Når passer det seg å dra frem mobilen egentlig?

© Stella

Guros verden: App-etikette, takk!

Journalist Guro skriver om riktig og #fail i sosiale settinger.

15. mai 2013 av Guro Danielsen

Da jeg fikk min første mobiltelefon gikk jeg siste året på videregående. Ikke fordi jeg var en reaksjonær særing eller noe, men fordi jeg er så gammel at jeg faktisk var fjortis før mobilenes tid. Jeg vet - hvordan klarte vi det? Og på mange måter: Takk og lov for at det ikke finnes instagrambilder fra festene på den tida.

Uansett, da jeg endelig fikk klørne i min deilige Philips med kontantkort, var jeg også midt i den verste sitte-på-kafé-og-vente-på-at-noe-skal-skje-perioden. Den i venninnegjengen med ferskt førerkort kjørte oss med Destiny’s Child på anlegget ned til parkeringsplassen på Tullinløkka, vi loffet på Buffalosko bort til Kafé Leonel i Grensen og spleiset på en skål med chilinøtter. Så lot vi den ene pærecideren vi tok oss råd til, bli lunka mens vi ventet på at noen skulle ringe. På bordet lå telefonene klare. Det var alltid det samme: Sette seg ned, henge av jakka, fiske fram mobilen og legge den på bordet. Og det var vel da det begynte. Fokuset skiftet fra mellommenneskelige relasjoner til trøkking på taster. Da var tastetrøkkingen begrenset til forfatting, sletting og reforfatting av tekstmeldinger samt rekordforsøk i «Snake» - nå har det blitt så uendelig mye verre.

Guro tester Dukandietten

For nå finnes det smarttelefoner, apper og 3G-nett. Og det er ikke bare den ene, perfekte tekstmeldingen som skal forfattes lenger, men en ustanselig rekke av folk som skal battles i quiz, tanter som venter på ditt neste trekk i Wordfeud, likes som skal høstes på Instagram, venner å stalke på Facebook, innbokser som skal sjekkes og herregud, hva har Elin Ørjasæter lirt av seg på Twitter nå? Har du noen gang forsøkt å ha en samtale med en person som får pushvarsler blinkende i sin umiddelbare nærhet i et bankende kjør? Det er umulig. Så jeg synes det er betimelig å spørre: Er det sosialt akseptabelt, som voksen dame, å ha mobilen liggende på bordet når du tilbringer såkalt kvalitetstid med venner?

Det er en grunn til at det nå designes egne tørkler som du kan pakke smarttelefonen din inn i, med påskriften «My phone is off for you». Denne kan du legge på bordet som en tydelig flagging av hvor raus du er overfor din samtalepartner. Men det skulle faen meg bare mangle! Er vi nå kommet dit at du skal føle seg spesiell fordi daten din ikke sjekket eposten sin en eneste gang i løpet av de to glassene vin dere drakk? Her må det ristes på plass litt god, gammeldags etikette. Det er jo rett og slett uhøflig å sitte med nesa i en touchscreen mens du driver med ekte, mellommenneskelig interaksjon.

Vi gjør det alle sammen: Sitter og har det hyggelig og så bare shit man, vi kan ikke ha det så hyggelig uten at det faktisk dokumenteres, og så er telefonen oppe, og det knipses bilder av desserter man ikke har smakt på og det sjekkes inn på steder man ikke har rukket å observere med venner man knapt har fått sagt hei til. Og så må du bare scrolle litt mer nedover mens du først er der inne i den parallelle smartvirkeligheten, og vips har det gått 10 minutter uten at du har lagt merke til at venninna di har klipt seg.

Jeg gjør det selv. Og jeg føler meg som en syk blanding av suksess og taper når jeg tar meg selv i å tenke at «dette må jaggu ha vært en vellykket kveld, jeg har ikke sjekket mobilen en eneste gang». De gangene stemningen blant de fysiske menneskene rundt meg var så überfantastisk at jeg glemte å dokumentere det. Men da kan du også banne på at jeg er bittelitt bitter for at jeg ikke fikk vist det fram på Insta. Betyr dette da at de kveldene man ender opp med å sitte og klikke i ring må betraktes som #fail? Vi kan jo alle ta dette som en personlig utfordring: Forsøk å gjøre deg selv så innmari interessant at samtalepartneren din glemmer å sjekke telefonen sin. Tenk så gøy vi kan få det!


Les også:

Guro tester yoga

- Jenter er ræva til å arrangere utdrikningslag

Nytt Stella ute nå!

Besøk bloggen vår

Guro tester Dukandietten

Stella tester solpudder fra Clarins

Test av mascara

Redaksjonen tester hårolje

Lik Stella på Facebook!