Er du for flink for ditt eget beste?

Vi har møtt dama bak dokumentarfilmen "Flink Pike". Hun oppfordrer til å gi litt mer faen.

9. oktober 2014 av Guro Danielsen Foto: Elisabeth Sperre Alnes

I april skrev vi i Stella en stor sak om ambisiøse unge kvinner som jobber til 
de dundrer i veggen med et smell. I den forbindelse snakket vi blant andre med filmskaper Solveig Melkeraaen (35). Hennes personlige dokumentarfilm hadde premiere på verdensdagen for psykisk helse, og har allerede høstet godord på diverse filmfestivaler og høye terningkast hos filmanmelderne. Den vant også publikumsprisen på Bergen Internasjonale Filmfestival. «Flink Pike» handler om Solveigs vei ut av en alvorlig depresjon, og kampen for å bli kvitt sin indre flinke pike.

For seks år siden gikk den ambisiøse og produktive dokumentarfilmskaperen inn i en så dyp depresjon at hun endte med å få elektrosjokkbehandling for å komme seg ut av det. Det er denne perioden og tiden etterpå filmen handler om. 

- Jeg fikk seks behandlinger over tre uker, og så ble jeg frisk. Jeg hadde ikke noe tro på at det ville funke selv. Jeg var overbevist om at jeg aldri kom til å bli frisk igjen, sier Melkeraaen. 

Men det ble hun altså. Og da ble det også naturlig å bruke sine egne erfaringer i sitt neste prosjekt, for å skape mer åpenhet rundt psykiske lidelser. 

Prosjektet «Flink Pike» omfatter nå mye mer enn bare filmen. Planen er blant annet å gi ut en håndbok for flinke piker, som skal lære dem å gi litt mer faen. 

- Jeg synes det er vanskelig å si hva som kom først, om de ytre kravene skaper de indre eller omvendt. Det som kjennetegner flinke piker, er at man har høye krav til seg selv. Det trenger ikke bare være karriere, men også til barn eller hus og hjem - eller alle de tre tingene. Til utseende, vekt, trening, karakterer. Det som er felles, er at du har en veldig høy standard, og at det aldri blir perfekt uansett hvor mye du strever. Det er det jeg mener med kunsten å gi faen: Noen steder må du bare begrense deg. Det betyr ikke at jeg ikke skal fortsette med å være flink til å lage film, men jeg skal også være flink til å ta vare på meg selv, sier Solveig.

Nå er hun flinkere til å kjenne mer etter. Delegere ansvar. Tenke seg om før hun svarer ja til gjøre noe. Det viktigste er at hun har fått arbeidsgleden tilbake. 

- Flink pike-syndromet er ikke bare dårlig samvittighet eller en følelse av å 
måtte, det handler også om å oppnå et slags kick - bare at det blir destruktivt over tid. Dine beste egenskaper kan også bli dine verste. 

Psykiske lidelser vil ramme omtrent halvparten av den norske befolkningen 
på en eller annen måte i løpet av livet. Tall fra NAV for 2013 viser at psykiske 
lidelser er den nest vanligste diagnosen for sykefravær for kvinner. Dette tallet øker jevnt og trutt for hvert år som går. Allerede tidlig i yrkeslivet opplever stadig flere å møte veggen, og det skrives ut mer og mer antidepressiva til stadig yngre. Fra 2005 til 2012 økte bruken av disse medisinene med 44 prosent blant jenter mellom 15 og 24 år.

Se traileren her:

Lik Stella på Facebook!