Guros verden: Der går faktisk grensen

"Alle prinsipper blir kastet på båten når amors piler treffer deg hardt midt i hjertet, og du blir blendet av kjærlighet? Feil."

27. november 2015 av Guro Danielsen

Finnes det en god norsk oversettelse for «dealbreaker»? I betydningen den ene tingen som gjør at en avtale ikke blir noe av. Det punktet der ingen av partene er villige til å vike en centimeter. «En utslagsgivende faktor som avlyser opplegget»? Ikke like sexy formulering som «dealbreaker».

De fleste har en liste over egenskaper de leter etter hos en partner. En ønskeliste, om du vil. Den kan bestå av mer eller mindre konkrete punkter som alder, utseende, musikksmak, jobb, utdanning og verdisyn. Min erfaring er at jo lenger du er singel, jo lengre blir lista. Paradoksalt nok. Du skulle tro at jo mer du lengter etter å finne noen som passer med deg, jo mer villig blir du til å fire på kravene. Men tvert imot finner du flere punkter å føye til, etter hvert som du møter folk som innehar egenskaper du ikke synes noe om. For i tillegg til lista over ønskede egenskaper, har du også en liste over uønskede, selvfølgelig. Noen av disse kan du være villig til å leve med, andre er ultimate dealbreakere.

LES OGSÅ: ER LITT SJALUSI BRA FOR FORHOLDET?

Etter en kjapp runde hos noen av venninnene mine, får jeg mange forskjellige svar på hva som er denne avgjørende faktoren. Noen svar er politisk korrekte, andre overfladiske. Noen er basert på tidligere dårlige erfaringer, andre er bygget på grunnleggende prinsipper. Mannssjåvinisme scorer skyhøyt på antipati-skalaen. Det samme gjør rasisme og gjerrighet. En føler for å belyse at det å ta partydop i helgene er uakseptabel oppførsel. Dårlig ånde, rottehale og smatting blir nevnt. Det samme blir null humor og null styring på økonomien. De har mareritt om menn med tøylommetørkle i lomma og ekstremt høyrevridde holdninger.

Noen av disse egenskapene er enkeltstående uvaner, og utgjør ikke et problem før de ikke lar seg endre. Disse lytene må kunne kategoriseres som separate enheter i en personlighet. Men de kan være like irriterende og utslagsgivende likevel, nettopp fordi man ikke kommer over dem. Og at man kanskje ikke oppdager dem før det er «for sent». Åpenbare personlighetsbrister, som «feil» politisk overbevisning, er lett å få øye på i en tidlig fase av et forhold. Noen polariserte synspunkter vil være umulige å leve med, uansett hvor mye man bestemmer seg for å holde seg unna visse betente temaer. Det er viktig å respektere hverandres forskjeller, men grunnleggende forkvaklet verdisyn må det være lov å forby innenfor intimsfæren sin. Personlig har jeg forlatt en date på en båt da det kom frem at han hadde en del standpunkter plassert langt til høyre for sentrum. 

LES OGSÅ: GUROS VERDEN: BEVISSTLØS BITCH

Nå tror du kanskje at jeg skal konkludere denne spalten med at ingen dealbreakere betyr noe som helst når du møter den rette? Alle prinsipper blir kastet på båten når amors piler treffer deg hardt midt i hjertet, og du blir blendet av kjærlighet? Feil. Prinsippene dine skal du holde på. Men den eviglange ønskelista di kan du brenne, tøylommetørklær og rottehaler inkludert. Hilsen en som har funnet ut at menn under 180 cm kan være ok.

Lik Stella på Facebook!