© stellamagasinet.no

Guros verden: Tid for raushet

Journalist Guro oppfordrer til å erstatte falsk, virtuell smisking med mer ektefølt ros IRL.

Det var en av disse altfor sjeldne anledningene. Vi var en gjeng med jenter som begynte å drikke Prosecco til frokost og bare fortsatte. Vertinnene hadde disket opp med deilige oster og salater, og det hele begynte veldig sivilisert allerede klokka 10 om morgenen. Sånn rundt klokka 15 en gang begynte grininga. Men da var det ikke sånn fjortisgrining med «herregud, jeg er så stygg» og «jævla drittsekk, han fortjener meg ikke». Nei da. Vi rørte hverandre rett og slett til tårer med vår dype og ektefølte beundring og respekt for hverandre. For noen flotte mennesker vi er! De rosende ordene haglet: «Det er så sykt bra hvor langt du har kommet i jobben din!», «Du er fantastisk som klarer å være en så god mor og samtidig verdens kuleste venninne!», «Du ser bare så utrolig bra ut om dagen, du har virkelig aldri sett bedre ut!». Det var så mye kjærlighet og følelser at det rant helt over for oss.

Guro tester Dukandietten

Ok, så hadde nok Proseccoen løsnet litt på hemningene. Og vi var lettere preget av at vi hadde startet dagen med å høre den dypt rørende radiodokumentaren venninna mi hadde laget om veien til bryllupet med sin fantastiske jentekjæreste. Kjærligheten lå som et rosa teppe over hele gjengen, så veien til lovordene var kort. Men er det noe vi egentlig alltid har vært gode på, så er det faktisk å rose hverandre. Vi er rett og slett en ganske raus gjeng. Det gamle ordtaket om at kvinner er kvinner verst har vi aldri kjent på. Selv om mange av oss jobber i samme bransje, og på papiret kan vurderes som konkurrenter i mange situasjoner, er vi flinke til å heie på hverandre. Det er det ikke alle jenter som er.

Les også: Effektiv kommunikasjon - en serie om tidsbruk

Smisking på Instagram teller ikke, forresten. Det har gått inflasjon i å skrive «fina! <3», «flinka!» og «så fin xxx, hvor har du kjøpt den? :)» i kommentarfeltet, som en runddans av folk som sleiker hverandre oppetter ryggen. En slags «like»-og-bli-likt-mentalitet, som sikkert er ment å være hyggelig og raus, men som dessverre i de fleste tilfeller framstår falsk og kvalmende. For all del, det er bedre enn edder-og-galle-drittslengingen som preger mange kommentarfelt der ute. Men hvis vi kunne tatt en brøkdel av den falske, virtuelle smiskingen og gjort den om til ektefølt, varm raushet i det virkelige hverdagsliv - da ville verden blitt et bedre sted.

Sigrid Bonde Tusvik: De store ordene

Synes du kollegaen din har på seg en fin genser, så si det til henne. Har du lagt merke til at den iherdige treningen til venninna di har resultert i noen beundringsverdig stramme overarmer: Si det! Har en kjenning levert masteroppgave eller løpt maraton? Gi dem et klapp på skuldra, da vel. Ikke bare registrer det på Facebook, kjenn på din egen dårlige samvittighet og scroll deg videre nedover skryteveggen.

Selv er jeg slett ikke alltid like flink til dette selv. Og det kan fort bli litt vel Oprah-aktig å sitte i ring og rose hverandre. Men de gangene jeg klarer å huske å si noe høyt, i stedet for bare å tenke det, føles det tusen ganger bedre etterpå. Derfor er mitt nyttårsforsett mer raushet i hverdagen. Jeg husker selv veldig godt lykkefølelsen de gangene noen har stoppet meg på gata og sagt at kåpa mi var eksepsjonelt fin, eller når en leser har sendt meg personlig epost og takket for noe bra jeg har skrevet. Og særlig siden jeg vet hvor langt det skrittet ofte er for oss nordmenn, føles det enda mer verdifullt.

Det er ikke som en amerikansk selger på Banana Republic i New York som sier «oh my god, I love your shirt». Eller som en blogger som legger igjen søte emoticons med hjerter på inne på ditt sosiale medium. Nei, jeg vil heller oppfordre til mer vokal hverdagsraushet i året som kommer. Og hvis det sitter litt langt inne, har jeg hørt at det hjelper godt med Prosecco.


Les også:

Guros verden: Voksenpoeng

- Jenter er ræva til å arrangere utdrikningslag

Nytt Stella ute nå!

Besøk bloggen vår

Guro tester Dukandietten

Stella tester solpudder fra Clarins

Test av mascara

Redaksjonen tester hårolje

Lik Stella på Facebook!