Jeg er for travel til å alltid spise sunt, men jeg har veldig høy forbrenning og løper så mye rundt at jeg forbrenner masse kalorier hver dag. Jeg er opptatt av væskebalansen, jeg mediterer og får forhåpentlig tid til å gjøre mer yoga igjen snart.

Hva stresser deg?
Ikke mye. Mine grusomme erfaringer med å bli trakassert av muslimske ekstremister i ungdommen sørget for det. Jeg skulle imidlertid ønske jeg kunne gjøre mer.

Hva skal du gjøre når du blir gammel?
Mer av det samme! Jeg kommer ikke til å slutte å utforske verden, forsøke å forstå den, og dele hva jeg finner ut. For meg er det som å puste.

Lik Stella på Facebook!